Subscribe Now!

 

Friday, October 22, 2021

ΗΛΙΑΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ: Σερβίροντας εμπειρίες και γεύσεις για 4 δεκαετίες στο Lancaster County!

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Σε 341,086 δισ. ευρώ ή 206,3% του ΑΕΠ ανήλθε στο τέλος του 2020 στην Ελλάδα

Σε 341,086 δισ. ευρώ ή 206,3% του ΑΕΠ ανήλθε στο τέλος του 2020 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ το έλλειμμα, σύμφωνα με το...

Greek public debt at 206.3% of GDP in 2020

The general government debt totaled 341.086 billion euros, or 206.3% of GDP, at the end of 2020, while the general government deficit was 16.674...

Navarino Challenge: Promoting Greek classic sports

Navarino Challenge was organized for the 9th year at Costa Navarino and Pylos, Messinia, on October 15-17, 2021, with the participation of people of...

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Yale με το ΕΚΠΑ, για την προώθηση της περιβαλλοντικής επιστήμης και της δημόσιας υγείας

Συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία έχουν ήδη αναπτύξει αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Yale...

NKUA partners with Yale to advance environmental science and public health

Officials at Yale and the National Kapodistrian University of Athens (NKUA) in Greece have embarked on a partnership agreement to pursue the development of...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040»

Με τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες (20/10) διαδικτυακά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040», που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Το Forum, διήρκησε τρεις...

Η Ελλάδα θα επενδύσει σε μια ολιστική προσέγγιση στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της ναυτιλίας

«Η Ελλάδα, ως θαλασσινή χώρα, πρέπει να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο και μπορεί να μετατραπεί σε πυλώνα ευρωπαϊκής γνώσης εξειδικευμένων εφαρμογών στην...

Του Παύλου Κοτρότσιου

Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ο Ηλίας (Λούης) Λούντζης και η σύζυγός του, Αλίκη, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό για όλους τους κατοίκους του Lancaster County. 

Έχοντας επενδύσει στο φαγητό, διατηρούν σήμερα δύο εξαιρετικά εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή, το Louis Family Restaurant και το Alice’s Dinner Family Restaurant, στα οποία μοιράζονται, μέσω των πιάτων τους, τις εμπειρίες μιας ζωής. Εμπειρίες και γεύσεις Ελλάδας φυσικά! 

Ο κ. Ηλίας Λούντζης, με καταγωγή απο το Ξηρόμερο Αγρινίου, μίλησε στην Hellenic News of America και στον Παύλο Κοτρότσιο, για την απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό και να έρθει στην Αμερική, αλλά και την ιστορία του στις Η.Π.Α. Για το πώς δηλαδή ένας ναυτικός έγινε για μια εβδομάδα μπογιατζής και κατέληξε να έχει εστιατόρια! 

“Στην Αμερική με έφερε η κατάσταση της Ελλάδος εκείνα τα χρόνια” εξηγεί στην Hellenic News of America ο κ. Λούντζης. Και συνεχίζει: “Μιλάμε για τέλος 1960, αρχές 1970. Ξεκίνησα στα καράβια και πήρα την απόφαση να πάω στη Φιλαδέλφεια. Όταν ήρθα εκεί δεν με άφηνε ο καπετάνιος να βγω έξω! Κανέναν δεν άφηναν εκείνα τα χρόνια, γιατί ένα 70% έφευγε, ξεμπάρκαρε. Έτσι και εγώ, βγήκα και δεν ξαναγύρισα στο καράβι! Ήμουν ο δεύτερος της οικογένειας που πήγε στις Η.Π.Α. Είχε έρθει τρία χρόνια νωρίτερα απο εμένα ο αδερφός μου, αλλά έφυγε στο μεταξύ. Τότε δεν γνώριζα κανέναν. Την πρώτη βραδιά που ήρθα έμεινα στα παγκάκια. Έπειτα τηλεφώνησα σε έναν φίλο μου, ονόματι Ευθύμιος Κοκορόντζος και σιγά- σιγά ξεκίνησε η ιστορία μου στις Η.Π.Α.”. 

