Aνώνυμη επιστολή από τη Λέσβο

Από 2015 τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος από εμπόλεμες άλλα και δύσκολες χώρες Ασίας και Αφρικής και όχι μόνο . Το μεταναστευτικό ρεύμα  ήρθε για να μείνει, οι δρόμοι που φτιάχτηκαν περνούν από τα νησιά της Ελλάδας και αυτή η κατάσταση όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί.

Η Ευρώπη μετά την συμφωνία που έκανε με την Τουρκία για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές  αλλά και οι περιορισμοί που θέτει η συμφωνία του Δουβλίνου  οδηγούν όλο αυτόν τον κόσμο που θέλει να μεταβεί σε χώρες της Ευρώπης να εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και μάλιστα στα νησιά με αποτέλεσμα λήγω και των πολύ αργών διαδικασιών απονομής άσυλου η απόρριψης της αίτησης τους οι αριθμοί  να αυξάνονται με αλματώδη ταχύτητα

Σήμερα πάνω απο 40000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορείου και  Ανατολικού Αιγαίου, ζώντας σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες. Οι κάτοικοι, που όλο αυτόν τον καιρό με υπομονή και κατανόηση ζούσαν την τραγικότητα της κατάστασης , άρχισαν εδώ και αρκετό καιρό να ανησυχούν για το μέλλον των νησιών και της ζωής τους.

Τα τελευταία γεγονότα είναι αποτέλεσμα ενός ξεσπάσματος στις προθέσεις της κυβέρνησης όχι να ελαφρύνει από το βάρος του προσφυγικού τα νησιά αλλά να προσθέσει και νέα βάρη δημιουργώντας νέες δομές χωρίς να φαίνεται στις προθέσεις της να αποσυμφορήσει τα νησιά.

Οι κάτοικοι , τα δημοτικά συμβούλια και οι φορείς από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή των στα σχέδια της κυβέρνησης και διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους αυτή την αντίθεση τους αλλά και την πρόθεση τους να αντισταθούν και να μην αφήσουν κάτι τέτοιο να γίνει αφού αυτό θα επιδείνωνε την  ήδη τραγικότητα που βιώνουν οι νησιώτες.

Η κυβέρνηση παρόλα αυτά αγνοώντας την καθολική και σύσσωμη αντίδραση της κοινωνίας έστειλε τα ΜΑΤ, δυνάμεις καταστολής, να καταστείλουν τις αντιδράσεις των πολιτών που εμπόδιζαν τα μηχανήματα να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής των νέων δομών.

Η θέα και μόνο των αστυνομικών που έφτασαν στα λιμάνια των νησιών να αποβιβάζονται για να επιβάλουν πολιτικές αποφάσεις έφεραν αντίδραση . Οι πολίτες οργανωθήκαν αυτοβούλως στους χώρους που θα γινόταν οι δομές για να τους περιφρουρήσουν. Η συμμετοχή στις κινητοποίησης ήταν μεγάλη και μαζική και είχε μια δυναμική πρωτόγνωρη για τα τοπικά  δεδομένα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας πολυπληθείς και με συγκεκριμένες εντολές επιτεθήκαν  για να απωθήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος με χρήση δακρυγόνων, κροτίδες κρότου και λάμψης, πολύ ξύλο και πολλές φόρες με άγριο και προσβλητικό βρίσιμο του ντόπιου πληθυσμού. Σε αυτήν την αγριότητα ο κοινωνικός αυτοματισμός οδηγεί σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες .

Οι μάχες, γιατί για μάχες πρόκειται που δυο μέρες γίνονταν στις συγκεκριμένες περιοχές, είχαν θύματα και από τις δυο πλευρές . Ευτυχώς όμως μόνο τραυματισμούς καθότι ήταν τέτοια η ένταση της αντιπαράθεσης που όλα ήταν και θέμα τύχης

Στο τέλος της δεύτερης μέρας οι δυνάμεις των ΜΑΤ υποχώρησαν κάτω από την μαζική κινητοποίηση των νησιωτών που έβλεπαν πως δεν είχαν άλλη λύση από την αντίσταση. Τα επεισόδια όμως συνεχίστηκαν. Στη Λέσβο πολίτες επιτεθήκαν στα Ματ που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε στρατόπεδο στην Παγανη, στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης. Εκεί τα επεισόδια μετά από λίγο πήραν τέλος ευτυχώς χωρίς αλλά προβλήματα γιατί το να πολιορκείς στρατόπεδο είναι άκρως επικίνδυνο γεγονός  και μάλιστα σε παραμεθόρια περιοχή.

Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων αυτών και βλέποντας η κυβέρνηση την καθολική αντίδραση των νησιωτών διεμήνυσε ότι αποσύρει μέρος των αστυνομικών και καλεί τους δήμαρχους σε συνάντηση με την κυβέρνηση. Για να βρεθεί μια λύση.

Οι κάτοικοι των νησιών είναι ανεκτικοί και ήρεμοι άνθρωποι και βιώσαν με καρτερία όλο το προηγούμενο διάστημα το βάρος του προσφυγικού που η Ευρώπη τους ανέθεσε, αρνούμενη να επωμιστεί τις δικές της υποχρεώσεις, όμως το μέλλον δεν φαντάζει για εκείνους αισιόδοξο αν οι πολιτικές που σχεδιάζονται είναι δυσκολότερες για εκείνους. Η αγωνία τους δικαιολογημένη και η αντίδραση τους ακόμη περισσότερο.