Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek«Άτυπο Συμβόλαιο Τιμής για την Ελληνομάθεια» Θα το κάνουμε;

«Άτυπο Συμβόλαιο Τιμής για την Ελληνομάθεια» Θα το κάνουμε;

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

«Άτυπο Συµβόλαιο Τιµής για την Ελληνοµάθεια» Θα το κάνουµε;

Του Παύλου Κοτρότσιου

Είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε ορισµένες από τις επαφές που είχε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) κ. Ιωάννης Καζάζης στις Η.Π.Α. Οφείλω αρχικά να αναγνωρίσω τη σοβαρότητα των προθέσεων του κ. Καζάζη καθώς και τον ουσιαστικό διάλογο που άνοιξε µε εκπροσώπους εκπαιδευτικών και οµογενειακών φορέων για τη στήριξη και προώθηση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στην Αµερική.

Η επίσκεψή του ήταν στοχευµένη. ∆εν ήρθε για ταξίδι αναψυχής και δηµιουργία εντυπώσεων όπως µας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί και ορισµένοι ακαδηµαϊκοί εξ Ελλάδος. Εργάσθηκε ακούραστα κάθε µέρα της παραµονής του και είχε συζητήσεις ουσίας και βάθους µε ενδιαφερόµενους οµογενείς και εκπαιδευτικούς καταλήγοντας σε συγκεκριµένη πρόταση στρατηγικού σχεδίου στήριξης της Ελληνοµάθειας. Από την πλευρά του δεσµεύθηκε ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα συνεργασθεί στην εκπόνησή του µε τη γνώση, εµπειρία και µέσα που διαθέτει. Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος διέβλεψε τη χρησιµότητα της επισκέψεως αυτής και ανέλαβε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης.

Ο Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για τον Ελληνισµό της Αµερικής και δείχνει το δρόµο που πρέπει να ακολουθήσουµε. Ακούραστος, συνεπής και πρωτοπόρος µε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Γράµµατα και την Παιδεία συνεχίζει να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες. Πριν από δεκαετία και πλέον είχε διαβλέψει την «χρυσή ευκαιρία» όπως είχε χαρακτηρίσει εξ αρχής το θεσµό των σχολείων «Charter School» ελληνικού ενδιαφέροντος και η πορεία τους το δικαιώνει περίτρανα. Ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του θεσµού των charter schools µε τη διοργάνωση σχετικών συµποσίων -πάντα µε ίδια έξοδα- σε διάφορες Πολιτείες της Αµερικής. Υποστήριξε τους οµογενείς εκπαιδευτικούς µας και στήριξε έµπρακτα το έργο τους.

Thanks for reading Hellenic News of America

Οι προτάσεις του κ. Καζάζη επιβεβαιώνουν το πόσο µπροστά σε ιδέες είναι ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος! Στήριξε οικονοµικά την οµάδα εργασίας καθηγητών της Ελληνικής για τη δηµιουργία του Εθνικού Αναλυτικού Προγράµµατος για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας στις Ηνωµένες Πολιτείες (National Standards for the Learning and Teaching of Modern Greek).

Υπέγραψε το 2010 συµφωνητικό εκπαιδευτικής συνεργασίας µε το πανεπιστήµιο της πολιτείας του Ιλινόι (Northeastern Illinois University), στο Σικάγο, για ένα πιλοτικό πρόγραµµα για την επιµόρφωση και πιστοποίηση οµογενών εκπαιδευτικών. Σύµφωνα µε το πρόγραµµα, οµογενείς φοιτητές, αλλά και πτυχιούχοι άλλων σχολών και ειδικοτήτων, µε πιστοποιηµένο βαθµό Ελληνοµάθειας Β2 επιπέδου (πρώην Γ) θα µπορούσαν να επιµορφωθούν και να αποκτήσουν Πιστοποιητικό ∆ιδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας κι έτσι θα είχαµε αυτάρκεια σε δασκάλους της Ελληνικής γλώσσας! Ωστόσο, το πρόγραµµα ακυρώθηκε από την ίδια τότε υπουργό Παιδείας κ. Φ. Γεννηµατά η οποία αναίρεσε σχετική γραπτή της δέσµευση για να ικανοποιήσει συνδικαλιστικά κοµµατικά συµφέροντα.

Σε συνεργασία µε τον καθηγητή Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Πατρών κ. Σπύρο Πνευµατικό πρωτοστάτησε στη δροµολόγηση της ιδέας τηλεδιασκέψεων ελληνικών µε σχολεία της ∆ιασποράς. Η αρχή έγινε το 2012 µε την «Ακαδηµία Σωκράτη», στην πόλη Charlotte, της Β. Καρολίνα δηµόσιο «charter school» που λειτουργεί µε επιτυχία από το 2004. Ήταν το πρώτο σχολείο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσµα που είχε τότε απευθύνει ευρέως στην οµογένεια ο κ. Σπυρόπουλος. Η τηλεδιάσκεψη αυτή οδήγησε τον περασµένο Ιούλιο στην επίσκεψη αντιπροσωπείας 20 µαθητών της Ακαδηµίας «Σωκράτης» στα Καλάβρυτα και πάλι µε πρωτοβουλία και χρηµατοδότηση του ιδίου.

Είναι αναρίθµητες και πολυάριθµες οι πρωτοβουλίες του Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου στον τοµέα της εκπαίδευσης, καθώς αθόρυβα ενισχύει οικονοµικά πλήθος πανεπιστηµιακών προγραµµάτων, κοινοτικών σχολείων, προγραµµάτων ανταλλαγής φοιτητών µε Ελλάδα, υποτροφιών και συνεδρίων µε ελληνικά θέµατα. Έχει δε κάνει πολλές προσπάθειες για συνέργεια των οµογενειακών δυνάµεων στην Ελληνική και Ελληνόγλωσση Παιδεία -που όπως συχνά λέει- πρέπει να είναι «το πεδίο που µας ενώνει». Ανέλαβε κατ’ επανάληψη πρωτοβουλία για τη δηµιουργία «Οµογενειακού Ταµείου Παιδείας» αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από τον επιχειρηµατικό κόσµο.

«Η ανάκτηση της ελληνικής παιδείας αποτελεί αντίδοτο στην πολιτισµική υστέρηση γι’ αυτό και υψίστης σηµασίας προτεραιότητά µας πρέπει να αποτελέσει η επαναφορά και ανάκτηση της ελληνικής παιδείας, καθώς διδάσκει στάση ζωής, αγάπη, αλληλεγγύη, σεβασµό στο συνάνθρωπο, επικράτηση της λογικής, του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών» σηµειώνει σε πρόσφατη αρθρογραφία του ο Θ. Γ. Σπυρόπουλος και προτείνει «να κάνουµε ένα άτυπο συµβόλαιο τιµής για την παιδεία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη καθολικής κινητοποίησης, συµπόρευσης και συνεργασίας».

Ήρθε ο καιρός να επαναξετάσουµε τις προτάσεις του και να συσπειρωθούµε σε κοινή δράση για τη διασφάλιση και ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στις Η.Π.Α. Ας αναλογιστούµε την ευθύνη που φέρουµε συλλογικά ως οµογένεια και ο καθένας µας ατοµικά. Το οφείλουµε στους προγόνους µας, στη γενέτειρα και σ’ όλο τον κόσµο. Κυρίως όµως το οφείλουµε στις γενεές που έρχονται.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img