Tuesday, July 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΕλλάδα: Επενδυτικός προορισμός παγκόσμιου βεληνεκούς

Ελλάδα: Επενδυτικός προορισμός παγκόσμιου βεληνεκούς

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Της Μαρίας Ζούγρα

Φαινόμενα πληθωρισμού τιμών παρατηρούνται στην αγορά κατοικίας στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η μέση αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών διαμορφώθηκε σε 12,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Πιο αναλυτικά, για το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 11,1% έναντι αύξησης 7,6% το 2021. Στην Αθήνα μάλιστα, οι αυξήσεις είναι πιο εμφανείς, καθώς κατά το τέταρτο τρίμηνο οι τιμές ενισχύθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 15,2%, που αποτελεί και την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δεκαετιών. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με την αύξηση να αγγίζει το 14,5%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η αύξηση άγγιξε το 6,3%. Το ράλι τιμών στα ακίνητα δηλώνουν σαφώς πως η αγορά ακινήτων λειτουργεί πλέον με δικούς της κανόνες, αγνοώντας το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, ενώ η εκτίναξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Ο γνωστός Έλληνας επενδυτής ακινήτων Γιώργος Γιαννάκης, που πολλοί αποκαλούν ως Mr. Goldman Sachs, καθώς έχει έξι χρόνια επιτυχημένης καριέρας στην Goldman Sachs στον ενεργητικό του, παρατηρεί σχετικά με την αύξηση στην τιμή των ακινήτων πως «η ελληνική αγορά είναι και θα παραμείνει πολύ δυνατή τα επόμενα χρόνια στις ευρωπαϊκές αγορές, εάν ο έλληνας ιδιοκτήτης ακινήτου καταφέρει να αντέξει τις οικονομικές κακουχίες εξαιτίας της γενικότερης κρίσης – ειδικά στο τραπεζικό σύστημα τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και το δυτικό μέτωπο (Αμερική, Ελβετία κτλ.) και αν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι κορυφαίος προορισμός, με σταθερό πολιτικό σύστημα και επιπροσθέτως αποτελεί ενεργό και δυνατό μέλος εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας. Κατόρθωμα της κυβέρνησης είναι ότι απλούστευσε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και επίσης αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι έχουμε σύμμαχο τον καιρό στη χώρα μας.

Επομένως, με το κατάλληλο μάρκετινγκ η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, οι οποίοι έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια πως μελετάνε πολύ τις προαναφερθείσες οικονομικές συνιστώσες και δεν επενδύουν για παράδειγμα σε κάποιο νησί για να αράξουν εκεί, όπως έκαναν παλιά οι συνταξιούχοι, που έπαιρναν το εφάπαξ και με τα χρήματα στην τσέπη αποφάσιζαν να πάνε να ζήσουν σε ένα όμορφο νησί τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, πίνοντας το καφεδάκι τους και πηγαίνοντας για ψάρεμα. Τώρα το σκηνικό έχει αλλάξει.

Thanks for reading Hellenic News of America
ΦΩΤΟ: Μ. Ζούγρα

Η Ελλάδα σαν προορισμός κεντρίζει πολύ τον ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίως, που θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω τα επόμενα τρία με επτά χρόνια, να αποδώσει δηλαδή η επένδυσή τους και να κάνουν απόσβεση εξόδων. Παράλληλα και με την ενοικίαση ακινήτων μπορεί ο έλληνας ιδιοκτήτης ακινήτου να επενδύσει και να έχει σημαντικές εισπράξεις λόγω της απόδοσης της ενοικίασης. Τι σημαίνει αυτό: εάν σήμερα βάλουμε 100.000 ευρώ στην τράπεζα, το ποσό αυτό θα μας αποδώσει μηδέν χρήματα σε επιτόκιο, ίσα – ίσα μάλιστα που θα μας χρεώσει κι από πάνω η τράπεζα για τυχόν υπηρεσίες, ενώ, εάν το ακίνητο νοικιαστεί θα υπάρχουν έσοδα».

• Είπατε πως είναι κατόρθωμα της παρούσας κυβέρνησης. Γιατί το λέτε αυτό;

«Δεν θέλω να χρωματίσω πολιτικά την κουβέντα μας. Σας μιλάω ως επενδυτής ακινήτων και μπορώ να σας πως ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείτο σχεδόν τίποτα στον χώρο του ακινήτου.

Ο κορονοϊός σαφώς έβαλε φρένο στις επενδύσεις, αλλά στο οικονομικό σκηνικό παρατηρήθηκαν αγκυλώσεις στα γραφειοκρατικά δρώμενα. Η παρούσα κυβέρνηση με σειρά νομοθεσιών ξεκλείδωσε πολλές γραφειοκρατικές και όχι μόνο δικλείδες, επιταχύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στις 25/11/2020, στο πλαίσιο του ‘’Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας’’ εμπλούτισε τις κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων, καθιερώνοντας τα Μεικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας, καθιστώντας δυνατή την ανέγερση ξενοδοχείου σε συνδυασμό με τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (όπως ορίζονται στο νόμο 4276/2014), υπό προϋποθέσεις μία εκ των οποίων επιτρέπει τη δόμηση σε επιφάνεια από 50 και μέχρι 150 στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέγιστος συντελεστής δόμησης για Μεικτά Τουριστικά Καταλύματα Μικρής Κλίμακας που χωροθετούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές ορίζεται σε 0,2 και είναι ενιαίος για το σύνολο των εγκαταστάσεων (και 0,12 σε κατοικημένα νησιά πλην Κρήτης, Κέρκυρας, Ρόδου και Εύβοιας), σε αντίθεση με τις περιπτώσεις των μεμονωμένων ξενοδοχείων, στις οποίες ο συντελεστής δόμησης δε δύναται να υπερβαίνει – πλέον, βάσει του ίδιου σχεδίου νόμου – το 0,18. Αναφορικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών επιτρέπεται η πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση ποσοστού έως και 10% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του Μικτού Τουριστικού καταλύματος. Βλέπουμε λοιπόν, πως με την εισαγωγή του νέου αυτού τύπου καταλύματος στο ρυθμιστικό πλαίσιο, επιχειρείται αφενός η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, που εκφράζεται διαμέσου των πολλαπλών οικονομικών δραστηριοτήτων, που δύνανται να αναπτυχθούν σε ένα ξενοδοχείο, και ταυτόχρονα της εκμετάλλευσης αυτόνομων κατοικιών δίνοντας κίνητρα υπό τη μορφή ευνοϊκών όρων δόμησης».

