Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ή ΑΛΒΑΝΙΑ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ή ΑΛΒΑΝΙΑ

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ή ΑΛΒΑΝΙΑ

Ένα γραμματόσημο αποκαλύπτει μια πτυχή της ιστορίας

Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την γερμανική κατοχή, το 1944, ετέθη το θέμα έκδοσης μίας αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για την συμβολή της Ελλάδας στην νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων του άξονα. Όλες οι άλλες χώρες που είχαν εμπλακεί με τους συμμάχους, και όχι μόνο, ετοίμαζαν ή είχαν ήδη θέσει σε κυκλοφορία παρόμοιες εκδόσεις. Αποφασίστηκε λοιπόν από την Ελληνική κυβέρνηση η έκδοση να πραγματοποιηθεί στην Αγγλία με την μέθοδο της χαλκογραφίας για ένα πιο άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ένα από τα γραμματόσημα που σχεδιάστηκαν εικόνιζε μια ελληνική στρατιωτική μονάδα σε πορεία κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Πράγματι στις 24 Οκτωβρίου 1946 ο αγγλικός εκτυπωτικός οίκος Thomas de la Rue στέλνει στην Ελληνική κυβέρνηση το δοκίμιο του σχετικού γραμματοσήμου για έγκριση ώστε να προχωρήσει στην εκτύπωση. Στις 11 Νοεμβρίου 1946 το Υπουργείο των ΤΤΤ εξετάζει το δοκίμιο και αποφαίνεται «Εγκρίνεται ως τελικόν δοκίμιον, υπό τον όρον αλλαγής της ένδειξης ΑΛΒΑΝΙΑ εις τοιαύτην ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ». 

Την 1η Μαΐου 1947 τίθεται όμως σε κυκλοφορία με την ένδειξη «Αλβανία».

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε καταθέσει στην διάσκεψη των Παρισίων το αίτημα περί ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου και της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ήταν τότε που οι Η.Π.Α., η Βρεττανία και η Γαλλία είχαν αποδεχθεί το αίτημα και μόνο η Σοβιετική Ένωση, για να μην στενοχωρήσει την κομμουνιστική τότε Αλβανία, είχε ζητήσει να παγώσει το θέμα αυτό, μαζί με το Γερμανικό και το Αυστριακό, αποδεχόμενη παράλληλα της απόδοσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Το ερώτημα, γιατί δεν υλοποιήθηκε από το Αγγλικό εργοστάσιο η εντολή για την αλλαγή της ένδειξης σε Βόρειος Ήπειρος; Αν δεν ευθύνεται ο δαίμων του τυπογραφείου τότε ο δάκτυλος πρέπει να είναι βρεττανικός.

Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Δημήτρης Περδίκης

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img