Wednesday, April 24, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek« Ώρα ν’ αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας»

« Ώρα ν’ αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας»

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Άρθρο γνώμης Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου στον Φιλελεύθερο της Κυριακής

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κυριακής

Με τον ανωτέρω τίτλο ο Φιλελεύθερος της Κυριακής δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου ως εξής:

«Η εικόνα της Ελλάδας έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα στα χρόνια της κρίσης. Η παραγωγή ενός πακτωλού αρνητικών δημοσιευμάτων συνέβαλλε στη διαμόρφωση αρνητικών στερεοτύπων και προκατασκευασμένων, συχνά και προσβλητικών, αντιλήψεων για τον ελληνικό λαό. Αυτό, δυστυχώς, είναι για μια πραγματικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία και τις αναλύσεις που πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση τα εξειδικευμένα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Σύμφωνα όμως με τα διαθέσιμα στοιχεία επισκόπησης του διεθνούς Τύπου, τους τελευταίους μήνες τα θετικά δημοσιεύματα είναι πλέον περισσότερα από τα αρνητικά. Η βελτίωση αυτή επήλθε ύστερα από πολλά χρόνια και απορρέει σε μεγάλο βαθμό από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, καθώς και από την αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες, γεγονός το οποίο σε σημαντικό τμήμα του διεθνούς Τύπου καθιστά την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το μεγάλο πρόβλημα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, ενώ άλλες μεγάλες χώρες και οικονομίες όπως η Βρετανία ή η Ιταλία συνιστούν τον σύγχρονο πονοκέφαλο των αγορών και των πολιτικών ηγεσιών.
Παρόλα αυτά, η ανάγκη διαμόρφωσης μιας στρατηγικού χαρακτήρα διαχείρισης της εικόνας της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Και αυτό γιατί η φήμη και το σήμα που εκπέμπει μια χώρα αποτελούν ένα άυλο κεφάλαιο, το οποίο επηρεάζει τις αποφάσεις των επενδυτών, των τουριστών και των επισκεπτών. Στην Ελλάδα η ευθύνη για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό βάρυναν ένα ή δύο υπουργεία – ή, ακόμα χειρότερα, κάποιες διευθύνσεις υπουργείων… Έτσι, οποιαδήποτε λαμπρή ιδέα προβολής εξαφανιζόταν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας και της ασυνεννοησίας ή γίνονταν σε
ad hoc βάση χωρίς βάθος και συνέχεια ή συνέργεια με τις αντίστοιχες δράσεις άλλων φορέων.
Η σκέψη η δική μας ήταν ότι οφείλουμε να συντάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής. Ένα σχέδιο στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι – διότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «αν δεν διαχειριστούμε εμείς την εικόνα της χώρας μας, κάποιος άλλος θα το κάνει για εμάς». Αυτό, δηλαδή, που γινόταν τόσο καιρό, με όχι και τόσο κολακευτικά αποτελέσματα…
Το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής δημιουργήθηκε με τον νόμο 4339/2015 και είναι αρμόδιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής καθώς και για την κεντρική διαχείριση επικοινωνιακών κρίσεων.
Το Συμβούλιο έρχεται για πρώτη φορά να εμπλέξει όλα τα υπουργεία και το στελεχιακό δυναμικό αυτών στον επικοινωνιακό σχεδιασμό, στοχεύοντας σε μια ενιαία επικοινωνιακή γραμμή, η οποία θα είναι ρεαλιστική, ειλικρινής και με σαφή και απλά μηνύματα. Οι επικοινωνιακές δράσεις όλων των υπουργείων θ’ αρχίσουν να οργανώνονται με βάση ένα κοινό πλαίσιο.
Σ’ αυτό, άλλωστε, αναμένεται να συμβάλει και η εφαρμογή του νόμου περί διαφάνειας στην κρατική διαφήμιση και τις τράπεζες. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, κάθε υπουργείο και δημόσιος φορέας οφείλει να καταθέσει τα επικοινωνιακά του προγράμματα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας προς έγκριση δίνοντας τέλος στις πολυέξοδες και κοντόφθαλμες επικοινωνιακές καμπάνιες.
Σκοπός του Συμβουλίου είναι η διαχείριση μιας θετικής εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας στη διεθνή και εσωτερική κοινή γνώμη, μιας εικόνας ρεαλιστικής που θα βασίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα αντανακλά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Άλλωστε, η οικοδόμηση μιας εικόνας πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μέρος της εθνικής πολιτικής πάνω σε διαφορετικά ζητήματα και όχι ως μια διαφημιστική καμπάνια ανεξάρτητη από τον σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τις μεγάλες και μικρές μεταρρυθμιστικές τομές.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας ορισμένες σημαντικότατες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες: Μαζί με την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και το «πέρασμα» στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, τη διαφάνεια στη χορήγηση κρατικής διαφήμισης, τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) για την προστασία του Οπτικοακουστικού Αρχείου της χώρας, το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, προωθούμε και την επιτάχυνση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ) για την ανοικοδόμηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.
Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανησυχίας και αστάθειας η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης του διεθνούς ενδιαφέροντος βασιζόμενη στο ισχυρό της όπλο: τους φίλεργους και ανήσυχους ανθρώπους της, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Το 2017 θα λειτουργήσουν δύο υπερσύγχρονες κοιτίδες πολιτισμού και δημιουργικότητας (το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πολιτιστικό ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), ενώ αναμένονται μεγάλες εκθέσεις/ συνέδρια, όπως η
Documenta. Με συνέργειες και συνένωση δυνάμεων θα βρεθούν ικανοί χρηματοοικονομικοί πόροι και το στελεχιακό δυναμικό που να στηρίξουν μια προσπάθεια ανάτασης που έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και υπηρετεί τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και της οικουμενικότητας».

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img