spot_img
Saturday, August 31, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΑνάσταση του Αγίου Νικόλαου!

Ανάσταση του Αγίου Νικόλαου!

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

By Fotis Kaliampakos, Special to the Hellenic News of America

Κατάνυξη στη μεγαλοπρεπή εναρκτήρια λειτουργία του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».

 Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε αναστάσιμες τις λειτουργίες της εορτής του Αγίου Νικολάου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και του Εσπερινού το βράδυ της Δευτέρας στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν για πρώτη φορά την ημέρα της γιορτής του! Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα λειτουργίες, αυτή των Θυρανοιξίων του ιερού Ναού χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις 2 Νοεμβρίου του 2021, καθώς και μία ακόμα συμβολική λειτουργία την ημέρα της Αμερικανικής Εθνικής Εορτής, την Τετάρτη Ιουλίου του 2022. Μετά το πέρας και της εικονογράφησης η εκκλησία θα λειτουργεί πλέον κανονικά κάθε Κυριακή, ενώ θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 11 με 2.

Για πρώτη φορά τέτοια μέρα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια η ορθόδοξη λειτουργία ήχησε ξανά με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη μια από τις πρώτες και πιο ιστορικές εκκλησίες της ομογένειας, η μοίρα της οποία συνδέθηκε άρρηκτα με αυτήν του αμερικανικού έθνους και των Ηνωμένων Πολιτειών τη μοιραία εκείνη Τρίτη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν και η μικρή εκκλησία καταστράφηκε από τη φωτιά και καταπλακώθηκε από τα ερείπια των Διδύμων Πύργων του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου σε ασύλληπτη για τον α

Michael Psaros

νθρώπινο νου καταστροφή.

Thanks for reading Hellenic News of America

Με τις άοκνες προσπάθειες της Ομογένειας και παρά τα όποια εμπόδια ο ιερός ναός όχι μόνο αναγεννήθηκε από τις στάχτες του αλλά και, χωρίς βέβαια στιγμή να χάσει τα ορθόδοξα χαρακτηριστικά του, πέτυχε ήδη να αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από το χώρο λατρείας της Ελληνορθόδοξης θρησκευτικής κοινότητας, απέκτησε το χαρακτήρα ενός παναμερικανικού αλλά και πανανθρώπινου συμβόλου, στη μνήμη των θυμάτων της 11η Σεπτεμβρίου αλλά και για την ανάδειξη των χριστιανικών και πανανθρώπινων ιδανικών.

Στη μεγαλοπρεπή λειτουργία στην κατάμεστη εκκλησία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος. Συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος Ανδρέα Βυθούλκας και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος. 

«Η Αγία Σοφία της Διασποράς»

Στη μεγάλη σημασία της ημέρας στάθηκε στις δηλώσεις του στην Hellenic News of America και ο Πρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» Μάικλ Ψαρρός, ένας από τους πιο σημαντικούς συντελεστές στη συλλογική προσπάθεια της αναδημιουργίας του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο των ομογενών και των Ελλήνων, αλλά εκατομμυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ο ιερός αυτός ναός, τόνισε ο κύριος Ψαρός, προορίζεται να ζήσει αιώνες και να αποτελέσει, από την καρδιά της Νέας Υόρκης δεδομένων των υψηλών συμβολισμών του, την Αγία Σοφία της Ελληνικής διασποράς!

«Μόνο που εδώ είναι Αμερική», τόνισε εμφατικά ο κύριος Ψαρός, και κανένας δεν πρόκειται να διαταράξει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ναού για τα επόμενα πολλά χρόνιας, μια δήλωση με σαφείς αιχμές για την πολιτική της Τουρκίας και την κατάφορα παραβίαση των αρχών που διέπουν τις σχέσεις των πολιτισμένων κρατών και της UNESCO, αλλά και του ίδιου του ιδρυτή του τουρκικού κράτους.

His Grace Bishop Apostolos of Medeia

Τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την αποπεράτωση του Ναού και την  εορταστική λειτουργία εξέφρασαν επίσης στη Hellenic News of America και ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Ναού “The Saint Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine” Δημήτρης Παπακώστας καθώς και εκ μέρους των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Θεόδωρος Μποζονέλης, αντιπρόεδρος του: “Order of St. Andrew the Apostol, χαρακτηρίζοντας ιστορική την ημέρα!

