spot_img
Sunday, September 8, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
spot_img
Featured Greek NewsΑμφίπολη: Νέες εκτιμήσεις αρχαιολόγων, ότι το ταφικό μνημείο, ανήκει στον...

Αμφίπολη: Νέες εκτιμήσεις αρχαιολόγων, ότι το ταφικό μνημείο, ανήκει στον Ναύαρχο του Αλέξανδρου Ηφαιστίωνα

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

 Κατασκευάστηκε από τον Αρχιτέκτονα Δεινοκράτη,

με εντολή του στρατηλάτη.

Ανακοινώσεις έκαναν στο ΑΠΘ οι υπεύθυνοι των ανασκαφών 

Του Θανάση Μπολέτη

Thanks for reading Hellenic News of America

Για την Hellenic News Of America

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε εκ νέου, ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης, καθώς οι επικεφαλείς των ανασκαφών, Κατερίνα Περιστέρη και Μιχάλης Λεφαντζής, παρουσίασαν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τύμβος κατασκευάστηκε με εντολή του Μέγα Αλέξανδρου προς τιμή του έμπιστού του Ναυάρχου, Ηφαιστίωνα.

Μάλιστα η κυρία Περιστέρη επικαλέστηκε επιγραφικά ευρήματα που οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση. Όπως οδηγούν ακόμη στην εκτίμηση ότι ο Αρχιτέκτονας ήταν ο Δεινοκράτης.

Οι επικεφαλείς των ανασκαφών, υπογράμμισαν ότι βρήκαν τρείς επιγραφές. Η μία εξ αυτών περιείχε τη φράση: «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος Ηρώον». Όπως ερμήνευσαν οι ειδικοί η επιγραφή αυτή είχε την έννοια ενός συμβολαίου. Δηλαδή ότι το μνημείο παρελήφθη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι οι υπεύθυνοι των ανασκαφών επικαλέστηκαν πλήθος στοιχείων για τον τύμβο της Αμφίπολης. Υποστήριξαν με βεβαιότητα, ότι τα ανασκαφικά δεδομένα, δείχνουν ότι υπήρχε «λατρεία ήρωα, νεκρού ή νεκρών». Η ανασκαφική έρευνα συνεχίζεται, αλλά η κυρία Περιστέρη προσδιόρισε τη χρονολόγηση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, περί τα τέλη του 4ου Αιώνα Π.Χ. Αυτό διαφαίνεται και από την ανασύνθεση κομματιών της ζωφόρου, που βρίσκονται σε τρίτο χώρο εκεί που το δάπεδο ήταν βοτσαλοειδές, ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης. Ακόμη οι επικεφαλείς των ανασκαφών, επικαλέστηκαν και κινητά ευρήματα που πιστοποιούν λατρεία ήρωα, νεκρού ή νεκρών. Όπως διευκρίνισαν η επίχωση των χώρων, έγινε από τους τελευταίους Μακεδόνες, για να μη συληθούν οι χώροι από ομάδες που εισέβαλαν στη περιοχή. Ο Αρχιτέκτονας του έργου κ. Μ. Λεφαντζής, υπογράμμισε, ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου και αποτελεί μνημείο που τυπολογικά ομοιάζει με αντίστοιχα μνημεία με λιοντάρι στα Εκβάτανα, τόπο θανάτου του Ηφαιστίωνα, και στην Αλεξάνδρεια.

Αυτό που έχει σημασία να τονισθεί ότι τα ευρήματα της Αμφίπολης, που έχουν αξιολογηθεί, και αυτά που αναμένονται ακόμη να εξερευνηθούν, αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του Τύμβου.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img