Thanks for reading Hellenic News of America

Ποιά ήταν, όμως, η πρώτη του δουλειά στις Η.Π.Α.; “Για μια εβδομάδα δούλεψα ως μπογιατζής, αλλά ήταν μια δουλειά στην οποία το μεροκάματο ήταν ίδιο με εκείνο όσων έπλεναν πιάτα, ενώ σε αυτή τη δουλειά λερωνόσουν πάρα πολύ! Έτσι, έκανα και εγώ, μετά απο μια εβδομάδα, αυτό που έκαναν σχεδόν όλοι οι Έλληνες που έρχονταν στις Η.Π.Α εκείνη την περίοδο: έπλενα πιάτα!” τονίζει. 

Έφυγε μόνος, γύρισε …διπλός! 

Έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Λούντζης γνώρισε τη γυναίκα του, αλλά το πώς εν τέλει άνοιξε τη δική του επιχείρηση το 1976. 

“Τότε υπήρχε ένα θέμα με τα χαρτιά μου και έπρεπε να φύγω για λίγο. Έφυγα για την Ελλάδα και γύρισα, αλλά γύρισα μαζί με τη γυναίκα μου, γιατί στο ενδιάμεσο την είχα γνωρίσει! Την Αλίκη. Αφού μετακομίσαμε απο τη Νέα Υόρκη στο Λάνκαστερ, είχα κάποια χρήματα στην άκρη και μπόρεσα και έκανα την πρώτη μου επιχείρηση μαζί με τον κουμπάρο μου. Το μαγαζί λεγόταν Lucky Spot. Το κρατήσαμε έως το 1980”. 

>> “Τότε ήρθε μια πρόταση 100.000 δολαρίων για να αγοράσουν την επιχείρηση. Αφού δεν καρποφόρησε αυτή η αγορά, πούλησα το ποσοστό μου στην επιχείρηση και βρήκα το επόμενο μαγαζί μου στο Λάνκαστερ, το Louis Family Restaurant. Ουσιαστικά αυτό ήταν το πρώτο μου εστιατόριο, δικό μου 100% και φυσικά υπάρχει ακόμη. Μετά απο περίπου 10 χρόνια και ενώ οικονομικά ήμουν καλά (αφού είχα αγοράσει κάποια σπίτια, τα οποία νοικιάζω μέχρι σήμερα) έκανα το Alice’s Dinner”. 

Με τρία παιδιά και έξι εγγόνια

Φυσικά, ο κ. Λούντζης έδωσε προτεραιότητα στην οικογένειά του, έχοντας δημιουργήσει σήμερα μια υπέροχη οικογένεια με τη σύζυγό του Αλίκη. Έχουν τρεις γιους και έξι εγγόνια, τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια. Τα δύο αγόρια έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις, ενώ ο τρίτος είναι δερματολόγος. Όπως εξηγεί: “Στο Lancaster County είναι πολλοί Έλληνες. Τουλάχιστον 1000 οικογένειες Ελλήνων. Έχουμε, μάλιστα και δύο ελληνικές εκκλησίες”. 

Για τον κ. Λούντζη, η δυσκολότερη εμπειρία του στις Η.Π.Α. “ήταν στη Νέα Υόρκη, στην αρχή, όταν προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου. Δούλευα σε ένα εστιατόριο και ουσιαστικά ζούσαμε απο τα τυχερά. Προσπαθούσαν, ωστόσο, να “εισβάλλουν” στα τυχερά οι συνάδελφοι! Εκμεταλλεύονταν τον κόπο μου. Τους εκδικήθηκα, όταν έφυγα και δεν ξαναγύρισα”. 

Όσον αφορά την καλύτερη, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος για να την μαντέψει! “Η καλύτερη εμπειρία μου στην Αμερική ήταν όταν αγόρασα το Louis Restaurant. Το πρώτο μου εστιατόριο. Φυσικά, προσωπικά ήταν η γέννηση των παιδιών μου”. 

Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός 

Όλα αυτά τα χρόνια ο Ηλίας Λούντζης δεν έπαψε να αγαπά την Ελλάδα, ούτε να έρχεται στο αγαπημένο του Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας. “Κάθε χρόνο πηγαίνω στην Ελλάδα. Έχω μάλιστα και σπίτι στην Αμφιλοχία και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό” εξηγεί και κλείνει δίνοντας το μήνυμα: “Ο ελληνισμός της Αμερικής δούλεψε και δουλεύει σκληρά. Αγαπάμε την Ελλάδα και συνεχίζουμε να την σκεφτόμαστε, αλλά και να βοηθάμε όσο και όπου μπορούμε”! 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!