Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Great Neck του Long Island το 326ο Τμήμα της οργάνωσης βράβευσε τη Νάνσυ Παπαϊωάννου, τον Στέφανο Τσερπέλη και τον Φίλιπ Κρίστοφερ για την προσφορά τους στην Ομογένεια.
Του Φώτη Καλιαμπάκου-Special to the Hellenic News of America
Την πολυτελή αίθουσα “Leonard’s Palazzo” στο Great Neck του Long Island επέλεξε το 326ο τμήμα της AXEPA – “Gus Cherevas Estia – Pindus Chapter 326” για να τιμήσεις τρεις εξέχουσες προσωπικότητες της ομογένειας, εορτάζοντας ταυτόχρονα τα 85 χρόνια από την ίδρυσή του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών διακεκριμένων ομογενών και μελών της ΑΧΕΠΑ, η βουλευτής Grace Meng (US House of Representatives 6th District, New York), ο ομογενής πολιτειακός Γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης Michael Giannaris με τον επίσης ομογενής συνάδελφό του στη Γερουσία Andrew Gounardes, o πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής πατέρας Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, η διευθύντρια η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Νέα Υόρκη Μαίρη Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη Νίκος Θωμόπουλος, η αν. Αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Παναγιώτα Πεχλιβανίδου και οι επικεφαλής της HACC Άθας Ιωάννου και Αλεξάνδρα Μητσάκη. Επίσης παρέστη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη θέση του βουλευτή της 3ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης Tom Suozzi, στις επαναληπτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποπομπή από το Κογκρέσο του George Santos.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
Τους επισκέπτες στην κατάμεστη αίθουσα καλωσόρισε ο πρόεδρος του παραρτήματος κύριος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του Cosmos FM κύριο Στέλιο Τακετζή να αναλάβει το ρόλο του Master of Ceremonies. Ο εξόχως επικοινωνιακός παρουσιαστής φορούσε χαρακτηριστικά, για ευνόητους λόγους, μια γραβάτα με την ελληνική σημαία, γνωστού αθηναϊκού οίκου, την οποία επανάφερε στην επικαιρότητα πρόσφατα ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος φορώντας της εν όψει, αλλά και, με νόημα, στον απόηχο της πολυσυζητημένης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Την ίδια γραβάτα, όπως μας είπε ο κύριος Τακετζής, έχει φορέσει στο παρελθόν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τους εθνικούς ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδας τραγούδησε η πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης της έκτης περιφέρειας: “Maids of Athena” Χριστίνα Φιλέα. Ακολούθησε η προσευχή από τον Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Grace Meng: Έμαθα τη λέξη «γιαγιά» πριν από τη λέξη “grand mother”!
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε η βουλευτής Grace Meng, η οποία παρουσίασε ένα τιμητικό ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο ανακήρυσσε την ημέρα της εκδήλωσης ως μέρα της AHEPA για την Έκτη περιφέρεια. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Πρόεδρος του τμήματος Δημήτρης Παπαγεωργίου. Η κυρία Meng είπε ότι η απόδοση τιμής στην ελληνική οργάνωση, ήταν μια από τις λίγες αφορμές που έφεραν κοντά τις δυο παρατάξεις της Βουλής, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δική της σχέση με την ελληνική κοινότητα της Αστόρια. Επειδή οι γονείς μου δούλευαν σε εστιατόρια και πολλές φορές έλειπαν από το σπίτι τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα η ίδια να μένει με τους Έλληνες γείτονες της και όχι μόνο να βρίσκεται από τότε σε στενή σχέση με τους ομογενείς και τον ελληνικό πολιτισμό αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να έχει μάθει τη λέξη «γιαγιά» πριν μάθει τη λέξη “grand mother”!
Στη συνέχεια η Grace Meng εξήρε το ρόλο του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα και το έργο ενός εκ των τιμώμενων προσώπων της βραδιάς με τον οποίο σχετίζεται στενά από πολλά χρόνια, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και τους αγώνες του για την Κύπρο, τονίζοντας ότι και η ίδια δεν πρόκειται να ησυχάσει και δε θα σταματήσει να αγωνίζεται στο Κογκρέσο μέχρι να ελευθερωθεί η μαρτυρική μεγαλόνησος.
Michael Giannaris: «Στον Φίλιπ Κρίστοφερ οφείλω τα πάντα»
Στην προσωπικότητα του Φίλιπ Κρίστοφερ επικεντρώθηκε και η ομιλία του πολιτειακού γερουσιαστή Μιχάλη Γιάνναρη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι παρά το γεγονός ότι προέρχεται από μια επέμβαση στο ισχύο και ότι η γυναίκα του βρίσκεται στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης της, δεν μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη βράβευση του Φίλιπ Κρίστοφερ, τον οποίο ο ίδιος γνωρίζει από τα 16 του χρόνια. Ήταν η δική του παρουσία στα κοινά η οποία με ενέπνευσε να θέλω να προσφέρω στην κοινότητα είπε χαρακτηριστικά ο ομογενής γερουσιαστής. Ασφαλώς ο Φίλιπ Κρίστοφερ βοήθησε με πολλούς τρόπους αλλά και αναρίθμητα fund-raiser και την εκλογή του Γιάνναρη στη Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα ο Γερουσιαστής να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Στον Φίλιπ Κρίστοφερ οφείλω τη θέση στην οποία βρίσκομαι σήμερα»!
