Hellenic News of America (Παύλος Κοτρότσιος)

Συνέντευξη

Με την πολιτική σας και το έργο σας επιδιώξατε να  εδραιώσετε  την Ελλάδα διεθνώς  σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο και έχετε αποδείξει ότι πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Ο στόχος μας  για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο έγινε πραγματικότητα και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα γιατί η τεράστια επιτυχία του τουρισμού μας είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας.

Η εθνική και περιφερειακή τουριστική που υλοποιήσαμε από το 2015 σε ορίζοντα τετραετίας, έχοντας στον πυρήνα της την βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, οδήγησε στην διαρκή αύξηση της τουριστικής κίνησης, και στις υψηλότερες τουριστικές επιδόσεις όλων των εποχών για την πατρίδα μας.

Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 35% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, 9 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες σε απόλυτα νούμερα, με ιστορικά ρεκόρ στις αφίξεις στα έσοδα και σε όλα τα τουριστικά μεγέθη.

Πετύχαμε μία εντυπωσιακή επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου.  Οι αφίξεις τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου αυξήθηκαν πάνω από 30% την τελευταία τριετία. Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε κατά 40% την τουριστική κίνηση το χειμώνα. Με τη στρατηγική μας, με στοχευμένη προώθηση και προβολή, με  κεντρικές συμφωνίες μας με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς Ομίλους και, μέσα από την ανάπτυξη νέων θεματικών τουριστικών προϊόντων,  όχι μόνο ενισχύσαμε την επισκεψιμότητα σε δημοφιλείς προορισμούς για μεγαλύτερο διάστημα του έτους, αλλά επιπλέον  βάλαμε στον τουριστικό χάρτη προορισμούς που ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστοι στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό κοινό. Το άνοιγμα νέων ξένων αγορών που επιχειρήσαμε, έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, και ήδη 6 στους 10 επισκέπτες μας είναι υψηλής αγοραστικής δύναμης. Το 2018 είναι η χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού, με νέα διψήφια αύξηση στις αφίξεις, περίπου 33 εκατομμύρια, και με νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων, 2 επιπλέον δις. Ευρώ σε σχέση με το 2017. Η τουριστική ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου και ταυτόχρονα συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς τομείς με σημαντικά οφέλη για το εμπόριο, τις μεταφορές, την εστίαση και τα τρόφιμα, τις κατασκευές, την αγορά ακινήτων. Ενίσχυσε τα έσοδα και τις επενδύσεις. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας και νέα επιχειρηματικότητα και συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας. Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά την επιτυχημένη τουριστική πολιτική μας με συγκεκριμένο σχέδιο ώστε να δημιουργήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη και τα οφέλη της να διαχυθούν σε  όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόσφατα ανακοινώσατε την νομοθετική σας πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Τι καινούριο φέρνει ο νόμος αυτός στην Ελληνική Τουριστική Αγορά;

Επιδιώξαμε και δημιουργήσαμε  το πρώτο  στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, συμβατό με τα διεθνή πρότυπα, για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ένα κεφάλαιο με τεράστια δυναμική που ήταν αναξιοποίητο στο παρελθόν.  Προσδιορίσαμε και εμπλουτίζουμε τα θεματικά τουριστικά προϊόντα που προσφέρει η Ελλάδα, όπου διακρίνεται και μπορεί να πρωταγωνιστήσει  στην παγκόσμια αγορά, με επίκεντρο τις μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες.  Θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το στόχο μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και όλους τους ελληνικούς προορισμούς, δημοφιλείς και ανερχόμενους, μέσα από  νέες θέσεις εργασίας, νέες πηγές εσόδων και νέες επενδυσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, και να διευρυνθούν οι  επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.  Και ενθαρρύνουμε  τη διασύνδεση του τουρισμού με  τομείς της οικονομίας, όπως η αγροδιατροφή και η μεταποίηση. Τα τοπικά προϊόντα δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. Αυτή τη   νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουμε στον ελληνικό τουρισμό, την είχε ανάγκη και την αγκάλιασε η ελληνική τουριστική αγορά και όχι μόνο.  Θα ωφεληθούν όλα τα επόμενα χρόνια,  οι προορισμοί  και οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, οι  επαγγελματίες του τουρισμού και πολλών ακόμη παραγωγικών κλάδων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό, όπως επίσης και οι νέοι και οι νέες που ανακαλύπτουν τη δυναμική του τουρισμού και ολοένα και περισσότεροι συνδέουν το μέλλον τους με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για να παραμείνει η Ελλάδα κορυφαία ταξιδιωτική επιλογή και το 2019 και ιδιαίτερα για την προβολή της στην αμερικανική τουριστική αγορά;

Το 2019 έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μία ακόμη χρονιά ισχυρής τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα, και να ξεπεράσουμε τις ιστορικές επιδόσεις του 2018.  Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν  με διψήφια αύξηση  από όλες τις αγορές και ιδιαίτερα από την Αμερική που είναι 40% πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη, διότι η Αμερική αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή αγορά υψηλής προτεραιότητας για εμάς και υλοποιώντας το σχεδιασμό μας καταφέρουμε να έχουμε  σταθερά κάθε χρόνο πολύ μεγάλη αύξηση στις αφίξεις Αμερικανών επισκεπτών στην  πατρίδα μας.