Άλλοι ομογενείς αποκάλεσαν την εκκλησία αυτή «Παρθενώνα» της ελληνικής ομογένειας, μεταφορά που προφανώς τονίζει τον έντονο συμβολισμό και ακτινοβολία του Ναού, ενώ αναφέρεται και στα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και τη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου. Στη λειτουργία παραβρέθηκε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Στο επίσης μεγαλοπρεπή Εσπερινό που προηγήθηκε χοροστάτησε και πάλι, ιδιαίτερα συγκινημένος  ο Επίσκοπος Μηδείας Αποστόλος. Μαζί του συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς από τις ενορίες της Νέας Υόρκης, ενώ τη λειτουργία παρακολούθησε από το Ιερό και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες και είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες αναδημιουργίας του Ναού. Συνομιλώντας με ομογενείς μετά το πέρας της λειτουργίας ο Δημήτριος χαρακτήρισε ιστορική και «μαγική» τη συγκεκριμένη βραδιά!

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομογενείς που παρακολούθησαν τη λειτουργία αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία της ηθοποιού Ανθούλας Κατσιματίδη μαζί με τη μητέρα της, η οποία είχε χάσει τον αδερφό της Γιάννη στις επιθέσεις του 2001.

Photo Courtesy of Ilias Katsos

Ο άτυχος νεαρός, ένας από τους πολλούς ομογενείς, θύματα των επιθέσεων, βρισκόταν στο κτίριο καθώς εργαζόταν στην εταιρία Cantor Fitzgerald, η οποία έχασε 658 ανθρώπους, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων της στη Νέα Υόρκη καθώς και κάποιους επιπλέον επισκέπτες και εργάτες που βρισκόταν εκεί, καθώς το ένα αεροπλάνο προσέκρουσε στον όροφο ακριβώς κάτω από τους ορόφους της εταιρίας (101-106) καταστώντας αδύνατη τη διαφυγή τους.Σε αυτά τα τραγικά γεγονότα αναφέρθηκε ιδιαίτερα συγκινημένος κατά την ομιλία του μετά τη λειτουργία ο Μηδείας Απόστολος τονίζοντας ότι η «Ανάσταση που εορτάζεται σήμερα» είναι κυρίως για τα θύματα των επιθέσεων και τις οικογένειές τους. O Επίσκοπος αναφέρθηκε στα γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου τονίζοντας το ανείπωτο πόνο για τις ανθρώπινες ζωές της ασύλληπτης τραγωδίας. Ασύλληπτης σε βαθμό, όπως χαρακτηριστικά είπε, που θα πίστευε κανείς ότι επρόκειτο για μια ταινία του Χόλυγουντ, αν δεν έβλεπε τα ερείπια και τα χιλιάδες θύματα.

Ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και συγκινητικός κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που ακολούθησε στο γειτονικό ελληνικό εστιατόριο «Σκίνος», με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και τον ουρανοξύστη “Freedom Tower”, που αντικατέστησε τους λεγόμενους «Δίδυμους Πύργους» να φαίνονται πίσω του από το παράθυρο, ο Richard Brown που ανέλαβε να τελειώσει την κατασκευή του Ναού, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεγάλωσε στη συγκεκριμένη περιοχή, θα μπορούσε να υπάρξει και αυτός θύμα των επιθέσεων αυτών, και παρά τα 30 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, αυτό είναι το έργο το οποίο τον κάνει υπερήφανο ενώπιον των παιδιών του αλλά και του πατέρα του, ο οποίος δυστυχώς πρόλαβε να δει μόνο την αρχή της συμμετοχής του στο έργο. Εκτός από την υπερηφάνεια, η εργασία του στην κατασκευή του Ιερού Ναού, συνέχισε ο κύριος Brown, καθώς οι παρευρισκόμενοι επίσημοι αναφωνούσαν «Άξιος», αποτέλεσε και ένα είδος θεραπείας του τραύματος από τις επιθέσεις, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ένα μέρος του εαυτού μου πέθανε εκείνη την ημέρα», ενώ από τη σημερινή ημέρα και μετά η εκκλησία θα στέκει αιώνια και θα αποπνέει το πνεύμα της ορθοδοξίας και τα πανανθρώπινα ιδανικά!

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img