Friday, March 29, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Community102 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ      ...

102 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ                   

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών οργάνωσε, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, την εκδήλωση της επετείου για την Αυτονομία της Ανεξαρτησίας της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου, που εφέτος μετράει 102 χρόνια (Φεβρουάριος 2014 – Φεβρουάριος 2016). ).   Αγόρια και κορίτσια, μέλη της ‘’Νεολαίας Βορειοηπειρωτών’’, φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαίες και λάβαρα, κόσμησαν την εκδήλωση. Την παράσταση έκλεψε μία μικρούλα Βορειοηπειρωτοπούλα, ενώ η οργάνωση, υπεύθυνος της οποία ήταν ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, ήταν άψογη.

 

Η εκδήλωση άρχισε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, παρουσία πλήθους κόσμου. Μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, εψάλη Πανηγυρική Δοξολογία και Μνημόσυνο στην μνήμη των αγωνιστών. Ακολούθως, ο Μπάμπης Καραθάνος εκφώνησε την πανηγυρική του Ομιλία για την Επέτειο. Πρώτα έκανε μια ιστορική αναδρομή από το επαίσχυντο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (Δεκέμβριος 1913), έως σήμερα, όπου τονίστηκε ο ηρωισμός των Βορειοηπειρωτών που εδράζεται στην Ελληνική τους συνείδηση. Επίσης αναφέρθηκε στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και στους επαπειλούμενους κινδύνους, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα του Ελληνικού στοιχείου . [ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ «ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ»].

Στην Δοξολογία πρωτοστάτησε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Μητροπολίτης Δαμασκηνός και απηύθυνε ένα σύντομο λόγο, όπου είπε πως, ό,τι καλό έχουμε το οφείλουμε στον αγώνα μας και στην βοήθεια της Παναγίας μας, η οποία μας συμπαραστέκεται ενεργά και, κατά την διάρκεια του Βορειοηπειρωτικού Έπους 1940, παρουσιαζόταν να καθοδηγεί στους φαντάρους μας Για αυτό και την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την εορτή της Αγίας Σκέπης.

Στην εκκλησία υπήρξε εκπροσώπηση της Πολιτείας, ως εξής:

-Γιώργος Επιτήδειος,  Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής,

Thanks for reading Hellenic News of America

Χρήστος Παππάς,  βουλευτής Χρυσής Αυγής

-Νίκος Νικολόπουλος, Ανεξάρτητος βουλευτής ,

Γιώργος Κώττης, Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,

Πάνος Χατζηγεωργιάδης, εκπρόσωπος ΛΑ.Ο.Σ,

Έλβις Παπανικόλας – εκπρόσωπος Νεολαίας ΑΝ. ΕΛ

Δρ.Κατερίνα Παλιού, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εκ μέρους της Περιφεριάρχη

Αττικής, Ρένας Δούρου,

Βασίλης Μπολάνος, τέως πρόεδρος Ομόνοιας και Δήμαρχος Χειμάρρας,

 

Τους χαιρετισμούς τους με επιστολές έστειλαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος ΝΔ, Κώστας Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής της ΝΔ, Τέρενς Κουίκ, Υπουργός παρά τον Πρωθυπουργό ΑΝ.ΕΛ., Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών, Νίκος Γκατζογιάννης, τέως Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Αμερικής και γιος της Ελένης Γκατζογιάννη, για την οποίαν έγραψε και το ομώνυμο βιβλίο.

Παρέστησαν επίσης Πρόεδροι και Μέλη Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων, όπως η Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΛΑΝΟΥ, η Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ, ο Πρόεδρος της Νεολαίας του Δήμου Φοινικαίων, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΗΣ κ.α

 

.     Μετά το πέρας της δοξολογίας, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, με προτεταμένα την Σημαία και τα λάβαρα της Βορείου Ηπείρου. Στο Σύνταγμα, πρώτα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες πιλότους στο Αιγαίο και κατόπιν έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων, ως εξής :

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπός της, Βορειοηπειρώτης, Γιώργος Κώττης,

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής Γιάννης Παππάς.

Εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ 

     ‘Ναπολέων Ζέρβας’, ο Υπεύθυνος Οικονομικής Διαχειρίσεως, Μιχαήλ Φέκκας,

Εκ μέρους της Νεολαίας του Δήμου Φοινικαίων, ο Πρόεδρος, Ιωάννης Μπάρης,

– Εκ μέρους της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, η Πρόεδρος, Ελένη Δήμου,

Εκ μέρους του Εθνικού Συλλόγου ‘Βόρειος Ήπειρος’, ο Θωμάς Κουμπούλης,

Εκ μέρους της παράταξης Κυπρίων Φοιτητών «ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ», εκπρόσωπός της,

Εκ μέρους του Συλλόγου των Βορειοηπειρωτών, ο Μπάμπης Καραθάνος, που συνοδευόταν

από την μικρούλα Βορειοηπειρωτοπούλα, η οποία κρατούσε στο χεράκι της την σημαία

της Βορείου Ήπείρου.

 

Μετά την κατάθεση στεφάνων, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ο κ. Μπάμπης Καραθάνος ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του.

 

16 / 2 / 2016 : ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 102 ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

                                   [ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ]

 

Τον Μάιο του 1913 υπογράφθηκε η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, και τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέρασαν στην δικαιοδοσία των έξι Μεγάλων Δυνάμεων: Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας .Αυτές ανέλαβαν εργολαβικά, με πρωτεργάτη την Ιταλία, την δημιουργία του μέχρι τότε ανύπαρκτου κράτους της Αλβανίας, εις βάρος της Ελλάδος: απέσπασαν βίαια το βόρειο τμήμα της Ηπείρου για να το επιδικάσουν στο μέχρι τότε ανύπαρκτο κράτος της Αλβανίας (Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας – Δεκέμβριος 1913).

Τότε, αρχίζει και η ηρωική αντίσταση των Βορειοηπειρωτών, που κυριολεκτικά τα έβαλαν με θεούς και δαίμονες και πολέμησαν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις, (μια που η κυβέρνηση Βενιζέλου υποχώρησε, πλήρως και άνευ όρων, στις αξιώσεις των Μεγάλων Δυνάμεων), και δικαιώθηκαν. Πανηγυρικά, στις 17 Φεβρουαρίου 1914, ανακηρύχτηκε στο Αργυρόκαστρο η Αυτονομία και υψώθηκε η σημαία με τον Δικέφαλο Αετό. Ακολοὐθησε το Λεσκοβίκι (20/2) και η Πρεμετή (23/2), όπου έγιναν και οι πρώτες σοβαρές μάχες με τους Αλβανούς. Οι μάχες γενικεύτηκαν, τα αλβανικά στρατεύματα υποχωρούσαν και ζήτησαν την παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου, για σύναψη ανακωχής. Οι εκπρόσωποι της Αυτονόμου Ηπείρου Γ. Ζωγράφος και Αλεξ. Καραπάνος πέρασαν στην Κέρκυρα, όπου στις 17 Μαΐου 1914 υπέγραψαν το ‘’Πρωτόκολλο της Κερκύρας’’, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, η Βόρειος Ήπειρος αποκτούσε ευρεία αυτονομία, μέσα στα όρια της αλβανικής επικράτειας.

Το Πρωτόκολλο συνυπογράφθηκε από όλες τις πλευρές, μηδέ της Αλβανίας εξαιρουμένης. Από την πλευρά των Βορειοηπειρωτών, η κύρωση επιτεύχθηκε στο Πανηπειρωτικό Συνέδριο που συνήλθε στο Δέλβινο. Μόνο οι αντιπρόσωποι της Χειμάρρας αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τις συμφωνίες. Έφυγαν από την Συνέλευση, ζητωκραυγάζοντας το σύνθημα που είχε συνυφανθεί με τους αγώνες και την καθημερινή τους ζωή : ΈΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.

Δυστυχώς, παρόλο που και οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Αλβανία το υπέγραψαν, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν έγινε ποτέ σεβαστό. Οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών συνεχίστηκαν αμείωτα και το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό, ηθικά και νομικά. Η μεθοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας υφίσταται μόνο de facto και όχι de jure.

