Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In Greek3ο συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού Ν.Δ.

3ο συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού Ν.Δ.

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Από τη Βίκυ Ρίζου

 

Την Παρασκευή 22 Απριλίου στα πλαίσια του 10ου Συνεδρίου της Ν.Δ. πραγματοποιήθηκε το 3ο συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού της Ν.Δ. στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, κ.Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τόνισε την ανάγκη ο Ελληνισμός να λειτουργήσει σαν μια συντονισμένη οντότητα με απόδημους ενεργούς στις ελληνικές υποθέσεις. Στη συνέχεια ο Γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Σκανδαλάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Γραμματεία απόδημου ελληνισμού μετονομάστηκε σε Γραμματεία οικουμενικού ελληνισμού. Ο λόγος είναι για να συμπεριληφθούν οι Έλληνες οι οποίοι δεν μετανάστευσαν αλλά για ιστορικούς λόγους βρέθηκαν να ανήκουν σε ξένες χώρες όπως οι Βορειοηπειρώτες, οι Κωνσταντινουπολίτες κ.α. Ο τομεάρχης απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημοσχάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ψήφο του απόδημου. Επιπλέον τόνισε την παράλογη απαίτηση των ελληνικών κυβερνήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα Έλληνες του εξωτερικού τη στιγμή που η χώρα «μεταναστεύει» τους εδώ Έλληνες.

1
Η Ντόρα Μπακογιάννη

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη έρευνα της KΑΠΑ Research η οποία σε συνεργασία με το κέντρο ελληνικών σπουδών του Χάρβαρντ θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως έρευνα για τις απόψεις, τις τάσεις και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού με πάνω από 30.000 ερωτώμενους.  Ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για τον απόδημο ελληνισμό οι εκκλησίες και τα σχολεία ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στη γλώσσα και στον πολιτισμό. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον νευροεπιστήμονα βραβευμένο με Νομπελίνι κ. Γούσια ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστημονικη διπλωματία που ασκούν οι νέοι επιστήμονες που καταφεύγουν στο εξωτερικό και οι οποίοι αποτελούν ζωντανό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Στη συνέχεια ο κ. Ασημακόπουλος, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ τόνισε το μεγάλο κίνδυνο από τη μετανάστευση νέων επιστημόνων οι οποίοι μεταναστεύουν χωρίς να υπάρχει προοπτική να επιστρέψουν ποτέ ξανά.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Αθανασίου π. Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ψήφο των απόδημων και ανέλυσε το πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε το αντίστοιχο σχέδιο νόμου της Ν.Δ. Μίλησε για την δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» των αποδήμων, στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία θα είναι εγγεγραμμένοι καθώς και για την δυνατότητα ψήφου των ναυτικών ακόμη κι αν βρίσκονται σε πλοία με ξένη σημαία. Τόνισε όμως ότι προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση του μητρώου των απόδημων. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη για ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό, πιο δημιουργικό το οποίο να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τους απόδημους. Παρεμβάσεις έγιναν και από τον αν.Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Αυγενάκη ο οποίος υπήρξε και πρόεδρος του Παγκοσμίου  Συμβουλίου Κρητικών Νεολαίων καθώς και από τον πρώην υφυπουργό κ. Γκιουλέκα. Πολύ σημαντική ήταν η παρέμβαση του προέδρου ΝΟΔΕ Αυστραλίας κ. Καλλιμάνη ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού φορέα κατά τα πρότυπα των Ινστιτούτων Γκαίτε, Θερβάντες κ.α με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Συγκινημένος αναφέρθηκε στους αγώνες που έκαναν οι απόδημοι της Αυστραλίας για να προκόψουν ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε επένδυση των απόδημων Ελλήνων σε ένα τέτοιο επιχειρηματικό καθεστώς που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα.

Thanks for reading Hellenic News of America

Κλείνοντας τόνισε ότι στόχος της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι να ξεπεράσει τον κομματισμό και να συνειδητοποιήσει ότι η πατρίδα είναι υπεράνω όλων. «Είμαστε πρώτα Έλληνες και ύστερα νεοδημοκράτες» τόνισε. Τέλος, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις Ελλήνων από την Κύπρο, την Γερμανία, την Ουαλία και το Βέλγιο ενώ σημαντική ήταν και οι ομιλία του βορειοηπειρώτη βουλευτή κ. Ντούλε ο οποίος αναφέρθηκε στις παραβιάσεις που συντελέστηκαν στην απογραφή του 2011 στην Αλβανία η οποία δεν έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ επεσήμανε και τον κίνδυνο του συνεχώς μειούμενου πληθυσμού καθώς ο μεγάλος όγκος των βορειοηπειρωτών βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα.  Στο περιθώριο του συνεδρίου σε συνομιλία που είχα με τον αν.Γραμματέα της γραμματείας Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Φίλιππο Φόρτωμα, μου τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της γραμματείας και της ανάπτυξης ενεργών σχέσεων με τους απόδημους  Έλληνες προκειμένου ο απόδημος Ελληνισμός να έχει μια πραγματική πολιτική εκπροσώπηση και μια ουσιαστική βάση για ενεργό δράση εντός της ελληνικής επικράτειας.

 

 

Φωτό 1. Οι αν.Γραμματείς της Γραμματείας Οικουμενικού Ελληνισμού κ. Νίκος Παγώνης, Φίλιππος Φόρτωμας και Όλγα Βησσαράκη με τον πρώην υφυπουργό κ. Γκιουλέκα

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img