ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Στο μαγευτικό σκηνικό των Ιωαννίνων, το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο «Γυναίκες και Ελληνισμός» στάθηκε σαν φάρος φωτεινός στην καρδιά της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αναδεικνύοντας την ακατάλυτη δύναμη του Ελληνισμού και τη διαχρονική προσφορά των γυναικών του.
Το συνέδριο δεν ήταν απλώς μια επιτυχία, ήταν μια γιορτή γνώσης και πνευματικού διαλόγου που άγγιξε την ψυχή του Ελληνισμού.
ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ»
Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σας καλωσορίζω σε ένα μοναδικό πνευματικό οδοιπορικό: μια συναρπαστική διαδρομή μέσα από τις κορυφαίες στιγμές του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου με τίτλο “Γυναίκες και Ελληνισμός”
Αυτό το σπουδαίο γεγονός διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (Food for Thought Network). Το δίκτυο, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της κυρίας Αθανασίου Ιωάννου ΑΜ, μίας Ηπειρώτισσας της διασποράς, που ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, λειτουργεί σε εθελοντική βάση επί 23 χρόνια, με πυξίδα το όραμα και την αφοσίωση της ιδρύτριας και προέδρου του, της Αθανασίου-Ιωάννου.
Το ιστορικό συνέδριο φιλοξενήθηκε στα μαγευτικά Ιωάννινα από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, φέρνοντας κοντά Ελληνίδες από κάθε γωνιά του κόσμου. Με κοινό σκοπό και πάθος, οι φωνές τους υφάνθηκαν σε έναν καμβά οικουμενικού Ελληνισμού και γυναικείας δύναμης, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα. (Σας προσκαλώ να ταξιδέψετε νοητά στις εικόνες και τα στιγμιότυπα αυτής της ανεπανάληπτης συνάντησης, η οποία αποτυπώθηκε με μαγευτική τέχνη από τον φωτογραφικό φακό του εξαίρετου συνεργάτη μου, Σωτήρη Δογάνη. Μέσα από την αφήγηση που συντροφεύει το βίντεο και τη μουσική του συνθέτη Κ. Νικολόπουλου, το οποίο σας παραθέτω, ας νιώσετε την ενέργεια, την ψυχή και την ουσία μιας εκδήλωσης που έχει ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου. Αφεθείτε στη μαγεία της στιγμής και αφεθείτε στον λυρισμό που απορρέει από κάθε εικόνα, από κάθε λέξη). https://www.youtube.com/watch?v=IuT9aclO07o
Κορυφαίες γυναίκες από τον ακαδημαϊκό κόσμο και εξέχουσες προσωπικότητες συναντήθηκαν για να προσφέρουν τις σκέψεις τους, σε έναν διάλογο που υπερέβη τα στενά όρια ενός συνηθισμένου συνεδρίου, μετουσιώνοντας τη συζήτηση σε μια ζωντανή σύνθεση ιδεών και εμπειριών. Μεταξύ αυτών η πολυβραβευμένη επιστήμονας Βάσω Αποστολοπούλου, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα Άννα Μπατιστάτου, ο τέως Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκος, η επίτιμη δήμαρχος του Solingen Γερμανίας και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, η Δήμαρχος Καλαμαριάς, κα Χρύσα Αράπογλου, οι δικαστίνες Στρατιγάκη και κα Τσιαμπά, η γνωστή ακτιβίστρια Chanel Contos, η δημοφιλής δημοσιογράφος Ελένη Κάπαλου, η Πρόεδρος του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητηρίου στη Βόρεια Επικράτεια, κα Άντζελα Τομάζου, η ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Foreign Language Publications , Εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου Κυριακή Μήτσου και εξέχουσες ομιλήτριες από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο.
Από την καρδιά του ιστορικού τόπου των Ιωαννίνων, όπου η παράδοση συναντά την εξέλιξη, είχα τη μοναδική τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε γυναίκες από κάθε γωνιά του κόσμου και να συνδιαλέγομαι με προσωπικότητες που φωτίζουν τα πεδία των Τεχνών, των Γραμμάτων και της Πολιτικής.
Εδώ, στην πανέμορφη αυτή γωνιά της Ελλάδας, οι ιστορίες του παρελθόντος ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις σύγχρονες ανησυχίες και οράματα, δημιουργώντας έναν μοναδικό καμβά γεμάτο έμπνευση και γνώσεις. Κάθε συνάντηση και κάθε συνομιλία με αυτές τις εξαιρετικές γυναίκες και προσωπικότητες ήταν μια γιορτή της ανθρώπινης δημιουργικότητας και του πνεύματος.