Έχουμε χτίσει μία πολύ καλή συνεργασία με την Ένωση Αμερικανών Τουριστικών Πρακτόρων ASTA στην προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και στην προσφορά νέων θεματικών τουριστικών προϊόντων.  Μετά από την τεράστια επιτυχία και ανταπόκριση που είχε η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου τους που εξασφαλίσαμε στην Αθήνα το 2018, Athens Destination Expo, εξασφαλίσαμε το 2019 να  πραγματοποιήσουν νέο συνέδριο στην Ελλάδα, το Destination Showcase την άνοιξη του 2019 στη Ρόδο. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επίσης που μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις μας διευρύνεται διαρκώς το πρόγραμμα των απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε την πτήση  Ντουμπάι- Αθήνα- Νέα Υόρκη που συνδέει πλέον την Ελλάδα με την Αμερική καθημερινά όλο το χρόνο, αλλά και θερινά δρομολόγια που πραγματοποιούνται πλέον από τρεις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, αντί μίας στο παρελθόν. Εξασφαλίσαμε επίσης την απευθείας πτήση  Σικάγο- Αθήνα που ξεκινά για πρώτη φορά  το 2019, και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας και για νέες μελλοντικές πτήσεις  και από άλλες μεγάλες πόλεις. Θα υλοποιήσουμε επίσης ένα πολύ δυναμικό και στοχευμένο πρόγραμμα μέσω του ΕΟΤ. Το γραφείο μας στη Νέα Υόρκη κάνει καταπληκτική δουλειά στην υλοποίηση της στρατηγικής μας  με ενισχυμένη  παρουσία σε κορυφαίες εκθέσεις των ΗΠΑ, με  προγράμματα συνδιαφήμισης και συνεργασίας με την αμερικανική τουριστική αγορά,  με και με μία σειρά στοχευμένων προωθητικών δράσεων που προβάλλουν την Ελλάδα στο αμερικανικό ταξιδιωτικό κοινό. Στο παρελθόν  πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με μεγάλους Ομίλους,  που σήμερα ήδη έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, και συνεχίζουμε τις επαφές μας για να προσκαλέσουμε περισσότερους επενδυτές να διερευνήσουν τις ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και να  εισέλθουν στην ελληνική ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά.

Στην προσπάθειά σας αυτή έχετε στήριξη από τους Έλληνες Ομογενείς;

Είναι συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας από την ελληνική κοινότητα της Αμερικής και του Καναδά που στήριξαν και στηριζουν διαρκώς  την εθνική μας προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και την ισχυροποίηση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας. Σε όλα τα επιτυχημένα ανοίγματα που επιχειρήσαμε η Ομογένεια και η Εκκλησία στάθηκαν αρωγοί, και τους ευχαριστώ θερμά.

Η Ελλάδα μας ενώνει. Οι Έλληνες του εξωτερικού και οι Φιλέλληνες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας και του ελληνικού τουρισμού. Και τους ενθαρρύνουμε και εμείς από την πλευρά μας να διατηρήσουν τους ισχυρούς δεσμούς και να επισκέπτονται με την κάθε ευκαιρία τον τόπο καταγωγής τους. Σε αυτήν την προσπάθεια έχω  πολύ μεγάλη στήριξη από τον συνάδελφο μου, τον  υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι εξαιρετικά δραστήριος και με το έργο του έχει συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με την πατρίδα μας. Συνεργαζόμαστε στενά και έχουμε συζητήσει  ώστε να υλοποιήσουμε από κοινού ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα. Να   προσκαλέσουμε και να παρακινήσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους φέρνοντας μαζί τους φίλους τους, ώστε να  απολαύσουν τις  απίθανες ομορφιές των προορισμών μας και να γνωρίσουν από κοντά την συγκλονιστική μας πατρίδα, την Ελλάδα μας με την παγκόσμια ακτινοβολία της και την πολύ ζεστή της φιλοξενία.  Και αν θα μπορούσαμε να στείλουμε  ένα κεντρικό μήνυμα  θα ήταν «Come home, bring your friends along and share with them unique travel experiences that only Greece can offer.”