Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, περί των χθεσινών, πολλαπλών, τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γερμανία, Ελβετία και Τουρκία (Κάιρο, 20.12.16)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ πως σχολιάζετε τις χθεσινές πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία και την Ευρώπη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καταρχάς, θα ήθελα να εκδηλώσω την συμπαράστασή μου στους λαούς της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας. Θα ήθελα, επίσης, να εκδηλώσω την συμπαράστασή μου προς τις οικογένειες των θυμάτων και να καταδικάσω αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου. Ιδιαίτερα η δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα, νομίζω ότι συγκλονίζει καθέναν που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική.

Τα χτυπήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας κέντρο σταθερότητας είναι η χώρα μας. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, η ανάγκη να ακολουθούμε σταθεροποιητικές πολιτικές, πριν απ’ όλα έναντι χωρών όπως είναι η μεγάλη και ιστορική Αίγυπτος. Νομίζω ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν αυτό που λέμε εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή ότι η σταθερότητα κρατών, όπως η Αίγυπτος, καθώς και το τέλος του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, είναι προϋποθέσεις για να υπερβούμε τα σημερινά προβλήματα. Ευχαριστώ πολύ.