Στην καρδιά των Ιωαννίνων, οι δυνάμεις της τέχνης, της σκέψης και της πολιτικής συνυπήρξαν σε μια υπέροχη αρμονία, που αναδεικνύει την πολυμορφία και την ομορφιά του κόσμου μας. Αυτή η συνύπαρξη αποτελεί μια ανεκτίμητη εμπειρία, μια πρόσκληση για να ανακαλύψουμε νέες προοπτικές και να εμβαθύνουμε στην κατανόηση των ανθρώπινων επιδιώξεων και των πολιτισμικών συνεισφορών.
Το όραμα πίσω από αυτό το σημαντικό συνέδριο, που ένωσε Ελληνίδες από κάθε γωνιά του κόσμου, ανήκει στην κυρία Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, ΟΑΜ, πρόεδρο και ιδρύτρια του Δικτύου Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας (Food for Thought Network – FFTN). Με την εμπνευσμένη καθοδήγησή της, η εκδήλωση αυτή κέρδισε τις καρδιές και το ενδιαφέρον γυναικών της διασποράς, προσφέροντας μια πλατφόρμα συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών και ενότητας.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη. Η μεγάλη απήχηση και οι συμμετοχές από όλο τον κόσμο φανέρωσαν την ανάγκη για τέτοιες συναντήσεις, ενώ η υποστήριξη από τοπικούς και κρατικούς φορείς υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της προσπάθειας. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα σημαντικών φορέων, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία:
• Υπουργείο Εξωτερικών
• Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής
• Περιφέρεια Ηπείρου
• Δήμος Ιωαννιτών
• Επιμελητήριο Ιωαννίνων
• Γραφείο Εκπαίδευσης Ηπείρου
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου, που μετέφεραν τα μηνύματα και τις αξίες του, ήταν η ΕΡΤ3, η Φωνή της Ελλάδας, το The Greek Herald και η δική μας εφημερίδα Hellenic News of America.
Η διοργάνωση αυτή όχι μόνο έφερε στο προσκήνιο θέματα πολιτισμού, γυναικείας ενδυνάμωσης και οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά αποτέλεσε και ένα φάρο συνεργασίας ανάμεσα σε κοινότητες και φορείς, αναδεικνύοντας την αξία της ενότητας και της συλλογικής δράσης.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 50 γυναίκες ομιλήτριες και ομιλητές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι παρουσιάσεις εστιάστηκαν σε τρεις βασικές ενότητες:
• Κατανόηση και Αναπαράσταση του Ελληνισμού,
• Προφίλ Επιτυχημένων Γυναικών και
• Βιωσιμότητα του Ελληνισμού.
Ήταν ένα συνέδριο ανοιχτό σε όλους, το οποίο διήρκησε πέντε νύχτες και τέσσερις ημέρες, εκτός από τις ομιλίες περιελάμβανε πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως εκδρομές, γκαλά δείπνο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε οι σύνεδροι να γνωρίσουν τη λεβεντογένα Ήπειρο και να ενισχυθεί ο τουρισμός της Ηπείρου.
Ανάμεσα στις μοναδικές και συγκινητικές στιγμές του συνεδρίου, μια αναπάντεχη και βαθιά συγκινητική στιγμή σφράγισε με ευγνωμοσύνη και επιβράβευση το έργο της κυρίας Βαρβάρας Αθανασίου-Ιωάννου. Η κα Στέλλα Κοκόλη, με την επιβλητική της παρουσία, τίμησε την κα Αθανασίου-Ιωάννου με το κλαδί της ελιάς – το αιώνιο σύμβολο της ειρήνης και της τιμής. Αυτή η κίνηση δεν ήταν απλώς μια αναγνώριση της προσωπικής της προσφοράς, αλλά μια πανηγυρική δήλωση ευγνωμοσύνης για την πρωτοβουλία της να ενώσει τις γυναίκες της ελληνικής διασποράς με τις Ελληνίδες, δημιουργώντας γέφυρες αλληλεγγύης και ενότητας.
