Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΒουλή- Τα νέα εργαλεία για μια νέα σχέση των ομογενών με την...

Βουλή- Τα νέα εργαλεία για μια νέα σχέση των ομογενών με την πατρίδα παρουσίασε ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρας στην αρμόδια Επιτροπή για τη Διασπορά

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Hellenic_News_anniversary_logo

Βουλή- Τα νέα εργαλεία για μια νέα σχέση των ομογενών με την πατρίδα παρουσίασε ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Τσιάρας στην αρμόδια Επιτροπή για τη Διασπορά

18 Οκτωβρίου 2012 

Την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης του Απόδημου Ελληνισμού μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των απανταχού ομογενών με την Ελλάδα με νέα αποτελεσματικά εργαλεία, τόνισε στην χθεσινή ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τη Διασπορά της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την Ομογένεια Κώστας Τσιάρας.

Νέα εργαλεία που θα προσφέρουν άλλου είδους δυνατότητες, όπως είπε, θα ανατρέψουν τη σημερινή πραγματικότητα για την οποία μόνο αισιόδοξος δεν θα μπορούσε να είναι κανείς, επισημαίνοντας την αποτυχία του κυρίαρχου μέχρι σήμερα εργαλείου, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Thanks for reading Hellenic News of America

«Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να είμαστε ειλικρινείς, είπε ο κ. Τσιάρας, δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει το σύνολο του οικουμενικού – απόδημου Ελληνισμού. Δεν κατάφερε να είναι ο επίσημος, ο θεσμικός συνομιλητής με την ελληνική Πολιτεία και, βεβαίως, το κρισιμότερο είναι ότι δεν μπόρεσε να έχει ούτε καν αυτό το συμβουλευτικό ρόλο, που υποτίθεται ότι είχε τεθεί ως ένας από τους όρους της ιδρυτικής του διακήρυξης».

 

Ο υφυπουργός ανέπτυξε τους τρεις βασικούς άξονες που θα διέπουν τη λειτουργία του νέου ΣΑΕ, ικανού να παίξει έναν πραγματικά εθνικό, ουσιαστικό ρόλο: την αυτοοργάνωση του θεσμού, την αυτοχρηματοδότηση και την κάθετη εκπροσώπησή του αποσαφηνίζοντας ότι με την αυτοοργάνωση εξαλείφεται κάθε διάθεση χειραγώγησης του οργάνου, ενώ για την αυτοχρηματοδότηση είπε ότι οι ομογενειακές οργανώσεις με τον ίδιο τρόπο –συνδρομή μελών, αναζήτηση δωρεών, καθώς και εκδηλώσεις προκειμένου να συλλέγουν χρήματα– που εξασφαλίζουν την αυτοχρηματοδότησή τους, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την παρουσία τους και σε ένα όργανο που θα είχε μια παγκόσμια διάσταση. Ο τρίτος άξονας, η κάθετη εκπροσώπηση, η οποία «είναι ένα μείζον ζητούμενο στον παρόντα χρόνο», όπως είπε ο κ. Τσιάρας, θα δίνει τη δυνατότητα να είναι μέλος του ΣΑΕ ο κάθε Έλληνας πολίτης με την ευκολία που δίνει σήμερα η νέα τεχνολογία, δημιουργώντας «μια προοπτική αίσθησης ότι το ΣΑΕ ανήκει σε όλους και εκπροσωπεί τους πάντες».

 

Θολή εικόνα για το ΣΑΕ σε σχέση με το ρόλο του, ερωτήματα για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, μη πραγματική εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού, (κάποιοι, όμως, λένε ότι το ΣΑΕ στον παρόντα χρόνο δεν εκπροσωπεί ούτε το 5% της Ομογένειας), υπαγορεύουν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγές, τόνισε ο υφυπουργός προσθέτοντας: «Εμείς, ως ελληνική Πολιτεία, θέλουμε ένα όργανο που να παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο απέναντι σε όλο τον ομογενειακό οικουμενικό Ελληνισμό. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό επιδιώκουμε μέσα από την επιχειρούμενη αναμόρφωση του νόμου να πετύχουμε και να καταφέρουμε».

 

Βασική, όπως είπε, είναι η αναζήτηση της δημιουργίας δικτύων των Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών, δημόσιων λειτουργών σε όλο τον κόσμο, ένα στελεχικό δυναμικό που δεν μπορούμε να το αφήνουμε αναξιοποίητο σε μια τόσο κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αν αυτό γίνει ένας από τους κύριους στόχους ενός νέου ΣΑΕ και διασυνδεθούν αυτές οι ομάδες με αντίστοιχες αρχές της ελληνικής Πολιτείας, με υπουργεία ενδεχομένως, θα μπορούσε πραγματικά να αναμορφώσει το κλίμα και να αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα που ζούμε εδώ.

 

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ελληνική Ομογένεια, τα οποία έχουν καταγραφεί και τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν, μέσα από το ρόλο του ΣΑΕ που θα είναι παρεμβατικός, συμβουλευτικός, καθοδηγητικός, να αντιμετωπιστούν, πρόσθεσε.

 

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων ομογενών των ΗΠΑ που του εξέφρασαν, κατά την πρόσφατη περιοδεία του εκεί, την επιθυμία τους να επενδύσουν στην Ελλάδα απαριθμώντας του και τα προβλήματα που δεν καθιστούν εφικτό, λόγω γραφειοκρατίας και φορολόγησης, κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχω θέσει υπόψη των αρμόδιων υπουργών και εκτιμώ ότι πρέπει να το δούμε, μαζί με όλες τις άλλες επιλογες, που είμαστε αναγκασμένοι».

 

Ένα άλλο, εξίσου κρίσιμο ζήτημα, «που το ΣΑΕ θα μπορούσε από τη δική του πλευρά να δώσει απάντηση και λύση», όπως εξήγησε, είναι αυτό της ελληνικής παιδείας και γλώσσας. «Πρέπει να αποτελέσει ύψιστο καθήκον μας και πρώτιστο μέλημά μας η παροχή της δυνατότητας στους ομογενείς να μαθαίνουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα», είπε, εκφράζοντας την πρόθεσή του να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας προκειμένου να βρεθούν οπωσδήποτε τρόποι για την αντιμετώπισή του είτε από το κράτος είτε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Τέλος, ο κ. Τσιάρας τονίζοντας την «πολύ μεγάλη σημασία ενός αναμορφωμένου, πραγματικά αντιπροσωπευτικού, δημιουργικού και αποτελεσματικού ΣΑΕ», αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν δρομολογηθεί μέσα από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Ιουνίου να δρομολογηθούν και οι διαδικασίες τόσο των περιφερειακών εκλογών όσο και της τακτικής συνέλευσης για να υπάρχει το νέο ΣΑΕ.

 

Κλείνοντας, ανέφερε το μεγάλο αίτημα των ομογενών μας, την επιστολική ψήφο, ένα θέμα που έχει ο ίδιος προσωπικά θέσει στον υπουργό Εσωτερικών αλλά και που «θα πρέπει να το μελετήσουμε», όπως είπε, καλώντας την Επιτροπή σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις της να το θέσει ως θέμα διαβούλευσης.

 

Σ. Αραβοπούλου

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img