Την επέκταση πέραν του τριμήνου των συμβάσεων που θα υπογράψουν οι επικουρικοί (πλην γιατρών) που θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΕΣΥ που βγαίνουν σε αναστολή καθηκόντων και την επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών που εργάζονται στο σύστημα υγείας και λήγουν αυτό το διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται, μελετά το υπουργείο Υγείας, ενώ προχωρά και σε προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού, όπως ανέφερε κατά την συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Επανέλαβε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο σύστημα, καθώς και 4.000 νοσηλευτών.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυρία Γκάγκα είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να τους πείσουμε να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια». Θα κινηθούμε, σημείωσε, προς όλες τις κατευθύνσεις και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, ώστε να εξηγήσουμε τη σωστή πληροφορία με τον καλύτερο τρόπο στους πολίτες.
Σχετικά με τα ποσοστά θανάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι στη χώρα μας οι γιατροί βάζουν στις ΜΕΘ και ασθενείς μεγάλης ηλικίας με εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, «κάνοντας ύστατη προσπάθεια να τους σώσουν. Αυτό δεν γίνεται σε όλες τις χώρες». Και έτσι, εξήγησε, φαίνεται σε κάποια μεμονωμένα 15ήμερα που θα τύχουν αυτοί οι ασθενείς στις ΜΕΘ COVID να παρουσιάζουμε υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Αυτό όμως, ξεκαθάρισε, δεν αφορά τη γενική εικόνα. «Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα σε εξαιρετικά προηγμένες χώρες με πλούσια συστήματα υγείας όπως αυτό της Γερμανίας», είπε.
Σημείωσε επίσης, ότι αυτή τι στιγμή πάνω από το 90% των νοσηλευομένων με covid-19 φέρει την μετάλλαξη “Δέλτα”, «υπάρχουν περιστατικά 50ρηδων και 60ραδων όπως και μικρότερες ηλικίες, αλλά η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ανεμβολίαστοι». Ωστόσο, όπως είπε, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, έχουμε όμως λιγότερες νοσηλείες.
Μίλησε για “ευέλικτο ΕΣΥ” καθώς -όπως είπε- η πανδημία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αυξημένων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία.
Η κυρία Γκάγκα έδωσε έμφαση και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, και ειδικά στην χρήση μάσκας, για τη μείωση της διασποράς τού ιού, αλλά και την πρόληψη εποχικών ιώσεων όπως είναι η γρίπη.
Αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Το σύστημα υγείας, είπε, είναι ενιαίο, από την ΠΦΥ έως την τριτοβάθμια, και σε αυτή τη βάση στηρίζεται ο σχεδιασμός για καλές υπηρεσίες Υγείας.
Μίλησε για τη δημιουργία κέντρων αριστείας, όπου ο κάθε άρρωστος να έχει τη βοήθεια που χρειάζεται και αξιοποίηση της τηλεϊατρικής.
Σχετικά με την εμπλοκή τού ιδιωτικού τομέα, είπε ότι ήδη εδώ και πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέα εμπλέκεται με τον δημόσιο και υπάρχουν τρόποι διασύνδεσης, με μικρό κόστος για τον πολίτη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