Με τη συμμετοχή επισκόπων από όλα τα δόγματα, πλήθος επισήμων και πιστών αλλά και συγγενών των θυμάτων πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο στο «Σημείο Μηδέν» επιμνημόσυνος δέηση για τα θύματα των επιθέσεων της Ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.
Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America
Είναι πλέον παράδοση κάθε χρόνο την Ενδεκάτη Σεπτεμβρίου, στην επέτειο της αποφράδας αυτής, για τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο ημέρας, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία να τιμά τα θύματα εκείνης της ημέρας, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και δεκάδες ομογενείς. Είναι ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα, μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο που είχε θύματα απλούς ανθρώπους που ξεκίνησαν να πάνε στη δουλειά τους.
Και δεν υπάρχει ασφαλώς καλύτερος χώρος για να φιλοξενήσει μια τέτοια λειτουργία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», το μόνο χώρο θρησκευτικής λατρείας ο οποίος καταστράφηκε εκείνη την ημέρα από τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει να εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης ο πιο παλιός ναός του Μανχάταν και με πολλές προσπάθειες ο ναός αυτός ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση και αποτελεί πλέον ένα σύμβολο τόσο για τους Ορθοδόξους της Αμερικής, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας λόγω των υψηλών συμβολισμών. Για αυτό επελέγη και μια αρχιτεκτονική η οποία είναι ασφαλώς στο πνεύμα της ορθοδοξίας αλλά διαφέρει από έναν τυπικό ναό, ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον οικουμενικό του ρόλο.
Η φετινή επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Νικόλαο τελέστηκε με ιδιαίτερη επισημότητα, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και με παρουσία της ηγεσίας πολλών άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων της Νέας Υόρκης, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στη λειτουργία στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, με πολλούς από αυτούς να απευθύνουν χαιρετισμό.
Στον δικό του λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θέλησε να τονίσει ότι παρά τις δογματικές, εθνοτικές ή άλλες διαφορές αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είναι σε κάθε περίπτωση δυνατότερα και ισχυρότερα από όσα τους χωρίζουν. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της αποφράδας αυτής ημέρας του 2001 και τόσο από τον άμβωνα, όσο και κατ’ ίδιαν απηύθυνε λόγο παρηγορίας στους συγκινημένους συγγενείς των νεκρών που βρίσκονταν στο χώρο.
Μία από αυτούς, η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία έχασε τον αδερφό της Γιάννης στις επιθέσεις, ανέλαβε να μιλήσει για αυτόν και να εκφράσει τον πόνο της αλλά και τις σκέψεις της. Χωρίς να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά της μίλησε με θέρμη για τον αδερφό της, έδειξε από πάνω της τη χαρακτηριστική εικόνα στην οποία ο ‘Αγιος Νικόλαος βοηθά τα θύματα των επιθέσεων να βγουν από τις φλόγες και να ανέλθουν στον ουρανό και τόνισε την πίστη της ότι κάτι τέτοιο συνέβη και με τον αδερφό της. Πέραν από τη συγκίνησε η ομιλία της εξέπεμψε και ένα πνεύμα αισιοδοξίας, τόνισε ότι και εκείνη θέλησε να κάνει το γάμο της σε αυτόν το ναό και απευθύνθηκε με λόγια παρηγοριάς και αισιοδοξίας και στους συγγενείς των άλλων θυμάτων.
Ήρωες εκείνης της ημέρας ασφαλώς και οι άντρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που θυσιάστηκαν προσπαθώντας να περιορίσουν το κακό. Άγημα της αστυνομίας βρισκόταν στο χώρο, εκπρόσωποι τόσο της αστυνομίας όσο και της πυροσβεστικής έλαβαν το λόγο αλλά και παρέδωσαν στον αρχιεπίσκοπο τα κράνη των δύο υπηρεσιών με χαραγμένους επάνω τους τούς συμβολικούς για την ημέρα αριθμούς 9/11.
Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και το ενδιαφέρων των μέσων ενημέρωσης μεγάλο, με τη επιμνημόσυνη δέηση να μεταδίδεται και ζωντανά μέσω του διαδικτύου.
Στην επιμνημόσυνο δέηση παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών τα μέλη του συλλόγου του Αγίου Νικολάου με επικεφαλής τον πρόεδρο και πρωτοπόρο της προσπάθειας αναγέννησης του ναού Μιχαήλ Ψαρό, καθώς και τον Δημήτριο Παπακώστα, διευθυντή του συμβουλίου του ιστορικού ναού και καθώς και ο ομογενής μεγιστάνας Dean Mitropoulos.