Στο πρόσωπο της κας Αθανασίου-Ιωάννου αναγνωρίστηκε η αφοσίωση, η έμπνευση και το πάθος για έναν κοινό σκοπό που ξεπερνά τα σύνορα. (Η κα Κοκόλη, ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής ομογένειας και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής και νυν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, έχει διακριθεί για την εθελοντική της δράση και την τεράστια, διεθνώς αναγνωρισμένη προσφορά της στην ελληνική διασπορά). Στην καρδιά αυτής της τιμητικής πράξης, η αίσθηση της ενότητας ήταν τόσο βαθιά όσο και το ίδιο το σύμβολο της ελιάς, που αποδόθηκε με ευλάβεια στην κα Αθανασίου-Ιωάννου. Αυτή η στιγμή ενσάρκωσε το πνεύμα της αδελφότητας, της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας και ένωσης για τις γυναίκες της ελληνικής κοινότητας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και θέρμη σας μεταφέρω στην τελευταία εκδήλωση της ημέρας, αφιερωμένη στην ενδοοικογενειακή βία, υπό την επιμέλεια της Βασιλικής Κατερή. Η εκδήλωση συγκλόνισε το κοινό, αναδεικνύοντας το σκληρό και συχνά αθέατο πρόσωπο μιας τραγωδίας που συντελείται πίσω από κλειστές πόρτες. Μέσα από δυνατές εικόνες και συγκινητικές μαρτυρίες, η αλήθεια της βίας ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, φέρνοντας στο φως τις φωνές και τις ιστορίες των γυναικών που υπέφεραν σιωπηλά. Το κοινό ένιωσε βαθιά το βάρος αυτής της πραγματικότητας, καθώς ο πόνος και η αγωνία αυτών των γυναικών αγγίχτηκαν με ειλικρίνεια και ευαισθησία.
Επίσης η Γιαννιώτισσα ηθοποιός Χριστίνα Τζιάλλα, ντυμένη σαν νύφη, μια νύφη που δεν πρόλαβε να χαρεί το γάμο της γιατί έπεσε θύμα βίας, ζωντάνεψε με τη δραματική ερμηνεία της το ποίημα της Βαρβάρας Αθανασίου-Ιωάννου ΑΜ, «WE MUST STAND TOGETHER, YOU AND ME». Το ποίημα αυτό δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά κραυγή καρδιάς, μια έκκληση ενότητας και αλληλεγγύης μπροστά στην απειλή της έμφυλης βίας.
Οι ψυχές που βρίσκονταν εκεί ένιωσαν το βάρος της τραγωδίας και τη δύναμη της αλλαγής, καθώς οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν στα χέρια τους χαρτιά με τα ονόματα γυναικών που δολοφονήθηκαν από ανθρώπους που έπρεπε να τις προστατεύουν. Το μήνυμα ήταν καθαρό και δυνατό: Όχι άλλες σιωπές. Όχι άλλες απώλειες.
Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη από μια αίσθηση της κοινότητας και της ελπίδας, που αποτυπώθηκε με την τελευταία νότα του συνεδρίου: το τραγούδι “Είμαι Γυναίκα” της Άνθης Σιδηροπούλου. Το τραγούδι, που ακούστηκε εμπνευσμένο από τις εθελοντικές δράσεις της προέδρου , πλημμύρισε τον χώρο με συναισθηματική ενέργεια, και οι σύνεδροι, σαν μια μεγάλη οικογένεια, ξέσπασαν σε χορό, αποτυπώνοντας την ένωση και την εορταστική ατμόσφαιρα της ημέρας.
Αυτό το συγκλονιστικό δρώμενο ήταν μόνο η αρχή. Η δεύτερη μέρα κορυφώθηκε με το Gala Dinner στον Όμιλο Ιωαννίνων, σε μια βραδιά γεμάτη ζωή, χαρά και αλληλεγγύη. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης, ο Στέφανος Ζέρβας, ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης, και πολλοί επίσημοι παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τη βραδιά.
Με καταπληκτική ηπειρώτικη μουσική, εξαιρετικό φαγητό και γιορτινή ατμόσφαιρα, η βραδιά έγινε γιορτή ψυχής. Τα κρασιά, προσφορά του δημάρχου Ζίτσας και χορηγία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, πρόσθεσαν μια νότα εφορίας, ενώ η μουσική συνόδευσε κάθε χορό με τη μελωδία της παράδοσης, χαρίζοντας στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στις καρδιές όλων.
Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 150 σύνεδροι, ήταν μια γιορτή της συντροφικότητας και της πνευματικής ανύψωσης. 43 ομιλήτριες, 11 προεδρεύοντες και 2 τελετάρχες συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του μοναδικού γεγονότος.
Αλησμόνητες και οι στιγμές που ζήσαμε στους Ασπράγγελους, στα Ζαγοροχώρια, όπου μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κύριος Γεώργιος Σουκουβέλος προσφέροντας μας ποτά και γλυκά, , καθώς και οι περιηγήσεις στα ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της περιοχής των Ιωάννινων, στα Ζαγοροχώρια, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, στον Αχέροντα και την μαγευτική Πάργα – που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές όλων μας.
