Γράφει ο Σταύρος Θεοφάνους

 

Ένα μηνιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις, και για την ανατροφή των παιδιών.

Μητέρες, ξέρετε ποια είναι η αλήθεια για την πορνογραφία;

Η πορνογραφία παρουσιάζει μια διεστραμμένη πλευρά του σεξ. Υπονομεύει την ικανότητα του νέου ανθρώπου να απολαύσει μια φυσική σεξουαλική σχέση αγάπης στο γάμο κάποια μέρα. Γιαυτό για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην τα σακατέψει η πορνογραφία, σας δίνουμε 2 αλήθειες που πρέπει να ξέρετε. Πρώτα, πρώτα, το παιδί σας μπορεί να έχει δει ήδη στον υπολογιστή. Δυστυχώς , η έρευνα αποκαλύπτει ότι 90% των εφήβων αγοριών και 60% των εφήβων κοριτσιών έχουν δει κάποια μορφή πορνογραφίας. Για να τους βοηθήσετε να ανακάμψουν, είναι σημαντικό να ελέγχετε και να περιφρουρείτε τα ηλεκτρονικά που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας — το τηλέφωνό τους, τον υπολογιστή τους , και το iPad τους. Δεύτερον, η πορνογραφία είναι απίστευτα εθιστική. Αν συνηθίσουν , θα χρειαστεί να πάρετε ακραία μέτρα και πολλή δουλειά από μέρους σας για να τους αποσπάσετε.

Θάθελες ο άντρας σου/η γυναίκα σου ή τα παιδιά σου που είναι έφηβοι να οδηγούν σαν εσένα;

Η οδήγηση αυτή καθαυτή δημιουργεί άγχος. Δεν μπορείς να τρέξεις. Έχει πολλή κυκλοφορία. Ο καιρός είναι άσχημος. Αποσπάται η προσοχή σου. Όλα αυτά μπορούν να προσθέσουν στο άγχος. Αλλά μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα ακόμα κι όταν δεν είμαστε εμείς στο τιμόνι. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα  που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε όταν οδηγεί ο άντρας μας/η γυναίκα μας ή το παιδί μας ο/η έφηβος. Πρώτα, πρώτα, μην κάνεις συνέχεια παρατηρήσεις στον οδηγό για τον τρόπο που οδηγεί. Όλοι μας έχουμε κάποιες κακές συνήθειες. Αν όμως μας τις θυμίζουν διαρκώς δεν πρόκειται να αλλάξουν. Άλλο να επισημάνεις κάτι που δεν είδε ο οδηγός, κι άλλο να γκρινιάζεις συνέχεια. Δεύτερον, μην υποδεικνύεις στον οδηγό ποιος δρόμος είναι καλύτερος για να ακολουθήσει. Μπορείτε από πριν να αποφασίσετε αν θα χρειαστεί ο οδηγός πλοηγό.

Είσαι έτοιμος/η να δώσεις μάχη για την οικογένεια σου;

Δεν αξίζει να δίνουμε μάχες για όλα τα πράγματα στη ζωή. Υπάρχει όμως ένα πράγμα για το οποίο οι γονείς καλούνται να δίνουν μάχες κι αυτό είναι η οικογένεια τους.   Υπάρχουν 3 μάχες που πρέπει να δώσετε και να νικήσετε. Πρώτα, πρώτα, αγωνίσου για την ασφάλεια της οικογένειας. Για να κάνεις την οικογένεια σου να νιώσει ασφαλής δεν εννοώ απλά να βάλεις σύστημα συναγερμού, αλλά να τους κάνεις να νιώσουν ότι μπορούν πάντοτε να στηρίζονται σε σένα , οποιαδήποτε κι αν είναι η περίπτωση. Δεύτερον, να δίνεις μάχη για την ειρήνη. Με άλλα λόγια να επεμβαίνεις αμέσως να συμβιβάζεις και να διευθετείς τυχόν συγκρούσεις και διαμάχες μέσα στο σπίτι. Τέλος, να δίνεις μάχη  για τη μόρφωση των παιδιών. Καθημερινά να σε απασχολεί πώς θα στηρίξεις το παιδί σου  στις ακαδημαϊκές του επιδόσεις — ενθαρρύνοντάς το να βάζει υψηλούς στόχους.

Δυσκολεύεσαι να δείξεις σεβασμό στο/στη σύζυγό σου;

Όταν παντρευόμαστε με κάποιον σημαίνει ότι ξέρουμε όλα τα ελαττώματα και τις ατέλειές του — αν είναι ανυπόμονος,/η, αν θυμώνει εύκολα, αν κάνει λάθη … και η λίστα  μπορεί να συνεχιστεί. Γιαυτό , ξέροντας τις αδυναμίες και τις ατέλειες του/της συζύγου μας το να τους δείχνουμε  σεβασμό αποτελεί τεράστια πρόκληση. Υπάρχουν όμως 2  αλήθειες που πρέπει να θυμόμαστε όταν δυσκολευόμαστε να δείξουμε σεβασμό στον άντρα μας/στη γυναίκα μας. Η πρώτη είναι  να θυμόμαστε ότι ο σεβασμός είναι μια πράξη της θέλησης. Δεν είναι κάτι που το δίνεις όταν νιώθεις ότι τον κέρδισε. Αντίθετα, είναι μια επιλογή που κάνεις βασισμένη στο ποιος/α είναι ως σύζυγός σου. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι ο σεβασμός έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το γάμο σου. Όταν μάθεις να σέβεσαι το σύντροφό σου, θα μάθεις πώς να τον/την φροντίζεις καλύτερα, να τον/την στηρίζεις, και να τον/την αγαπάς. Πάντοτε να επιδιώκεις καινούργιους τρόπους για να δείχνεις το σεβασμό σου.

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.