Saturday, April 13, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Mηνύματα φιλίας και συνεργασίας έστειλαν από την Αιανή οι δήμαρχοι...

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Mηνύματα φιλίας και συνεργασίας έστειλαν από την Αιανή οι δήμαρχοι Κοζάνης, Χισάρ και Αλέξινατς

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Την Διπλωματία των (Βαλκανικών) Πόλεων που παραμένει ζωντανή χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας, επιβεβαίωσαν την τελευταίες ημέρες οι αντιπροσωπείες των δήμων Χισάρ Βουλγαρίας και Αλέξινατς Σερβίας που πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Αιανή Κοζάνης.

Η Κοινότητα Αιανής, ιστορική έδρα του δήμου Κοζάνης, αποτελεί τον βασικό συνδετήριο κρίκο μεταξύ των τριών βαλκανικών δήμων, καθώς διατηρεί ενεργά και μετά την συνένωση του 2011 με το δήμο Κοζάνης, το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με το Αλέξινατς και το Χισάρ προσκαλώντας φέτος τις διοικήσεις των δύο βαλκανικών δήμων να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Η αντιπροσωπεία του δήμου Χισάρ με επικεφαλής την δήμαρχο Πένγκα Γκάνεβα και η αντιπροσωπεία του Αλέξινατς με επικεφαλής τον δήμαρχο Ντάλιμπορ Ραντίσεβιτς, βρέθηκαν στην Ελλάδα για τέσσερις ημέρες , επανασυνδέοντας και επίσημα το τρίγωνο των συναντήσεων μεταξύ των τριών αυτοδιοικήσεων που είχαν ανασταλεί τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της πανδημίας.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των τριών δήμων αλλά και της προσωρινής διοίκησης του Συνδέσμου Φιλίας Αianis-Hissar-Αleksinac(αδελφές πόλεις) οι εορταστικές εκδηλώσεις που παρακολούθησε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών και στις οποίες συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Δήμου Λαυρεωτικής, ( Ορχήστρα Νέων και ο Σύνδεσμος Φιλίας Λαυρίου-Αλέξινατς με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Συνδέσμου Αντώνη Μώρογλου ),« ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανανέωση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας, απαραίτητη και για την επανεκκίνηση των δράσεων στον πολιτιστικό και οικονομικό τομέα που έχουν πλέον θεσμοθετήσει οι αυτοδιοικητικές αρχές των πόλεων».

Στις δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Κοζάνης (Λάζαρος Μαλούτας), Χισάρ(Πένγκα Γκάνεβα) και Αλέξινατς (Ντάλιμπορ Ραντίσεβιτς) με φόντο τον βυζαντινό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιανής (11ος αι), στάθηκαν ιδιαίτερα στην συνέχιση των κοινών δράσεων αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια των όσων έχουν οικοδομηθεί από τους νέους των περιοχών.

Thanks for reading Hellenic News of America

Μαλούτας: «Ανανεώνουμε τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν»

«Τιμούμε και ανανεώνουμε τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν» τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας καλωσορίζοντας τους δύο συναδέλφους του και την αντιπροσωπεία του Δήμου Λαυρεωτικής στην Αιανή.”Έχουμε δημιουργήσει μια σχέση που ξεκίνησε δεκαετίες πριν που βασίζεται από την μια στον πολιτισμό κι από την άλλη στην αλληλεγγύη. “Έχει την βοήθεια των αυτοδιοικητικών , του Συνδέσμου Φιλίας και την στήριξη των απλών πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στις τρεις πόλεις-δήμους .

Όπως είπε «οικοδομείται μια σχέση η οποία έχει παρελθόν , έχει παρόν κι αγωνιζόμαστε να έχει και μέλλον. Εμβαθύνοντας τις δράσεις πολιτισμού κι αλληλεγγύης και της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών μας, (θέλουμε) να δώσουμε μια άλλη διάσταση σ αυτήν την σχέση αδελφοποίησης, φιλίας και συνεργασίας».

