Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΥπό εξέταση συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ οι αναλυτές την χαρακτηρίζουν εξαιρετικής σημασίας

Υπό εξέταση συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ οι αναλυτές την χαρακτηρίζουν εξαιρετικής σημασίας

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Υπό εξέταση συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ

οι αναλυτές την χαρακτηρίζουν εξαιρετικής σημασίας

 

Δημήτρης Μανής, VOA

 

Thanks for reading Hellenic News of America

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο συνομιλίες για την σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, την οι οποία αναλυτές χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικής σημασίας. Διεθνείς εμπορικοί αναλυτές αναφέρουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στην προοπτική μιας διαντλαντικής ζώνης ελεύθερου εμπορίου κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της αμερικανικής συμπολιτείας. «Ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα συμβάλλουν στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ», είπε ο Πρόεδρος.

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καλωσόρισε την πρόταση Ομπάμα και τόνισε ότι μια περιεκτική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία. «Εκτιμάτε ότι όταν εφαρμοστεί μια τέτοια συμφωνία» επεσήμανε ο κ Μπαρόζο, «η ευρωπαϊκή οικονομία θα ενισχυθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ της, που σημαίνει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

 

Η Σάρα Μπόροου, μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων προειδοποιεί ότι μια τέτοια συμφωνία θα έχει ενδιαφέρον μόνο εάν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Εάν η συμφωνία αυτή είναι αμοιβαίας συνεργασίας, εάν στηρίζεται στην αναδιανομή του πλούτου, με επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα, θα είναι προς όφελος όλων και θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον».

 

Η ανησυχία είναι ότι ελαχιστοποιώντας τους περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις θα υπονομευτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι μονάδες παραγωγής θα μεταφερθούν σε περιοχές με χαμηλό εργατικό κόστος.

 

Ωστόσο, ο αναλυτής του Ινστιτούτου Κέιτο, εδώ στην Ουάσιγκτον, Ντάνιελ Ίκενσον, υποστηρίζει ότι η οποιαδήποτε αντιπαράθεση δεν θα προέλθει από τους αμερικανούς εργαζόμενους. «Είναι γεγονός ότι ο συνδικαλισμός στην Ευρώπη είναι πιο συμπαγής από ότι στις ΗΠΑ, γι’ αυτό τα αμερικανικά εργατικά συνδικάτα είναι λιγότερο πιθανό να αντιταχθούν σε μια τέτοια συμφωνία» δήλωσε ο Ίκενσον.

 

Σύμφωνα με τον Ίκενσον, εκτός από τα εργασιακά, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να επικεντρωθούν και στην επίλυση του προβλήματος των διαφορετικών τεχνικών και ρυθμιστικών προδιαγραφών που υφίστανται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Εάν παράγεις ένα προϊόν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα ένα πλυντήριο ρούχων» επεσήμανε, «το καλώδιο θα πρέπει να είναι τρία πόδια, στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ένα μέτρο. Ένα μέτρο όμως είναι τρία πόδια και τρεις ίντσες».

 

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αποτελούν σχεδόν το μισό της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό, αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ενισχύσει την συνεργασία των δύο χωρών και θα συμβάλλει στην εξισορρόπηση των δυνάμεων απέναντι στην συνεχώς αναπτυσσόμενη Κίνα.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img