Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  

Η Γηραιά Αλβιώνα έφυγε από την αγκαλιά της Γηραιάς Ηπείρου  Ανάλυση του Δημοσιογράφου Θανάση Μπολέτη Special to the Hellenic News of America

Αθήνα.23

Πολιτικό και Οικονομικό «τσουνάμι» έχει προκαλέσει το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία όπου ρίχνει την «αυλαία» 43 χρόνων συμμετοχής της Γηραιάς Αλβιώνας στην Ευρωπαική Ενωση.

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Το όχι των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται από οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές, ως αρχή ισχυρών οικονομικών και πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη, και με προεκτάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου κυριάρχησε με 52% το ΒRΕΧΙΤ, έναντι 48% του BREMAIN πάγωσε ολόκληρη την Ευρώπη και προκάλεσε έντονη νευρικότητα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

 

Οι εκτιμήσεις είναι επισφαλείς για το πότε θα σταματήσουν οι τεκτονικές δονήσεις στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία που προκαλεί το BREXIT. Οι ηγέτες της Ε.Ε προσπαθούν να εδραιώσουν την ψυχραιμία στα κράτη μέλη, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι το «όραμα» της Ευρώπης δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί από την έξοδο της Βρετανίας.

Στην ίδια την χώρα το κλίμα είναι βαρύ και οι πολιτικές εξελίξεις ραγδαίες. Ήδη τελεί υπό παραίτηση ο Πρωθυπουργός της κ. Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν υπέρμαχος του BREMAIN αλλά και ο βασικός υπεύθυνος που προκάλεσε το δημοψήφισμα. Μία μέρα μετά το δημοψήφισμα τίθεται θέμα και με την Σκωτία η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε και τώρα εγείρει θέμα νέου δημοψηφίσματος για το αν παραμείνει στην «αγκαλιά» της Βρετανίας. Θέμα προκύπτει και με την Βόρειο Ιρλανδία.

Αυτές είναι μέχρι στιγμής οι πολιτικές επιπτώσεις στην Βρετανία από το δημοψήφισμα. Έπονται όμως και πολλές άλλες οι οποίες είναι πρόωρο να εκτιμηθούν.

Το βάρος όμως αυτής της εξόδου η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο και πλέον χρόνια πέφτει στη οικονομία της χώρας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η έξοδος θα συρρικνώσει την οικονομία της Βρετανίας σε βάθος πενταετίας τουλάχιστον 5-6%.

 

Ομιλούμε για σημαντική επίπτωση. Ασφαλώς και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστούν οικονομικές απώλειες, οι οποίες είναι πρόωρο να εκτιμηθούν. Πάντως, το City του Λονδίνου που θεωρείται το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο του κόσμου, θα έχει σοβαρές απώλειες και ισχυρούς κραδασμούς. Ωφελημένοι από αυτούς τους «κραδασμούς» φαίνεται να είναι Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, καθώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν πολλούς χρηματοοικονομικούς οίκους του City.

Ασφαλώς οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα υπάρξουν μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης αλλά επεκτείνονται και σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρεται ότι η Βρετανία είναι η πέμπτη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Ως εκ τούτου η έξοδός της από την Ε.Ε θα «μπλοκάρει» πολλές οικονομικές συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά με τρίτες και διαντλαντικές χώρες όπως η ΗΠΑ, Κίνα, κλπ.

 

Τέτοια είναι και η συμφωνία TTIP μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ουδείς λοιπόν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις τέτοιων συμφωνιών όταν απουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε θα διεγείρει την πρόθεση και κάποιων άλλων χωρών να πραγματοποιήσουν ανάλογα δημοψηφίσματα για την παραμονή τους στην Ε.Ε.

Τέτοιες χώρες είναι αυτές που έχουν αυξημένη παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων. Ήδη στη Γαλλία η Μαρί Λεπέν έθεσε θέμα δημοψηφίσματος. Ενδέχεται την ίδια τακτική να ακολουθήσουν, ίδιας πεποιθήσεως κόμματα και άλλων χωρών.

 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Ευρωπαική Ενωση αναπτύσσεται ένας έντονος Ευρωσκεπτικισμός τα αίτια του οποίου γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά και οφείλονται κατά κύριο λόγο στον συγκεντρωτισμό των Βρυξελλών και στην τάση ηγεμονίας της Ευρωπαικής Ένωσης από την Γερμανία και ορισμένες χώρες του Βορρά.

Αν η Ευρωπαική Ενωση δεν ενσκύψει με απόλυτη πρόθεση στήριξης των μελών της, τότε ο Ευρωσκεπτικισμός θα προσλάβει απρόσμενες διαστάσεις με κίνδυνο να διαταραχθεί σε επικίνδυνο βαθμό η συνοχή της Ευρωπαικής Ενωσης.

 

Ήδη ισχυρό μήνυμα έστειλε η Βρετανία. Αν ακολουθήσουν και άλλες χώρες τότε το όραμα της Ένωμένης Ευρώπης οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα «τάρταρα». Οι Βρυξέλλες πάντως φαίνεται ότι έλαβαν το μήνυμα. Αν και προσπαθούν να επιδείξουν ελεγχόμενη ψυχραιμία εν τούτοις δεν παύουν να πιστεύουν ότι πρέπει να αναθεωρήσουν άρδην την πολιτική τους.

 

Αν δεν το κάνουν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει την τύχη της Αθηναϊκής Συμμαχίας κατά την Αρχαιότητα. Εν κατακλείδι η αρνητική ψήφος των Βρετανών απέναντι στην Ε.Ε, ας αποτελέσει την αφετηρία για την αλλαγή κατεστημένων νοοτροπιών του «κλαμπ» των Βρυξελλών. Η διαμαρτυρία των Βρετανών δεν ήταν «αυτοάνοσος» αλλά προήλθε από την ανεπάρκεια της ηγεσίας των Βρυξελλών και της ηγεμονικής θέσης της Γερμανίας που αγνοούσαν προκλητικά τα κελεύσματα των καιρών και την αγωνία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας. Είναι καιρός λοιπόν οι Βρυξέλλες να «ανασκουμπωθούν» και να επιφέρουν ριζοσπαστικές αλλαγές, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τον άνθρωπο.

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img