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της Έκτης περιφέρειας της οργάνωσης “Daughters of Penelope”, της γυναικείας οργάνωσης της ΑΧΕΠΑ Laine Damaskos-Christou, ο Πέτρος Ραγκούσης, διοικητής του του 6ου τμήματος της ΑΧΕΠΑ και καθώς και ο Ύπατος Αντιπρόεδρος Chris Kaitson. Όλοι οι ομιλητές από την πλευρά της ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης με νέο αίμα, ιδιαίτερα των τμημάτων της οργάνωσης που απευθύνονται στις νεότερες γενιές καθώς και την γυναικεία οργάνωση “Daughters of Penelope”, καλώντας του παρόντες να διαδώσουν αυτό το κάλεσμα προσφοράς προς όλους τους ομογενείς και τα παιδιά τους.
Συγκινητικός Stephen Cheperlis: «Στην εποχή μας γίνονται μικρά θαύματα»
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Το Βραβείο Φιλανθρωπίας “Estia Pindus Legacy Award” απένειμε ο αντιπρόεδρος του Τμήματος 326 Γεώργιος Κακιβέλης στον Στέφανο Τσερπέλη για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά του στην ομογένεια και τη φιλανθρωπική του δράση. Εμφανώς συγκηνημένος μετά την απονομή του βραβείου ο Στέφανος Τσερπέλης θέλησε να πάρει το λόγο και να απευθυνθεί στους ομογενείς σε μια ομιλία που διαπνέονταν από την βαθύτατη πίστη του στο Θεό και τις αρχές του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. «Όταν μιλάμε για φιλανθρωπία, για την αγάπη προς τον άνθρωπο, πρέπει να θυμόμαστε ότι πρώτος ο Θεός προσέφερε το αίμα του Υιού του για τον άνθρωπο, Αυτή είναι η φιλανθρωπία. Εάν εμείς έχουμε λίγα ή πολλά, περισσεύουν ή όχι και δίνουμε στον συνάνθρωπο, δεν είναι φιλανθρωπία, είναι υποχρέωση» τόνισε ο κύριος Τσερπέλης.
«Στις μέρες μας γίνονται μικρά θαύματα», συνέχισε ο κύριος Τσερπέλης και αναφέρθηκε σε ένα χαρακτηριστικό για εκείνον περιστατικό θέλοντας παράλληλα να δώσει μια εικόνα για την πορεία του από ένα φτωχό χωριό της Ελλάδας στην καταξίωσή του στις ΗΠΑ. Με δάκρυα στα μάτια ο διακεκριμένος ομογενής θυμήθηκε πώς ο αγράμματος πατέρας του δίδαξε στα παιδιά τον «Απόστολο» τον οποίο και ο ίδιος είχε αποστηθίσει. Όταν πολλά χρόνια αργότερα ο ιερέας της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν τον κάλεσε ελλείψει ελληνόφωνου ψάλτη να διαβάσει τον Απόστολο ενώπιον του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και του έδωσε το κείμενο, εκείνος διαπίστωσε ότι γνωρίζει απ’ έξω το συγκεκριμένο απόσπασμα από τα παιδικά του χρόνια και με δάκρυα στα μάτια στη μνήμη και του πατέρα του το διάβασε καταχειροκροτούμενος και ενώπιον των συγκινημένων παρευρισκόμενων!
Νάνσυ Παπαϊωάννου: «Σας αισθάνομαι σαν οικογένειά μου»
Το βραβείο “President’s Award” ο πρώην πρόεδρος και εν ενεργεία ταμίας της 6ης περιφέρειας Harry Yanakis στη Νάνσυ Παπαϊωάννου. Η καταξιωμένη τραπεζίτης είναι εδώ και δεκαετίες γνωστή στην ομογένεια για την πολύπλευρη φιλανθρωπική της προσφορά από όλες τις υψηλές θέσεις στις οποίες έχει κατά καιρούς υπηρετήσει.
«Σας ευχαριστώ πολύ, όλα τα μέλη της AHEPA, που δημιουργήσατε ένα τέτοιο όνομα και μια τέτοια Ιστορία που συνδέεται με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον Ελληνισμό. Συγχαίρω επίσης τον Φίλιπ Κρίστοφερ και τον Στέφανο Τσερπέλη, διότι αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της κοινότητάς μας και της Κύπρου μας» τόνισε η Νάνσυ Παπαϊωάννου και περιέγραψε με έντονη συναισθηματική φόρτιση την πορεία της από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και τη σχέση που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια με την ομογένεια καταλήγοντας καταχειροκροτούμενη: «Σας αισθάνομαι σαν οικογένειά μου».