Ο κύκλος του συνεδρίου έκλεισε με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο, με το ποίημά μου «Μόνο για γυναίκες» να δίνει τον τελευταίο, αλλά ηχηρό λόγο. Οι στίχοι του γέμισαν την ατμόσφαιρα με σκέψεις, συναισθήματα και δύναμη, αφιερωμένοι στις γυναίκες και στις αόρατες μάχες τους. Στη συνέχεια, ο καταξιωμένος ερμηνευτής Σωτήρης Δογάνης μάγεψε τους συνέδρους με τη μοναδική του απόδοση τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη που ταξιδέψε στην αθανασία με τη φωνή του ακριβός μου πατέρας Γρηγόρης Μπιθικώτσης, καθώς και τραγούδια της ελληνικής παράδοσης. Οι μελωδίες τους, βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του ελληνισμού, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση, κλείνοντας ιδανικά το συνέδριο με νότες ενότητας και ελπίδας.
Στη «κιβωτό» της μνήμης μου θα ταξιδεύει για πάντα η μοναδική αυτή συνάντηση πνευμάτων και η σπουδαιότητα των εργασιών του κορυφαίου αυτού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του πολυτελούς Grand Serai Congress and Spa Hotel. Με τη μεγαλοπρέπεια και την κομψότητά του, το ξενοδοχείο αυτό υπήρξε το ιδανικό σκηνικό για συζητήσεις που εξερεύνησαν τη θέση της γυναίκας στον Ελληνισμό, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η επιτυχία της διοργάνωσης υπήρξε ανεπανάληπτη, υπερβαίνοντας κάθε προσδοκία και δίνοντας νέα ώθηση στον διάλογο για το μέλλον του Ελληνισμού και τον ρόλο των γυναικών σε αυτόν.
Αυτή η συγκλονιστική γιορτή της γνώσης και της δημιουργίας υπήρξε μια ανεπανάληπτη στιγμή, όπου η ιστορία και το μέλλον ενώθηκαν σε μια υπέροχη συμφωνία.
Υ. Γ
Αφιερωμένο το ποίημα μου «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» σε όλες τις ελληνίδες γυναίκες της διασποράς που έχουν τις λιακάδες στη ψυχή και τις καταιγίδες στα μάτια.
«Πόσες γυναίκες τόλµησαν άραγε στη ζωή τους να κάνουν όσα η ψυχή και η καρδιά τους ήθελε;
Σε πόσες γυναίκες δεν πήγε η ζωή τους χαµένη γιατί δεν άκουσαν µέσα τους εκείνη τη φωνή που τους έλεγε «τόλµα»;
Πόσες έχουν εξοµολογηθεί στον εαυτό τους όσα δε ρισκάρισαν να ζήσουν;
Πόσες γυναίκες δεν κρύβουν βαθιά τους ένα τροµοκρατηµένο παιδί, φουντωµένες, ανεκπλήρωτες λαχτάρες, πυρποληµένα όνειρα;
Πόσες, οι αξιαγάπητα άτολµες και πόσες οι τολµηρές;
Αν πάλι δεχτούµε ότι είχαν αδύναµους χαρακτήρες αυτές που δε ρισκάρισαν, τότε ίσως δε γνωρίζουµε καλά πως πολλές φορές δε ρισκάρουν οι ευαίσθητες, οι µεγαλόψυχες, οι χαµηλών τόνων γυναίκες, αυτές που πάντα βάζουν τελευταίο τον εαυτό τους μπροστά σε κάθε µεγάλη απόφαση.
Πόσες γυναίκες απελπισµένα έχουν παλέψει µε φοβίες χίµαιρες, καταστάσεις «κεκλεισµένων των θυρών», εκµεταλλευτές ψυχών και µεγάλωσαν συνθηκολογώντας; Και πόσοι, τραγικά φιλόδοξοι, ήσαν εκείνοι που πυρπολώντας τες εκµεταλλεύτηκαν αυτή τη δειλία;
Υπάρχουν γυναίκες που µένουν συνεπείς στις αντιλήψεις τους για τη ζωή µπρος σε ζωτικά θέµατα, γι’ αυτό δε ντρέπονται να παραδεχτούν την τρυφερότητα της ατολµίας τους δείχνοντας, δίχως δισταγμό, τα σηµάδια που άφησε πάνω τους η λάσπη, καθώς σ΄ αυτή κυλίστηκαν τα όνειρα και οι ψυχές τους.
Υπάρχουν γυναίκες σκλαβωµένες σε κοινωνικά περιβάλλοντα, σε δραµατικές οικογενειακές καταστάσεις, σηκώνοντας σ’ όλη τους τη ζωή όλο το φορτίο του πόνου και της αδικίας.
