Wednesday, April 17, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Ο Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του Ιλινόι αναδείχθηκε νέος...

Ο Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του Ιλινόι αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣΕ)

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ο Βασίλης Ματαράγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων του Ιλινόι αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣΕ)  από τις αρχαιρεσίες του οργάνου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 26ης Γενικής Συνέλευσης του, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Capital Hilton» στην Washington, DC.

Στη συνέλευση συμμετείχαν 19 ομοσπονδίες εκ των οποίων 15 ήταν τακτοποιημένες οικονομικά και είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Δημήτριος Χίος, αντιπρόεδρος Β’ ο Χρήστος Χρηστάκης, αντιπρόεδρος Γ’ ο Σταύρος Αντωνακάκης, Ταμίας ο Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης, Βοηθός Ταμία η Αλέκα Καλουδέλης, Γενικός Γραμματέας ο Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής και βοηθός γραμματέα η Αγγελική Κόλλα Αλυσανδράτου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ε.Σ.Ε. Παύλος Κοτρότσιος, έχοντας υπηρετήσει ο ίδιος επί 23 συνεχή χρόνια τον οργανισμό από διάφορα αξιώματα, παραδίδοντας το προεδρείο αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας των ομογενειακών δυνάμεων στη δύσκολη εποχή που διανύει ο Ελληνισμός και κάλεσε τα μέλη της οργάνωσης να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα συνέργειας σε κοινά οράματα. «Να αφυπνίσουμε και να ξαναζωντανέψουμε τον γίγαντα που κοιμάται» είπε ο κ. Κοτρότσιος, αναφερόμενος στον Ελληνισμό της Αμερικής. «Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει διαγράψει μία λαμπρή πορεία και οφείλει να τη συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις. Το ΕΣΕ υπήρξε και πρέπει να καταστεί ξανά ο ισχυρός κρίκος της ομογένειας».

Ο Βασίλης Ματαράγκας εξήρε τον ρόλο του απερχόμενου προέδρου στη διατήρηση του θεσμού στις επάλξεις του Ελληνισμού στις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησε τα τελευταία χρόνια. Υποσχέθηκε από την πλευρά του να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει το ΕΣΕ τον ιστορικό του προορισμό με ομοψυχία και ενότητα. Αμέσως μετά την εκλογή του έκανε δωρεά στο ταμείο του οργανισμού $10.000. Το παράδειγμά του ακολούθησαν ο Θ. Τσαφατίνος που ήταν και ο Τσαίρμαν της Εφορευτικής Επιτροπής Εκλογών με δωρεά $ 5.000, ο Χρήστος Χρηστάκης $2,000 και ο Σάββας Τσιβίκος και Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής απο  $1000 ο καθένας.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης επικεντρώθηκαν στην ανανέωση, αναβάθμιση και διεύρυνση του ιστορικού θεσμού και σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Κύριος ομιλητής στη συνέλευση  ήταν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ ) Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό ζήτημα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων εμπειρογνωμόνων. Το θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης ανέλυσε διεξοδικά η διευθύντρια του Ινστιτούτου Lexington Constance Baroudos, ο διακεκριμένος δικηγόρος και ανώτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI)  Νίκος Καράμπελας αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση του οργανισμού που εδρεύει στην Washington, ο πολιτειακός γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης στη συμβολή και στο έργο των Ελληνοαμερικανών πολιτικών και ο  βετεράνος δημοσιογράφος και διευθυντής της «Φωνής της Αμερικής» (VOA) ανέλυσε την πρόσφατη πρωτοβουλία που ελήφθη από το Hellenic Caucus Ομοσπονδιακούς Βουλευτές Μαλόνυ και Μπιλιράκη για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ενεκρίθησαν το αίτημα του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Κωνσταντίνου Γαλάνη να λειτουργήσει παράρτημα του ΕΣΕ στο Μεξικό και αίτημα του Μιχάλη Σίσκου να εκπροσωπεί τον οργανισμό στα Γιάννενα, ενώ έντονη ήταν η παρουσία Νεολαίας στο Συνέδριο.

Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο είναι τριτοβάθμιος οργανισμός στην ομογένεια κι εφέτος συμπλήρωσε 23 χρόνια από την ίδρυσή του. Κύριος στόχος του οργανισμού είναι ο συντονισμός των προσπαθειών των ομογενειακών οργανώσεων για το καλό της ομογένειας και της γενέτειρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο δημιουργήθηκε σε μία εποχή έξαρσης των εθνικών μας θεμάτων κατά την οποία υπήρχε ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων του Ελληνισμού για την υπεράσπισή τους. Τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε αφορούσαν την προστασία του Ελληνικού στοιχείου της Βορείου Ηπείρου, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το Ποντιακό, την προστασία της συμφωνίας της Λωζάνης για την Ίμβρο και Τένεδο, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, τα θέματα του Πατριαρχείου και του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Ελληνικής παρουσίας στην Καλαβρία.

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img