Το εγκώμιο της Νάνσυς Παπαϊωάννου έπλεξε στο χαιρετισμό του και Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη (και συνονόματος του προέδρου του τμήματος της ΑΧΕΠΑ και οικοδεσπότη) Δημήτρης Παπαγεωργίου.
«Έως ότου επιστρέψουμε στην Κερύνεια»!
Ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ και εν ενεργεία πρόεδρος του Διοικητικού της συμβουλίου Νικόλαος Καρακώστας απέμεινε το “Pericles Award” στο Φίλιπ Κρίστοφερ. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε ο Νικόλαος Καρακώστας έχει τιμηθεί το 2019 στην Κύπρο και με το μέγιστο βραβείο που απονέμει η οργάνωση. Εκείνο όμως που κάνει ξεχωριστό τη σημερινή του βράβευση είναι το γεγονός ότι προέρχεται από το τμήμα εκείνο στο οποίο και ο ίδιος είναι μέλος από το 1991. Ο Κρίστοφερ γνωστός στην ομογένεια από την πολυσχιδή του προσφορά έχει επικεντρώσει τη ζωή του στον αγώνα του Κυπριακού λαού. Με το γνωστό χιούμορ που τον διακρίνει ο Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε από καρδιάς την ΑΧΕΠΑ για την εξαιρετική όπως είπε τιμή στο πρόσωπό του και μίλησε με πάθος για τον αγώνα της Κύπρου, αναφερόμενος στα πενήντα χρόνια που πέρασαν από την εισβολή, τις θηριωδίες του τουρκικού στρατού και το γεγονός ότι οι Κύπριοι και ο ίδιος, γεννημένος στην Κερύνεια, στερήθηκαν των βασικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και στις περιουσίες τους. Στη συναισθηματικά ιδιαίτερα φορτισμένη αίθουσα ο Φίλιπ Κρίστοφερ κατέληξε εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων ότι ο αγώνας μας δεν πρόκειται να σταματήσει παρά μόνο τη μέρα που «θα επιστρέψουμε στην Κερύνεια»!
Φίλιπ Κρίστοφερ: «Ο Χένρυ Κίσινγκερ έπρεπε να έχει παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης»
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί και στον πρόσφατο θάνατο του προβεβλημένου αλλά και εξαιρετικά αμφιλεγόμενου τέως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ (1923-2023), ο οποίος στα μάτια των Ελλήνων και των Κυπρίων φέρει βαριά ευθύνη για την τραγωδία του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο Κρίστοφερ είχε εγκαλέσει και προσωπικά σε συνάντησή τους το 1976 τον Κίσινγκερ με τον οποίο είχε μια έντονη συζήτηση. «Ο Κίσινγκερ δεν θα έπρεπε να τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ αλλά να παραπεμφθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» τόνισε με πικρία ο διακεκριμένος ομογενής.
Την επομένη του θανάτου του Κίσινγκερ ο Κρίστοφερ δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση, την οποία διάβασε και στην εκδήλωση: «Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Χένρυ Κίσινγκερ «απέρχεται» αφήνοντας μια κληρονομιά καταστροφικών αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής. Από τον τρόμο του Βιετνάμ και τις φυλακές της Χιλής και της Αργεντινής, στις θηριωδίες των «Ερυθρών Χμερ» της Καμπότζης κα τις δολοφονίες και τους βιασμούς στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα της εισβολής του 1974, ο Κίσιγκερ θα έπρεπε να έχει δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Προσπάθησε να δικαιολογήσει ή να εκλογικεύσει τις αποφάσεις του και επιλογές του στην εξωτερική πολιτική στο όνομα μιας “Realpolitik” ή ενός «πραγματισμού» (ρεαλισμού) που εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Στην πραγματικότητα όμως θυσίασε τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον βωμό των κακών εννοούμενων εύκολων και βολικών λύσεων. Ας αποφανθεί ο θεός για εγκλήματα του»
Tom Suozzi
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ στο τέλος της ομιλίας του παρουσίασε στους ομογενείς και τον υποψήφιο βουλευτή των Δημοκρατικών για τη θέση του βουλευτή της 3ης περιφέρειας της Νέας Υόρκης Tom Suozzi. Πρόκειται για τις επαναληπτικές εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα τον επόμενο Φεβρουάριο για τη θέση του βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων George Santos, ο οποίος αποπέμφθηκε από το Κογκρέσο. Η περιφέρεια αυτή σε αντίθεση με άλλες της Νέας Υόρκης διεκδικείται και από τα δύο κόμματα, θεωρείται “swing”, με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να βρίσκεται κοντά στην ομογένεια και να υποστηρίζεται από τον Κρίστοφερ. Ο Tom Suozzi πήρε το λόγο, μίλησε με πάθος στους ομογενείς και ζήτησε τη στήριξή τους.