Γράφει Ο Σταύρος Θεοφάνους

Ένα μηνιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις,  και για την ανατροφή των παιδιών.

Είστε σε θέση να προσδιορίζετε τα ουσιαστικά προβλήματα του γάμου σας;

Είναι απλό, απλούστατο για να γίνει μια σύγκρουση στο γάμο. Λίγο η ακαταστασία, λίγο η κακή διάθεση, και κυρίως η παρεξήγηση. Για να προσδιορίσουμε το πραγματικό πρόβλημα στο γάμο μας πρώτα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Άρχισε με αυτό που είναι στην επιφάνεια — πόσο σε πείραξε η αλλαγή των σχεδίων ή τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη. Μετά, ομολόγησε τη βαθύτερη αιτία — πόσο πληγώθηκες … ίσως γιατί νιώθεις παραμελημένος /η ή ότι δεν σε εκτιμούν . Δεύτερον, προσδιόρισε τα προβλήματα με υπομονή. Όλα γύρω σου κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα — γιαυτό ίσως περιμένεις και η αντιμετώπιση της σύγκρουσης στο γάμο  να γίνει πάραυτα. Το μυστικό όμως είναι να έχετε υπομονή και οι δύο όταν αναλύετε τα γεγονότα. Πάντοτε να επιδιώκετε να βρίσκετε την πραγματική αιτία του προβλήματος στο γάμο σας.

Τρία πράγματα που οι γονείς δεν πρέπει να λένε ποτέ στα παιδιά τους

Η γλώσσα είναι ένα άγριο θηρίο που μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά όπως ήδη ξέρουμε από προσωπική πείρα. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τον πόνο που μπορούν να προκαλέσουν μερικά λόγια που πάνω στο θυμό μας απρόσεκτα ξεστομίσαμε. Εδώ έχουμε μερικά λόγια που δεν πρέπει ποτέ να τα πούμε στα παιδιά μας. Πρώτα, πρώτα, μη λέτε ποτέ, “Γιατί δεν προσπαθείς να γίνεις σαν τον./την ..;” Οι συγκρίσεις είναι ανώφελες χωρίς να εξυπηρετούν κάποιον θετικό σκοπό. Δεύτερον, ποτέ μη λέτε, “Δεν έχω χρόνο τώρα.” Αυτό που στην κυριολεξία λέμε είναι , “Αυτό που κάνω τώρα είναι πιο σημαντικό από αυτό που θέλεις.” Τρίτον, “Δε νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις.” Όταν το λέτε αυτό , το παιδί σας ακούει,”Δεν έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου.” Αν πιστέψει κάτι τέτοιο , η ζημιά θα είναι τεράστια.

Κάνεις επιλογές που θα ενισχύσουν το γάμο σου;

Αν ψάχνεις τρόπους για να ενισχύσεις  το γάμο σου , εξέτασε αυτές τις 3 περιπτώσεις. Πρώτα, πρώτα , να υποθέτεις το καλύτερο. Με άλλα λόγια να εμπιστεύεσαι τα κίνητρα και τις ενέργειες του άντρα σου/της γυναίκας σου, μάλλον παρά να πετάγεσαι στο λανθασμένο συμπέρασμα. Δεύτερον, να επιλέγεις να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να βελτιώσεις το γάμο σου. Ανεξάρτητα από το πόσο καλός ή κακός είναι αυτήν τη στιγμή ο γάμος σου, προσηλώσου στο πώς θα μπορέσεις να τον κάνεις καλύτερο και να αγαπήσεις τον άντρα σου/τη γυναίκα σου παρόλα αυτά. Τέλος, να επιλέξεις να βελτιώσεις την επικοινωνία σας. Να είσαι πρόθυμος/η να καταβάλεις κάθε προσπάθεια να μιλάς και να ακούς με αγάπη.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες στον άντρα σου/ στη γυναίκα σου ένα γνήσιο και ειλικρινές  κοπλιμέντο;

Όλοι θέλουν να ξέρουν ότι τους εκτιμούν, ιδιαίτερα το χρειαζόμαστε στο γάμο . Ένα καλό κοπλιμέντο μπορεί να φτιάξει τη διάθεση του άντρα σου/της γυναίκας σου για μια βδομάδα. Τις επόμενες  μέρες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα παρακάτω  είδη κοπλιμέντων με τον/την σύζυγό σου.  Πρώτον, μπορείς να παινέψεις την κοινωνικότητά τους…πώς αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους.  Πρόσεξέ το όταν δείχνουν εξαιρετική, ασυνήθιστη ευγένεια, γενναιοδωρία, ιπποτισμό ή υπομονή.  Για παράδειγμα πες: “Θαυμάζω πόσο ευγενικός/ή ήσουν στους άλλους μέσα σ’ εκείνο το μαγαζί που ήταν γεμάτο κόσμο!”  Δεύτερον, μπορείς να προσέξεις και να τονίσεις  πόσο καλός γονιός είναι για τον τρόπο που  αντιμετωπίζει τα παιδιά.  Μπορείς να πεις: “Μου άρεσε πολύ πώς συμβούλεψες την κόρη μας για εκείνο το θέμα.  Έκανες καλή δουλειά!”  Τρίτον, εκτίμησε την εργατικότητά  του/της.  Μην κρατάς τα κοπλιμέντα μόνο για κάτι μεγάλο. Πες “ευχαριστώ που  καθάρισες την κουζίνα.”

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.