Wednesday, February 21, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Αυτοί πήραν τις τέσσερις άδειες

Αυτοί πήραν τις τέσσερις άδειες

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Ο ΣΚΑΪ, η εταιρία του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο ΑΝΤ1 και η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι οι τέσσερις εταιρίες που πήραν τις τηλεοπτικές άδειες, σ’ έναν διαγωνισμό που διήρκεσε πάνω από 65 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 02:35 ξημερώματα Παρασκευής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, την πρώτη άδεια πήρε ο ΣΚΑΪ αντί τιμήματος 43,6 εκατ. ευρώ, ακολούθησε ο Ιωάννης – Βλάδίμηρος Καλογρίτσας με 52,6 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 με 75,9 εκατ. ευρώ και τέλος η τέταρτη άδεια δόθηκε στην εταιρία του Βαγγέλη Μαρινάκη αντί 73,9 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό που μπαίνει στα δημόσια ταμεία μετά το πέρας της δημοπρασίας είναι 246 εκατ. ευρώ.

Από τον διαγωνισμό αποκλείστηκαν οι εταιρίες ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) – STAR, DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED του Ιβάν Σαββίδη, ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία καθυστέρησε κατά τον πλειστηριασμό της τρίτης και τέταρτης άδειας, καθώς οι πλειοδότες πάλεψαν μέχρις εσχάτων.

Οι τέσσερις επιλαχούσες εταιρίες πρότειναν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα τα εξής ποσά: 61,5 εκατ. ευρώ η εταιρία του Ιβάν Σαββίδη, 61 εκατ. ευρώ ο ALPHA, 18 εκατ. ευρώ η εταιρία  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) και τέλος 13 εκατ. ευρώ η εταιρία ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.).

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση – για νέα σελίδα μετά από 27 χρόνια ανομίας μιλούν Γεροβασίλη, Παππάς

Σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για μια νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε από την πλευρά του ότι «η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια. Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Νίκος Παππάς ευχαρίστησε παράλληλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας«που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας». Ευχαρίστησε ακόμη «τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων, τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία, την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους».

«Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά τον διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι -και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό 

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» ανέφερε κατά την έξοδό του από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια. Σημείωσε παράλληλα, ερωτώμενος αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, ότι «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των media». Αναφορικά με τη διαδικασία, ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε ότι «ήταν πρωτότυπη, θύμιζε λίγο φυλακή. Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό». Σχετικά με το ύψος των χρημάτων που έδωσε απάντησε: «μέχρι εκεί που έπρεπε. Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου. Ήθελα ο Αλαφούζος να πληρώσει περισσότερα».

Χιτσκοκική χαρακτήρισε τη διαδικασία ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος εξασφάλισε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε. «Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου δέκα ώρες. Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες. Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κάρολος Αλκαλάι δήλωσε από την πλευρά του: «θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η Δικαιοσύνη», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική. «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας ότι «η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη».

Οι Θοδωρής Κυριακού από τον ΑΝΤ1 και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img