ΦΩΤΟ: Μ. Ζούγρα

• Με τις διαμορφωθείσες τιμές όμως, ο μέσος Έλληνας, δεν μπορεί να επενδύσει και η Ελλάδα δεν θα ανήκει πλέον στους Έλληνες, αλλά σε όσους έχουν χρήμα για να αγοράσουν και να επενδύσουν σε αυτή. Σωστά;

«Πάρα πολύ καλή ερώτηση που με βρίσκει ηθικά σύμφωνο. Ως επενδυτής ακινήτων μπορώ να σας πως ότι ποντάρω στους Έλληνες και το μάρκετινγκ που λαμβάνει χώρα από το γραφείο μου πρωτίστως απευθύνεται σε Έλληνες. Έλληνες που βρίσκονται στην Ελλάδα είτε μόνιμα είτε έχουν επιστρέψει στη γενέτειρα μετά από χρόνια, όπως εγώ, αλλά και σε Έλληνες του εξωτερικού, που αγαπάνε τον τόπο τους. Σε αυτούς τους επενδυτές πρωτίστως στοχεύω.

Οι Έλληνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό είναι οι συνεργάτες – επενδυτές μου και έρχονται πολύ δυναμικά στην πατρίδα μας, ποντάροντας σε μια καλύτερη Ελλάδα. Είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες, που με κίνητρο ένα απλουστευμένο γραφειοκρατικά πλαίσιο, θέλουν να επενδύσουν σε πόλεις και τα νησιά μας. Δεν είναι όμως οι μόνοι. Το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές είναι υπαρκτό και έντονο. Εγώ αυτό που προτείνω στους Έλληνες, που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι να αντέξουν αυτές τις ανατιμήσεις και να διατηρήσουν την περιουσία τους. Στο μέλλον το όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, να κάνει το λεγόμενο «adapt», πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές τις εποχής, να μην χρωστά στην εφορία, να εξελίσσει τα ακίνητα σε προδιαγραφές, να επενδύει και να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα κάπου αλλού. Δεν θέλω να χαϊδεύω τα αυτιά των Ελλήνων. Πρέπει να επενδύσουν σωστά και, αν οι ίδιοι δεν έχουν την τεχνογνωσία, είναι μεγάλης ηλικίας ίσως, μπορούν να τους βοηθήσουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους. Δεν χρειάζεται να περιμένουν την επόμενη κρίση, που ενδεχομένως βρεθούν σε δυσμενή θέση και ίσως αναγκαστούν να πουλήσουν. Η Ελλάδα έχει εκμοντερνιστεί, εξευρωπαϊστεί, έχει μπει στην παγκόσμια κοινότητα με σύγχρονες προδιαγραφές που προσελκύουν τους ξένους επενδυτές και αυτό ο Έλληνας πρέπει, αυτή την περίοδο, να το εκμεταλλευτεί».

• Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας πιστεύετε έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων;

«Όχι, ο πόλεμος δεν έχει επηρεάσει καθόλου -κατά την προσωπική μου άποψη- την αύξηση αυτή, όπως κάποιοι θέλουν να λένε, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη. Ο κορονοϊός ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα. Πλήγμα που επηρεάζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια οικονομία. Βλέπουμε τι γίνεται με τις τράπεζες στην Αμερική και την Ελβετία. Το τραπεζικό σύστημα περνάει κρίση και είμαστε μόνο στην αρχή. Μην ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια ο κόσμος έπαιρνε τζάμπα χρήμα από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο. Ήρθε και η καραντίνα και σταμάτησαν όλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

Συναίνεσε και η Ε.Ε. να σταματήσουν παντού οι επενδύσεις και η παραγωγή και περιμέναμε δύο χρόνια για να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές. Όλος ο μηχανισμός που λειτουργούσε μέχρι τότε, σταμάτησε με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει στην πορεία τον πληθωρισμό. Ο μισθός του μέσου Έλληνα ωστόσο, δεν αυξήθηκε όπως έγινε με τις αξίες των προϊόντων και των ακινήτων. Είναι δύσκολο για τον Έλληνα να αγοράσει για παράδειγμα πρώτη κατοικία, εκτός αν διαθέτει ήδη περιουσία. Εδώ λοιπόν, θα ήθελα να συμβουλεύσω τους έχοντες να αντέξουν τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, να κρατήσουν την περιουσία τους, γιατί το κόστος θα εκτοξευτεί κι άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια και μια ενδεχόμενη επένδυση θα τους αποδώσει τα μέγιστα. Να μην αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ακίνητή τους περιουσία, γιατί όταν ένα ακίνητο το αφήνεις στη μοίρα του χάνει την αξία του. Κλείνοντας θα ήθελα να πω στους απανταχού Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, ότι μπορούν να απευθυνθούν σε μένα και με ένα πρώτο δωρεάν ραντεβού να του μεταδώσω κομμάτι της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας μου».

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img