25 χρόνια, μετά την κατάρρευση του Χοτζικού κομμουνιστικού καθεστώτος, τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών αυξάνονται, αντί να μειώνονται . Καθημερινές είναι οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δέχονται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου: υφαρπαγές με ψεύτικα χαρτιά, τρομοκρατία και φόβος από κλοπές, διαστρέβλωση της Ιστορίας, εδαφικές διεκδικήσεις των Αλβανών εις βάρος της Ελλάδας (‘’Μεγάλη Αλβανία’’) από επίσημα χείλη. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της σύλληψης και φυλάκισης του πρώην υπουργού Εργασίας, Σπύρου Ξέρρα, για κατηγορίες που δεν ξέρει ακόμα ούτε ο ίδιος.

Πολλά είναι και τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών που μένουν στην Ελλάδα. Τελευταίο και σημαντικό είναι η διακοπή του επιδόματος σύνταξης που δινόταν από την Ελληνική κυβέρνηση στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, όχι σαν δώρο, αλλά για να μπορούν αυτοί να μένουν στις πατρογονικές τους εστίες. Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις που έχει δώσει και η σημερινή κυβέρνηση, αυτή η αδικία δεν έχει αποκατασταθεί. Εάν αυτό δεν αλλάξει, αν δεν δοθεί βοήθεια και στήριξη, να ξέρετε ότι στην Βόρειο Ήπειρο πολλοί λίγοι πια θα παραμείνουν, μέχρις ότου απομείνουν μόνο οι γέροντες και όσοι ασχολούνται με κάποια δική τους εργασία εκεί.

Μόνο με τις δυνατότητες που έχουν οι πατριωτικές οργανώσεις και σύλλογοι στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, δεν φθάνει για να κρατηθεί ο Ελληνισμός. Χρειάζεται μία εθνική στρατηγική κάτι που δυστυχώς δεν είναι ορατό. Οι προκλήσεις είναι συνεχείς και ο αγώνας μας δεν σταματά. Αυτός ο τόπος πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και μονιασμένους, με μία εθνική γραμμή, για το καλό της εθνικής μας υπόθεσης. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στους εαυτούς μας , το οφείλουμε στις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν. Οι Βορειοηπειρώτες παραμένουν Έλληνες, είναι Έλληνες και θα μείνουν Έλληνες. Η Βόρειος Ήπειρος δεν είναι μία χαμένη πατρίδα. Η Βόρειος Ήπειρος είναι μία αλύτρωτη πατρίδα και θα παραμείνει αλύτρωτη μέχρι που θα έρθουν οι Έλληνες να την ελευθερώσουν. Σας ευχαριστώ θερμά.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Μακαριότατο για την τιμή που μας έκανε σήμερα να μας στείλει τον σεβαστό πατέρα Δαμασκηνό, να τιμήσει αυτήν την δοξολογία, όπως και τον πατέρα Νικόλαο (ιερέα του Ναού του Αγ. Γεωργίου Καρύτση) για την επί πολλά χρόνια φιλοξενία που μας παρέχει εδώ .

(Πριν δώσει το έναυσμα για την αποχώρηση από τον Ναό και την πορεία προς το Σύνταγμα, ο Μπάμπης Καραθάνος είπε τα εξής)

Να ξέρετε ότι, όσο πιο ενωμένοι είμαστε, τις ευκαιρίες θα τις έχουμε. Ας είμαστε ενωμένοι , αυτό σας το λέω κάθε χρόνο. Εγώ είμαι στον αγώνα 30 χρόνια, έχουν δει τα μάτια μου πολλά και σας λέω ότι αυτός ο αγώνας έχει δρόμο, θέλει γερά κότσια και γερή καρδιά, αλλά ενότητα, πάνω από όλα. Να προχωρήσουμε ενωμένοι, να βγάλουμε τα κόμματα εκτός, είμαστε όλοι Έλληνες και για την Βόρειο Ήπειρο να είμαστε όλοι εκεί. Να ξεχάσουμε τις κομματικές ταμπέλες και να έχουμε μία ταμπέλλα, αυτή της Βορείου Ηπείρου, αυτή της Ελλάδος. Λοιπόν, ενωμένοι , ενωμένοι, ενωμένοι. ΖΗΤΩ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.

 

Επιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img