«Αλέξινατς, Χισάρ, Αιανή συμβολίζουν την σχέση που έχουν τρεις λαοί…

«Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε στο δήμο σας στην πόλη σας, να είμαστε φιλοξενούμενοι. Έχετε αποδείξει στο παρελθόν ότι αυτή η σχέση είναι αδελφική… Αλέξινατς, Χισάρ και Αιανή συμβολίζουν την σχέση, τον σύνδεσμο που έχουν τρεις λαοί, τρεις χώρες, τρεις πόλεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της σερβικής πόλης. «Η φιλία (μας) πρόσθεσε, κρατάει τώρα τρεις δεκαετίες, ενώνει πολλούς ανθρώπους και από τις τρεις πλευρές κι αυτή πρέπει να μεταφέρουμε στην νεολαία και στα παιδιά μας και μ αυτόν τον τρόπο θα την δυναμώσουμε».

Γκάνεβα, δήμαρχος Χισάρ: Να δώσουμε τη σκυτάλη στη νεολαία

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον καιρό που δεν είχαμε ψωμί στο Χισάρ, να μας φέρνει η Αιανή το αλεύρι για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Και το ίδιο κάναμε όταν η Σερβία είχε ανάγκη και στείλαμε την βοηθεια στο Αλέξινατς…. Η φιλία των τριών δήμων του Χισάρ, Αλέξινατς, Αιανής και της Κοζάνης δείχνει την συνεργασία στο πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία κι όλα όσα έχουμε κάνει έως τώρα. Να δώσουμε την σκυτάλη στην νεολαία για να μπορέσει αυτή να συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί μέσα κι από την ευρωπαϊκή συνεργασία που έχουμε» δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος του Χισάρ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την συμμετοχή του δήμου Λαυρεωτικής ο δημοτικός σύμβουλος Αντ. Μώρογλου επισήμανε ότι η σχέση Αιανής-Αλέξινατς-Λαυρίου έχει αφετηρία την περίοδο των βομβαρδισμών στη Σερβία όταν αντιπροσωπείες των δύο δήμων βρέθηκαν στην πόλη(1999) μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Συμμετέχουμε και ενθαρρύνουμε τη νεολαία μας να αναλάβει δράσεις που ενισχύουν την αλληλεγγύη και την συνεργασία μεταξύ των πόλεων μας» ανέφερε ο ίδιος.

Στο κλείσιμο των εκδηλώσεων και συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων, ως οικοδεσπότης, ο πρόεδρος της κοινότητας Αιανής Στέλιος Βαβλιάρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε πως οι σχέσεις των δύο αδελφών πόλεων και της φίλης πόλης του Λαυρίου, έχουν αναπτυχθεί και σφυρηλατηθεί σε χαλεπούς καιρούς. Η παρουσία των δημάρχων και των αντιπροσωπειών των πόλεων μαρτυρεί ότι η συνέχιση αυτών των σχέσεων και των δεσμών φιλίας και αδελφοσύνης κρατούν γερά και θα συνεχιστούν στο μέλλον. Ευχόμαστε και δεσμευόμαστε, είπε, να δώσουμε και άλλα δείσματα αυτών των ανταλλαγών σε άλλα επίπεδα, ως δείγματα διατήρησης και ενίσχυσης της φιλίας των λαών μας…»

Συνεργασία στο εμπόριο

Οι εκπρόσωποι φορέων των τριών βαλκανικών δήμων στις μεταξύ τους συναντήσεις δεν παραβλέπουν πάντως ότι τα οφέλη της βαλκανικής φιλίας μπορεί να είναι και οικονομικά κυρίως υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιανής Γιώργος Φτάκας οι εκπρόσωποι των τριών δήμων εξετάζουν και τις προοπτικές ενδυνάμωσης των εμπορικών τους σχέσεων με έμφαση στην διάθεση παραδοσιακών προιόντων (πχ κρασιά, αποστάγματα, τρόφιμα) στις τοπικές αγορές των τριών πόλεων και ήδη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, «έγινε ένας πρώτος σχεδιασμός για το πως αυτές στη συνέχεια, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα των τριών περιοχών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img