Sunday, February 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΗ δίαιτα του καλοκαιριού

Η δίαιτα του καλοκαιριού

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί για αρκετούς την καλύτερη περίοδο για την απώλεια των κιλών που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του χειμώνα.

Ενόψει όμως μιας «καλοκαιρινής δίαιτας», πολλοί καταφεύγουν σε υπερβολές μειώνοντας δραστικά την πρόσληψη τροφής και στερώντας την απαιτούμενη ποιότητα ζωής από τον ίδιο τους τον εαυτό. Τί πρέπει, λοιπόν, να κάνει κάποιος που επιθυμεί να χάσει βάρος σωστά και χωρίς κινδύνους για τον οργανισμό του;

Βασικές αρχές της σωστής δίαιτας

Για να είναι αποτελεσματική και ωφέλιμη μια δίαιτα, πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Απαιτείται σύνεση και υπομονή, καθώς μέσα σε ένα-δύο μήνες δεν είναι δυνατό να αλλάξουν απότομα και με βίαιες μεθόδους μακροχρόνιες συνήθειες, που υιοθετήθηκαν σταδιακά και έχουν παγιωθεί.

Thanks for reading Hellenic News of America

• Παράλληλα, το απότομο σκαμπανέβασμα στα κιλά, το λεγόμενο φαινόμενο γιο–γιο, όχι μόνο δεν προάγει τη σταθερότητα και μονιμότητα του αποτελέσματος μιας προσπάθειας, αλλά αντιθέτως απορυθμίζει το μεταβολισμό, εξαντλώντας τη δυνατότητα του οργανισμού για περαιτέρω απώλεια βάρους.

• Επίσης, η καταφυγή σε απότομα και στερητικά διαιτολόγια πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό.

Προσοχή!

Ξεκινώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα δε σημαίνει ότι ξεκινάει μια διαδικασία στέρησης και υποταγής σε ένα αυστηρό και ξένο προς τα δεδομένα σας διαιτολόγιο. Αντίθετα, σημαίνει ότι ξεκινάει μια προσπάθεια προσαρμογής της καθημερινής δραστηριότητάς σας σε ένα ευρύτερο και υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, με βάση πάντα τις διαιτητικές σας προτιμήσεις.

Απαραίτητα γεύματα

1. Αρχίζοντας από το πρωινό, είναι απαραίτητη η παρουσία του, καθώς αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Η έλλειψή του δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία πείνας και στέρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για βουλιμικά «τσιμπολογήματα».

2. Προς την ίδια κατεύθυνση, είναι απαραίτητη και η κατανάλωση μικρών ενδιάμεσων σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ των κυρίως γευμάτων, υπό μορφή φρούτων, χυμών, γιαουρτιού κ.α. Με άλλα λόγια, απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, ώστε ο οργανισμός να βρίσκεται σε μια ισορροπία και να μη διαμορφώνονται συνθήκες πείνας, οι οποίες θα εκφραστούν με ανεξέλεγκτο τρόπο στο κυρίως γεύμα, π.χ., κατά την επιστροφή από τη δουλειά μετά από μία δύσκολη ημέρα.

3. Παράλληλα, επιβάλλεται καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η κατανάλωση άφθονων υγρών, τουλάχιστον 8–10 ποτηριών νερού ημερησίως, καθώς επίσης και χυμών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

4. Επίσης, απαιτείται περιορισμός του προσλαμβανόμενου λίπους, ιδιαιτέρα του κορεσμένου ζωικού, με προτίμηση λευκού κρέατος (ψάρια, πουλερικά) από το κόκκινο (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), προσαρμογή της προσλαμβανόμενης ενέργειας (των θερμίδων της τροφής) ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού, άφθονη κατανάλωση φρούτων (τουλάχιστον 2–3 ημερησίως) και λαχανικών (τουλάχιστον δύο σαλάτες ημερησίως).

Προσοχή!

Τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και τα δημητριακά, τα όσπρια και τ’ αμυλώδη λαχανικά, αποτελούν πηγές φυτικών ινών, οι οποίες αφενός είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αφετέρου είναι εκείνες που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού στον οργανισμό. Επίσης, συνίσταται συνετή κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: belife.gr

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img