Thursday, March 28, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗΠΑ: Συγκέντρωση στην Αστόρια ενάντια στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Νέα...

ΗΠΑ: Συγκέντρωση στην Αστόρια ενάντια στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

ΗΠΑ: Συγκέντρωση στην Αστόρια ενάντια στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη

 

του ανταποκριτή μας Π. Παναγιώτου

 

Μαζικό χαρακτήρα αποκτούν οι αντιδράσεις κατά της εμφάνισης της Χρυσής Αυγής στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συγκέντρωση στην «Πλατεία Αθηνών» την περασμένη εβδομάδα, με ομιλίες από πολιτικούς της περιοχής, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε κοινοτική αίθουσα επισκοπικής εκκλησίας στην Αστόρια, διακηρύσσοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία της Χρυσής Αυγής.

Thanks for reading Hellenic News of America

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αριστερής Κίνησης Νέας Υόρκης και του κινήματος Occupy Wall Street, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ακτιβιστών, συνδικαλιστικών και φοιτητικών φορέων, καθώς και εβραϊκών οργανώσεων, με συντονιστές τους Νικόλαο Λεβίν και Μαρίνα Σίτριν.

 

Οι εισηγητές, οι οποίοι μίλησαν στο ΑΜΠΕ, καθώς και αρκετοί παραβρισκόμενοι, καταδίκασαν την ιδεολογία και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής, προβάλλοντας το σύνθημα: «Όχι στο φασισμό και στο ρατσισμό». Παράλληλα, εκφράστηκε αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για συσπείρωση και οργάνωση με σκοπό να καταπολεμηθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, που δεν είναι ελληνική, όπως υπογραμμίστηκε, αλλά παγκόσμια και «είναι κρίση του καπιταλισμού».

 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Άρθουρ Χελιώτη, προέδρου μεγάλου συνδικάτου στη Νέα Υόρκη (Communication Workers of America), ο οποίος τόνισε ότι «είναι ντροπή να υπάρχουν παιδιά Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική που να είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης που επιτίθεται σε μετανάστες». Επίσης, ο συνδικαλιστής Μάικ Φιλίππου επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση σε τέτοια ρατσιστικά φαινόμενα που προσβάλλουν την Ελλάδα.

 

Η Δέσποινα Λαλάκη, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (NYU), στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «η αντίδραση της κοινότητας ήταν άμεση. Πριν ακόμη διοργανώσουμε τη συγκέντρωση», όπως ανέφερε, «είχε ήδη κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και δόθηκε προβολή από αμερικανικά ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια φορείς και οργανώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Ομογένεια και καμία άμεση σχέση με την Ελλάδα. Η παρουσία και μόνο φασιστικής οργάνωσης σε μια πόλη, όπως η Νέα Υόρκη, προκάλεσε άμεσες και έντονες αντιδράσεις. Αυτό είναι μόνο η αρχή, έτσι ώστε καμία οργάνωση αυτής της φύσεως να μην δημιουργήσει ρίζες σ’ αυτή ή σε άλλη κοινότητα της πόλης και να γίνει επίσης αφορμή για μια άμεση, μαζική, διεθνή κινητοποίηση για υποστήριξη της Ελλάδας και των άλλων χωρών που μαστίζονται από την κρίση».

 

Η Νένη Πανουργιά, ανθρωπολόγος, η οποία διδάσκει Συγκριτική Λογοτεχνία στο πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Κολέγιο Μπαρντ, δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «Καταρχήν, θέλαμε να δούμε το επίπεδο συνειδητοποίησης που υπάρχει στον κόσμο για τη Χρυσή Αυγή. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι ενταγμένοι σε διάφορους πολιτικούς, ακτιβιστικούς, φοιτητικούς, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστικούς χώρους είναι καλά ενημερωμένοι, αλλά συμμετείχαν στη συγκέντρωση και άτομα που για πρώτη φορά άκουγαν για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για να εμποδιστεί η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής στην Αμερική, ενώ πολλοί δεν ήξεραν για τις μορφές επέμβασης που χρησιμοποιεί στα κοινά, εκμεταλλευόμενη την κρίση και εμφανιζόμενη με κοινωνική πλατφόρμα».

 

Ο Αχιλλέας Ακριβός, εκτιμητής στον οικοδομικό τομέα, υποστήριξε ότι «η αντίδραση του κόσμου ήταν φανταστική, ούτε εμείς περιμέναμε τόσο κόσμο, γιατί η προκλητική παρουσία της Χρυσής Αυγής άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο μέσα στην Ομογένεια και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία, ιδιαίτερα στο χώρο της αριστεράς. Θα συνεχίσουμε εκστρατείες για να δείξουμε σε άτομα κάθε ηλικίας ποια είναι η πραγματική μορφή της Χρυσής Αυγής». Καταλήγοντας σημείωσε: «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει μια επιστημονική ανάλυση για τις βαθιές αιτίες της κρίσης και της εμφάνισης τέτοιων οργανώσεων. Επίσης, μέσα απ’ αυτές τις αντιδράσεις πηγάζει και ο προβληματισμός πώς θα κτιστεί και πάλι ένα κίνημα της αριστεράς στην Αμερική. Η ιστορία διδάσκει, γιατί οι μετανάστες εργάτες, μέσα από τις δικές τους οργανώσεις, δημιούργησαν τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας. Και νομίζω ότι αυτές οι δυναμικές που είχαν υπήρξαν κάποτε, θα πρέπει να τις ξαναφέρουμε στην επιφάνεια».

 

Ο Δημήτρης Παναγιωτάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης (CUNY), υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη Χρυσή Αυγή και αυτό φάνηκε τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και τοποθετήσεων. Όλοι κατανοούμε ότι σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, υπάρχουν δυνάμεις, όπως η Χρυσή Αυγή, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση προς όφελός τους και για να βάλουν στο στόχαστρο ομάδες ανθρώπων που δεν αποτελούν τις αιτίες της κρίσης. Επομένως, θέλουμε να αποφύγουμε αυτό που δεν αποφεύχθηκε στην κρίση της δεκαετίας του ’30, όπου το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος του φασισμού».

 

Στο τέλος της συγκέντρωσης συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω οργάνωσης των αντιδράσεων κατά της Χρυσής Αυγής και του ρατσισμού γενικότερα, με κύριο σύνθημα «δεν θα περάσουν».

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img