Γράφει ο πρώην υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης
Επειδή βίωσα με πίστη και γνώση τη φύση, την ύπαιθρο και τον δασικό χώρο, η ψυχή μου πληγωμένη περιπλέκει τον νου και την σκέψη μου. Νοιώθω την ανατριχίλα των καμένων χρόνων, που είναι σαράντα περίπου και την πίκρα για την ακηδία των αρμοδίων για την φύση, την ύπαιθρο και τον δασικό χώρο. Έχω καθήκον και δικαίωμα να παρέμβω για τον ξεπεσμό μιας ανερμάτιστης δασικής πολιτικής στην ερημοποιημένη ύπαιθρο και στην φύση της χώρας.
Μας παρέδωσαν τον φάρο της Δασολογικής Επιστήμης στο ΑΠΘ, με διακήρυξη της αειφορίας και εφαρμογή ολοκληρωμένης και καθολικής δασικής πολιτικής. Ορεινή υδρονομία, διαχείρηση και καλλιέργεια δασών, αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία με «ανέβασμα» των δέντρων υψομετρικά. Από το 1950 απλώθηκε η δασική υπηρεσία σε όλη την επικράτεια και επί τριάντα χρόνια παρέδωσε ανεπανάληπτο περιβαλλοντικό και χρηστικό έργο.
Συμπορεύθηκαν οι ρυθμιστικές ωφέλειες με τις παραγωγικές. Προστασία της φύσεως, με απόδοση νερού, πόσιμου και άρδευσης. Με προγράμματα ενίσχυσης βοσκοτόπων, απόδοση γαιών σε ακτήμονες και ενίσχυση εισοδήματος πολιτών σε δασόβιους και παραδασόβιους οικισμούς, από όλες τις δράσεις στον δασικό χώρο. Εν αντιθέσει με το σήμερα, όπου αγνοούνται παντελώς για ότι γίνεται στον δασικό χώρο.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, ότι ο δασικός χώρος είναι παραγωγικός με ρυθμιστική περιβαλλοντική συνεισφορά. Οι καλλιέργειες των αγρών είναι η μεγαλύτερη καταβόθρα του διοξειδίου άνθρακα στη χώρα μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε την αρμοδιότητα στο υπουργείο περιβάλλοντος. Έτσι ένα από τα μέγιστα λάθη των συγχρόνων πολιτικών, ήταν και η υπαγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο νεωτερισμός κυριάρχησε έναντι της πραγματικότητος. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικά και πολύπλοκο, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατάργηση της λογικής και επικράτηση της ακηδίας των πολιτικών. Οι δασικές υπηρεσίες όχι απλώς αδυνατούν, αλλά φοβάμαι ότι απογυμνωμένες καθίστανται γραφειοκρατικοί μηχανισμοί προς κάθε χρήση. Ας το κατανοήσουμε, φωτιές θα υπάρχουν πάντοτε, όπως και πυροσβεστικές υπηρεσίες. Χωρίς σύγχρονες δασικές υπηρεσίες η ποιότητα των δασών και οι απολαβές της κοινωνίας από αυτά θα είναι υποβαθμισμένες και δεν θα υπηρετούν τον φυσικό τους προορισμό. Αντί ενός αυτοτελούς διυπουργικού οργανισμού δασοπροστασίας, με αρμιοδιότητες απόλυτες για όλους τους εμπλεκόμενους, δημιουργούμε υπουργεία του φαίνεσθαι.
Αντί της επένδυσης πόρων για την φύση, την ύπαιθρο και το δάσος, δυσθεώρητες δαπάνες χρήσης τεσσάρων μηνών. Γνωρίζω ότι το θέμα είναι ανεξάντλητο και δεν διακατέχομαι από σύνδρομο του παντογνώστη. Αδυνατώ όμως να συμβιβαστώ με την απραξία, την άγνοια και τους επικίνδυνους για το μέλλον της χώρας. Είναι οι φωτιές, είναι οι πλημμύρες, είναι η απώλεια ενός νησιού κάθε χρόνο στην θάλασσα από τη διάβρωση, είναι η ερημοποίηση της γης και της υπαίθρου, είναι το πόσιμο νερό που δεν υπάρχει. Ξυπνείστε! Δεν φταίει μόνον η κλιματική αλλαγή ή το κακό το ριζικό μας. Η εδαφοκλιματική συνθήκη της επικράτειας είναι ευλογημένη από τον Δημιουργό. Κανένα σημείο της δεν απέχει περισσότερο από 160 χλμ από την ακτογραμμή της θάλασσάς μας. «Τα παρθένα όμορφα δάση, όμορφα θα καίγονται», η λειψυδρία θα επιτείνεται βασανιστικά και η μυθολογία του ελληνισμού θα μας χλευάζει. Ο Ευρυσίχθονας, που υλοτόμησε το ιερό δάσος, κατά τον μύθο, τιμωρήθηκε να αναμένει τον θάνατο μέσα σε περιβάλλον αφθονίας. Σύγχρονες Δασικές Υπηρεσίες χθες…
ΠΗΓΗ: Δημοσιεύθηκε στην σελίδα: voria.gr