Η στέρηση της ελεύθερης ζωής γι’ αυτές, μοιάζει με δίψα που δε θα σβήσει ποτέ ως την τελευταία τους πνοή, γιατί µεγαλώνουν µαζί µε το φόβο και την ατολµία τους, µαζί µε την καλή τους καρδιά και τις ευαισθησίες τους, με το φόβο που ζει βαθιά µες στις φλέβες και τις ρίζες του εγκεφάλου τους εξουσιάζοντας τις πράξεις, τα όνειρα, τα λόγια που θα ΄θελαν να πουν, να ξαλαφρώσουν.
Πόσες γυναίκες έκαναν συµβιβασµούς ζωής απέναντι σ΄αυτά που θα ΄θελαν να ζήσουν γιατί υποχρεώθηκαν να υπάρχουν για τους άλλους;
Πόσες από µας δεν πυρπολήσαµε όνειρα µέσα σε υποκριτικές πλάνες κι άµυνες ψυχής στη μέγγενη κοινωνικών συντηρητισμών;
Πόσες γυναίκες τόλµησαν να καθαγιάσουν µιαν αγάπη που ήρθε αργά, κρατώντας την σαν Άγιο Δισκοπότηρο, ένα κοµµάτι αιωνιότητας;
Πόσες τόλµησαν να κλείσουν την πόρτα στην τελµατωµένη και βολεµένη τους ζωή, ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς να τους λέει «χρωστάς αγάπη και σε σένα!».
Εγώ, κάτι τέτοιες γυναίκες, τις πονώ και τις αγαπώ!»
ΠΟΙΗΣΗ: ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
Με αγάπη, σας αφιερώνω επίσης έναν στίχο μου που μετουσιώθηκε σε τραγούδι και ερμήνευσε ο καταξιωμένος ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης μου, Σωτήρης Δογάνης. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «ΧΑΜΕΝΗ ΙΘΑΚΗ».
album: “Στη Μοναξιά του Πλήθους”
Εκτέλεση: Σωτήρης Δογάνης
Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Σαν τον Οδυσσέα πάνω στο κατάρτι
ψάχνω της ζωής μου τη χαμένη Ιθάκη
θάλασσες περνάω και στεριές αφήνω
όμως το αίνιγμά σου κόσμε δεν το λύνω
Σαν τον μετανάστη με καρδιά πυξίδα
την Ιθάκη βρίσκω πάντα στη πατρίδα
κι όλοι μου οι δρόμοι πάντα εκεί με φέρνουν
σε μια μάνα ρίζα τη ζωή μου δένουν
Τούτο το ταξίδι τελειωμό δεν έχει
όποιος ταξιδεύει ξέρει να τ’ αντέχει
πελαγίσιες στράτες πως να σας ορίσω
πάντα κάποιος λόγος με γυρίζει πίσω
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυτή η κορυφαία πρωτοβουλία δεν είναι απλώς ένα συνέδριο. Είναι ένας καρπός του πολιτισμού μας που οφείλει να συνεχίσει να ανθίζει, μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες του Ελληνισμού και προάγοντας τον ρόλο της γυναίκας σε παγκόσμια κλίμακα.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που είχα τη χαρά να βιώσω την ομορφιά αυτής της πρωτοβουλίας όπου οι ελληνίδες του κόσμου ενώθηκαν για πρώτη φορά και έγραψαν ιστορία στα πανέμορφα Ιωάννινα!
Τα συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν είναι λίγα, μπροστά στο μέγεθος αυτής της επιτυχίας.
Εύχομαι ολόψυχα το κορυφαίο αυτό συνέδριο να συνεχιστεί και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, χαράσσοντας το όνομα του Ελληνισμού και της γυναίκας στην ιστορία του κόσμου.
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, απευθύνω τις πιο θερμές ευχαριστίες στην εξαιρετική πρόεδρο του συνεδρίου, κα Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου, από τα βάθη της καρδιάς μου, για αυτήν την ανεπανάληπτη εμπειρία. Ευχαριστώ επίσης όλα τα εξαίρετα μέλη του Δ.Σ. και τους εκλεκτούς ομιλητές, των οποίων η σοφία και η φλόγα φώτισαν τη σημασία του Πολιτισμού μας.
Καλή αντάμωση φίλοι και αδέλφια μου στο επόμενο συνέδριο! Μέχρι τότε, ας κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας που μοιραστήκαμε εδώ. Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη συμμετοχή και την καρδιά που βάλατε σε κάθε στιγμή. Να είστε καλά και να συναντηθούμε ξανά με νέες εμπειρίες και αφορμές για γιορτή και προβληματισμό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΓΑΝΗΣ