ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Εκδήλωση – Διάλεξη
Η διαχρονική αξία και παγκόσμια προσφορά της Ελληνικής Γλώσσας και η χρησιμότητα του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας
Της Βασιλικής Φιλιώτη
Νέα Υόρκη: Σημαντική εκδήλωση για τη διαχρονική αξία και παγκόσμια προσφορά της Ελληνικής Γλώσσας και τη χρησιμότητα του Προγράμματος της Ελληνομάθειας στις ΗΠΑ, με ομιλητή τον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Προέδρου του “Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας” (Κ.Ε.Γ.) του Υπουργείου Παιδείας κ. Ιωάννη Καζάζη πραγματοποίησε το Σάββατο 17 Μαίου 2014 το απόγευμα, στο Σταθάκειο Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής με την Πρόεδρό κα Στέλλα Κοκόλη και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης τα Μέλη – Σωματεία της στη Νέα Υόρκη: οι Σύλλογοι Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Προμηθέας”, Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Η.Α.Ε.Α., Αποφοίτων Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου καθώς και η Ελληνική Παιδεία Αμερικής Ε.Π.Α., ο πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρυτικός σκοπός του οποίου είναι η διατήρηση και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαιώνισης των Ελληνοχριστιανικών αρχών και αξιών του Ελληνισμού. Την Ε.Π.Α. εκπροσώπησε και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των μελών της η Πρόεδρός, κα Βασιλική Φιλιώτη.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλοί εκπαιδευτικοί – μέλη των προαναφερθέντων Συλλόγων καθώς και γονείς, φίλοι και άλλοι παράγοντες με ενδιαφέρον στα Ελληνικά Γράμματα. Ανοιξε με προσευχή και τους Εθνικούς ‘Υμνους Ελλάδας και Αμερικής που απέδωσε ο μαθητής της 3ης τάξης του Σχολείου Αγίας Ειρήνης Δημήτρης Διολίτσης και περιελάμβανε το καλωσόρισμα του καθηγητή Καζάζη, χαιρετισμούς εκπροσώπων της Ελληνικής Παιδείας στη Νέα Υόρκη, την Ομιλία του καθηγητή, απονομή τιμητικών διακρίσεων σε Εκπαιδευτικούς, ερωτοαπαντήσεις, μουσικό διάλλειμμα ενώ έκλεισε με δεξίωση.
Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε με την υποστήριξη και τη χορηγία του Ιδρύματος “Ερικα και Θεόδωρος Σπυρόπουλος”, το οποίο ευχαρίστησε ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης στην εκκίνηση της ενδιαφέρουσας ομιλίας του καθώς τον έφερε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου όπου σθζητήθηκε το θέμα για την αναγνώριση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας και για την παροχή “credits” στους φοιτητές.
“Ο Ελληνισμός ως σύστημα αξιών είναι μια αέναη δημιουργία εν τω γίγνεσθαι. Αναγεννάται και προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες και συνθήκες της κάθε εποχής και παραμένει ο “φωτοδότης“ του κόσμου,” αναφέρει στο χαιρετισμό -μήνυμά του ο κ. Σπυρόπουλος, που αναφέρεται και στο Πρόγραμμα της Εκδήλωσης που μοιράστηκε στους παρευρισκομένους. “Στηριγμένοι στον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής συνεισφοράς στον κόσμο,” συνεχίζει, οφείλουμε να συμβάλουμε και πάλι στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο πολιτιστικό ρεύμα και στη γέννηση ενός νέου δημοκρατικού πολιτισμού για το καλό της Ανθρωπότητας.”
Ο Ιωάννης Καζάζης αποφοίτησε από το Α.Π.Θ. με σπουδές Κλασικής Φιλολογίας καθώς και στα Πανεπιστήμια του Illinois και Yale. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Διατέλεσε Πρόεδρος του “Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση” κι έχει στο ενεργητικό του εκτεταμένο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην Αρχαική Λυρική Ποίηση, την Ιστοριογραφία, την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, στην Υπολογιστική Λεξικογραφία, τη Μεσαιωνική (συνεχιστής Μεσαιωνικής του Λεξικού Κριαρά) καθώς και τη Νεοελληνική (συνεχιστής του Λεξικού Γεωργακά). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη δημιουργική ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη Γλωσσική Διδασκαλία όπως εμφανίζονται στον “Κόμβο για την Ελληνική Γλώσσα” (http://www.komvos.edu.gr) και την “Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα“ (http://www.greek–language.gr) που είναι ο βασικός ελληνικός πυλώνας ελληνομάθειας εντός κι εκτός Ελλάδας καθώς και την ψηφιακή κοινότητα “ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ” (http://komvos.edu.gr/fryktories/index.php).
Στο Κ.Ε.Γ. ο κ. Καζάζης εκπόνησε θεωρητικό πλαίσιο για πολυμεσικά σενάρια διδασκαλίας και παραγωγή σεναρίων για την Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για το “Ψηφιακό Σχολείο” του Υπουργείου Παιδείας. Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Ψυχικού, εκπόνησε πρότυπο Course Management System (C.M.S.), επανειλημένα βραβευμένο από το Πρόγραμμα Partners in Learning της Microsoft. Σημειώνεται ότι το Κ.Ε.Γ. αφενός πιστοποιεί για τους διδασκομένους την Ελληνομάθειά τους με τα 124 εξεταστικά κέντρα του διεθνώς και αφετέρου επιμορφώνει τους διδάσκοντες την Ελληνική ως ξένη με το εξ αποστάσεως Πρόγραμμά του “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ” (http://www.greeklanguage.gr)
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καζάζης μετέδωσε κατ’ αρχήν μήνυμα του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γκιουλέκα, στο οποίο τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος των δασκάλων στον αγώνα της Ομογένειας για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και για την ενότητα του Ελληνισμού, η υποστήριξη των οποίων είναι δεδομένη και ενεργή από πλευράς του Υπουργείου..
Ο καθηγητής κος Καζάζης εστίασε τη διάλεξή σε τρία θέματα. Κατ’ αρχήν στην εξέλιξη της Γλώσσας ως γλωσσολογικό και κοινωνικό φαινόμενο, η μελέτη του οποίου άρχισε πριν εκατό χρόνια με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στη γλώσσα δομείται η ταυτότητα του ανθρώπου ως ατόμου και μέλους της κοινωνίας, επεσήμανε ο κ. Καζάζης, με τη γλώσσα βγαίνει από το δικό του αστερισμό στο γαλαξία του κόσμου, κι είναι η γλώσσα που κρατά τους ανθρώπους με την ίδια ιστορία μαζί, κάτι που πολύ καλά γωνρίζουμε οι Ελληνες της διασποράς.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελληνική Γλώσσα και στη δική της πορεία ανά τους αιώνες εδώ και 3.500-4.000 χρόνια, ως τη σημερινή Νέα Ελληνική που “δεν υπολείπεται σε σπουδαιότητα της Αρχαίας Ελληνικής, γλώσσας με αξία και σπουδαιότητα ”ειδικού βάρους”.
Η Νέα Ελληνική Γλώσσα είναι μια “πλούσια και με χλιδή γλώσσα” τόνισε στην εισαγωγή του ο κ. Καζάζης, “που χαρακτηρίζεται από πολυστρωματικότητα “ καθώς προέκυψε και από τη Βυζαντινή, χάρις στην οποία παρέμεινε αδιάσπαστη ως προς την προέλευσή της, την Αρχαία Ελληνική.
Τα ελληνικά είναι ακόμη η γλώσσα “λόγος” έχει δηλαδή συγκρότηση λογική και γλώσσα “μύθος” καθώς αποτέλεσε τη συγκρότηση της θεωρίας. Καμμιά άλλη γλώσσα δεν το κατάφερε αυτό. Ισχυρισμοί όπως η Ελληνική είναι “ η μητέρα των γλωσσών” από την οποία ξεπήδησαν όλες οι άλλες δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Γιατί η γλώσσα μας, τόνισε ο καθηγητής, είναι η γλώσσα της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης.
Ως προς το δάσκαλο και το σχολείο, ο κ. Καζάζης τόνισε ότι είναι αυτός που θα ανοίξει το μυαλό του παιδιού. Κι ενώ είναι δύσκολο να αντλήσει κανείς τα πάντα από την πάμπλουτη Ελληνική γλώσσα, ο δάσκαλος είναι εκείνος που θα βοηθήσει το παιδί. Βέβαια η γλώσσα ξεκινά από την οικογένεια. Ο δάσκαλος όμως είναι που επεμβαίνει και οφείλει να το κάνει. Αυτός έχει το παιδί στα χέρια και ξέρει πώς να του διδάξει τη γλώσσα. Μπορεί να μην του μάθει όλα, αλλά μπορεί να του επιβληθεί, να του δώσει τομές, βιογραφίες λέξεων, πώς αυτές ξεκίνησαν και πώς η γλώσσα δεν υφίσταται ερήμην της ιστορίας, πως είναι η ιστορία που καθόρισε τη γλώσσα.
Το τρίτο θέμα του ομιλητή ήταν η χρησιμότητα της Ελληνικής Γλώσσας στον ομιλούντα και γράφοντα μαθητή και φοιτητή καθώς, καλύπτοντας τις προυποθέσεις όπως τίθενται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και με την κατοχύρωσή του με το Πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας διεθνώς πλέον, δύναται να έχει οφέλη ως προς το ακαδημαικό βιογραφικό του. Τόνισε δηλαδή ο καθηγητής την πρακτική χρησιμότητα της Ελληνομάθειας “ως κίνητρο για τις νέες γενιές, για να σπουδάσουν την Ελληνική Γλώσσα, πέρα “από τον εσωτερικό λόγο της Ελληνομάθειας ως αναφορά στην Ελληνική Ταυτότητα που βέβαια δεν εξαγοράζεται”.
“Δεν είναι μια συνηθισμένη γιορτή η σημερινή” ανέφερε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, κα Στέλλα Κοκόλη, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, πριν από την Διάλεξη του κ. Καζάζη, “γιατί το θέμα της είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Παιδεία, τη Γλώσσα και την ‘’Ελληνομάθεια”, για την οποία το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο. Αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε παρόντες εκπαιδευτικούς επαινώντας το έργο τους. Ηταν “χρήσιμη και υψηλού επιπέδου” η διάλεξη του Δρα Ιωάννη Καζάζη είπε η κα Κοκόλη μετά την ομιλία του καθηγητή και αντί αναμνηστικού δώρου του πρόσφερε έργο του Ζαχόπουλου που απεικόνιζε την Θεά της Σοφίας, Αθηνά Παλλάδα. Η Πρόεδρος ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Ηλία Τσεκερίδη, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και ειδικότερα τον παρευρισκόμενο Γενικό Γραμματέα κ. Πέτρο Γαλάτουλα, για τη συνεργασία του και προσφορά του στο έργο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών καθώς και για τη μελλοντική συνεγασία στα θέματα της Ελληνικής Παιδείας και της Ελληνομάθειας, με τη δημιουργία κέντρων εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Πιστοποιητικό Επάρκειας στην Ελληνική Γλώσσα, αυτό της Ελληνομάθειας. Συνεχάρη τον κ. Ευθυμιόπουλο, Διευθυντή Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για το σπουδαίο έργο που επιτελεί και ιδιαίτερα για το ωραίο βιβλίο του Νηπιαγωγείου που εξέδωσε η συντακτική ομάδα του.
Είναι ένα σπουδαίο πρόγραμμα αυτό της Ελληνομάθειας κα πρέπει όλοι οι δάσκαλοι, γονείς και άλλοι φορείς, όπως σύλλογοι και οργανισμοί να το προτείνουν στα παιδιά αλλά και σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να το προωθήσουν και να το υποστηρίξουν. Να δημιουργηθούν επίσης κέντρα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας για τη Ελληνομάθεια σε διάφορα μέρη της Αμερικής. Αυτό βέβαια θα γίνει με τη βοήθεια όλων των μελών-συλλόγων της Ομοσπονδίας και όλων των ομογενειακών φορέων ανά την Αμερική, αλλά και με τη συνεργασία και βοήθεια του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής που, υπενθυμίζεται, σκοπός της ίδρυσής του είναι η διάδοση και προώθηση της Ελληνικής Παιδείας στις Η.Π.Α. με Πρόεδρό την κ. Βασιλική Φιλιώτη, την κα Ανδριάνα Φιλιώτη, ιδρυτικό μέλος, και όλα τα μέλη του Οργανισμού που εμπνέονται από τη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού μας και την αξία της Ελληνικής Γλώσσας μας.
Ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ανταποκρινόμενος κατ’ αρχήν στους επαίνους της κας Κοκόλη για τη συγγραφή των βιβλίων και αυτό για τους μικρούς μαθητές, αναφέρθηκε και συνεχάρη ο ίδιος όλους τους δασκάλους “που πασχίζουν”, όπως είπε “να δημιουργήσουν και να μορφώσουν τα παιδιά, τη συγγραφική ομάδα που αγωνίζεται με εξαιρετικές δυσκολίες για να φτάσει στο εφικτό και στο επιθυμητό.” Η βοήθεια όλων ειναι κοντά τους, ανέφερε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δίνουν την ψυχή τους, ακούν, βλέπουν, δοκιμάζουν κι αλλάζουν για να φτάσουν στο ικανοποιητικό αποτέλεσμα με σκοπό “να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά του Ελληνισμού που φοιτούν στα Σχολεία της Αρχιεπισκοπής καθώς και των άλλων φορέων στην Αμερική”, μηδενός εξαιρουμένου.
Στη συνέχεια καλωσόρισε τον Καθηγητή κο Καζάζη που ηγείται της προσπάθειας της Ελληνομάθειας. Αυτή την προσπάθεια τόνισε “προσωπικά εστήριξα από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η έννοια, ο διαγωνισμός της Ελληνομάθειας. Είμαι από αυτούς που έκαναν ότι μπορούσαν για τρία χρόνια στο Σικάγο με εξαιρετικά αποτελέσματα.” Πρόκειται για εξαιρετικά αδιάβλητο διαγωνισμό, τόνισε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί, να μεγαλώσει, να έχει ανθρώπους σε ομάδες εργασίας, οι οποίοι να τον πιστεύουν πραγματικά, γιατί είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να δώσει βάση στο Ελληνόπουλο. ‘Οχι μόνον ο μαθητής αλλά κι οποιοσδήποτε άλλος, ώστε να μπορέσει να πάρει την επάρκεια της Γλώσσας μας από το Πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας.
Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος ευχήθηκε στον κ. Καζάζη να είναι αποδοτική η παραμονή του στις ΗΠΑ, και πως θα είναι στο πλευρό του με την αγαστή συνεργασία στο θέμα αυτό. ‘Οπως είπε, το “το πόσο δύσκολο είναι το γνωρίζουμε όλοι εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει Ελληνική Γλώσσα” και επεσήμανε ότι ο καθένας από τη σκοπιά που βρίσκεται πρέπει να βοηθήσει ώστε ο διαγωνισμός να μεγαλώσει, να διευρυνθεί, να υπάρξει πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Τέλος αναφέρθηκε στον Γεν. Γραμμματέα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ελληνισμού κ. Πέτρο Γαλάτουλα που, όπως είπε, κάνει διαγωνισμούς με το δικό του τρόπο όπου η Ομοσπονδία συμμετέχει πραγματικά για να βοηθήσει τα παιδιά της Ομογένειας.
Στη συνέχεια, η κα Ελένη Καραγεωργίου, συντονίστρια του Γραφείου Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, εκ μέρους του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης και του παρόντα συνεργάτη της στο Γραφείο, εκπαιδευτικού κου Βασίλη Νικολού, καλωσόρισε τον καθηγητή κο Καζάζη. Ανέφερε ότι αυτό το διάστημα γίνονται Εξετάσεις για την Ελληνομάθεια και “τρέχουμε πυρετωδώς” για να τις πραγματοποιήσουμε επιτυχώς. Χαιρόμαστε που είστε εδώ, είπε απευθυνόμενη στον καθηγητή, και ευελπιστούμε στη βοήθειά σας και στην καθοδήγησή σας για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Η κα Καραγεωργίου ανέφερε ότι το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης έχει στο ενεργητικό του 16 Κέντρα Πιστοποίησης Ελληνομάθειας και σε δύο από αυτά οργανώνει μόνο του τις εξετάσεις. Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν στις Εξετάσεις της Ελληνομάθειας και αύξηση του ποσοστού των παιδιών που παίρνουν το Πτυχείο. Αυξάνουν κάθε χρόνο οι αριθμοί όχι μόνον στα μικρά επίπεδα, Α και Β1, τα σχετικά εύκολα, αλλά και στο Β2 που είναι πιο δύσκολο. Αυξητικοί είναι οι ρυθμοί και για τα Γ1 και Γ2 επίπεδα, τόνισε η κα Καραγεωργίου. Επίσης, αναφέρθηκε στη βοήθεια και συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και ειδικότερα στην κα Κοκόλη “που είναι στο πλευρό μας σε όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης για την εξάπλωση των Ελληνικών Γραμμάτων και την Παιδεία στην Ομογένεια.”
Εγιναν όμως και αρκετές ενέργειες για να αναγνωριστεί το Πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας από τις Αμερικανικές Αρχές, συνέχισε η κα Καραγεωργίου. Υπάρχουν σήμερα Κολλέγια και Πανεπιστήμια που το αναγνωρίζουν και που δίνουν μέχρι και 13 credits, άλλα που δεν δίνουν αλλά το αναγνωρίζουν με αποτέλεσμα να απαλλάσσουν τους φοιτητές από την υποχρεωσή τους να πάρουν μια ξένη γλώσσα. ‘Οσο για εκείνα που δεν το αναγνωρίζουν, συμπλήρωσε: “κάνουμε μια προσπάθεια σε επίπεδο “Στέητ” να το αναγνωρίσουν τουλάχιστον τα Δημόσια Πανεπιστήμια και Κολλέγια της Νέας Υόρκης. Από τότε που το Γραφείο Συντονιστή επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Αμερική σε συνεργασία με την Πρεσβεία και με τον Πρέσβη στην Ουάσιγκτον καθώς και με τον Προξενικό Δειυθυντή του Προξενικού Γραφείου στην Ουάσιγκτον κάνουμε, τόνισε η κα Καραγεωργίου, πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα στα θέματα αυτά ζητήθηκε και η συνεργασία με γράμμα προς τον ίδιο τον κ.Καζάζη, ο οποίος έδειξε πρόθυμος να βοηθήσει σε οτιδήποτε χρειαστούμε ενώ ελπίζουμε να έχουμε και συνέχεια.
Τέλος, η κα Καραγεωργίου αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα “Διαδρομές” και στην προσπάθεια του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης να δείξει την αξία του να συμμετέχει ένας εκπαιδευτικός στο Πρόγραμμα αυτό και στο κέρδος που θα έχει παίρνοντας το Πτυχείο. Ωστόσο, διευκρίνισε, στο Πρόγραμμα αυτό υπάρχουν δυσκολίες γιατί οι αποσπασμένοι έχουν σκοπό να γυρίσουν στην Ελλάδα ενώ είναι λίγο δύσκολο για τους ομογενείς. Και πάντως, ολοκλήρωσε η κα Καραγεωργίου, “εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και για τις Εξετάσεις και για τις Διαδρομές” ενώ ευχήθηκε στον καθηγητή να έχει την καλύτερη παραμονή εδώ και να διευρυνθεί η συνεργασία τους.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ομοσπονδίας, επαίνεσε το έργο της κας Κοκόλη και την παρώτρυνε να προχωρά παρά τις δυσκολίες που συχνά φέρνει ακόμη και η επιτυχία, συνεχάρη τους διοργανωτές και τους εκπαιδευτικούς ενώ επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία μπορεί να παραχωρήσει δωρεάν τους χώρους της για τη διοργάνωση προγράμματος μαθημάτων για την απόκτηση των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας.
Η εκπαιδευτικός και παιδοψυχολόγος κα Ανδριάνα Φιλιώτη, η οποία έχει διδάξει σε δημόσια αλλά και σε ελληνικά σχολεία για πολλά χρόνια, επαίνεσε το έργο του Ιδρύματος “Ερικας και Θεοδώρου Σπυρόπουλου”, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού μας. Αναφέρθηκε στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας και την Ελληνική Γλώσσα που διδάσκεται στα ελληνικά μας σχολεία, τα οποία απεκάλεσε “πνευματική εστία σκέψης και λόγου” με τη διδασκαλία της ομορφότερης γλώσσας, της Ελληνικής, το ωραιότερο εργαλείο που σμιλεύτηκε ποτέ για να εκφραστεί η ανθρώπινη σκέψη. Υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο τα λόγια του Κωστή Παλαμά “Ελληνική γλώσσα ωραιοτάτη, μοσκοβολάς σαν τους στίχους των τραγουδιών μας”, η κα Α. Φιλιώτη τόνισε την ανάγκη της μεταλαμπάδευσης μέσα από τις αρχές, τις αξίες, τις ιδέες, τα ήθη και έθιμα, τις ρίζες του Πολιτισμού μας. Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής η κα Ανδριάνα Φιλιώτη υπογράμμισε το σπουδαίο έργο που επιτελείται για τη διατήρηση, καλλιέργεια και προώθηση του πνευματικού μας πλούτου, μέσα από τα Ελληνικά μας Σχολεία, εργαστήρια της γνώσης και της μάθησης των Ελληνικών Γραμμάτων και των Κλασσικών Αξιών, εκείνων που εμπλουτίζουν τους μαθητές, τα Ελληνόπουλα της Αμερικής, με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Ως προς το σπουδαίο και πολύ χρήσιμο Πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας, η κ. Φιλιώτη είπε ότι “Ευελπιστούμε να μεταγγίσουμε την ευαισθησία για τη σπουδαιότητα της Ελληνικής Γλώσσας και της δημιουργίας προγραμμάτων διδασκαλίας για αυτό”.
Η κα Βασιλική Φιλιώτη, Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, μιλώντας εκ μέρους του, καλωσόρισε και συνεχάρη τον ομιλητή καθηγητή κ. Καζάζη για την επιστημονική ανάλυση που έκανε γενικά για τη γλώσσα και για τις επεσημάνσεις του για την αξία της Ελληνικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η γλώσσα μας κατάφερε να γίνει η γλώσσα της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης. Η ίδια τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κέντρων εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στη Νέα Υόρκη αλλά και σε όλη την Αμερική, για να μπορούν οι μαθητές να διαγωνίζονται για την απόκτηση του Πιστοποιητικού της Ελληνομάθειας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών και τη δραστήρια Πρόεδρό κα Στέλλα Κοκόλη καθώς και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και όλους τους φορείς και ομογενειακούς οργανισμούς. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει όλοι και ιδιαίτερα οι γονείς να θεωρήσουμε πρώτιστο καθήκον να παρέχουμε στα παιδιά μας, από τα πρώτα χρόνια της ηλικίας τους, την Ελληνική Κληρονομιά μας για να αποκτήσουν Ελληνική Σκέψη και ισχυρή προσωπικότητα. Προέτρεψε ακόμη τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στα Ελληνικά Σχολεία, να ομιλούν Ελληνικά με τα παιδιά τους, να τα μάθουν να αγαπήσουν κάθε τι ελληνικό, να παίρνουν Ελληνικά στα Λύκεια και στα Πανεπιστήμια, να τραγουδούν και να χορεύουν Ελληνικά, να θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο όπου και τα μέρη της καταγωγής τους και να είναι υπερήφανα για αυτή. Τέλος, επεσήμανε ότι βασική υπόθεση είναι να ομιλείται η Ελληνική Γλώσσα από όλους μέσα στην οικογένεια αλλά και σε όλες τις ομογενειακές εκδηλώσεις.
Εκ μέρους των Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Η.Α.Ε.Α. μίλησε η κα Ελένη Κούμα, καθηγήτρια δίγλωσσου προγράμματος, που δίδαξε για πολλά χρόνια στα δημόσια σχολεία Ελληνικά και η οποία παρώτρυνε τους γονείς να μιλούν στα παιδιά τους Ελληνικά και για την καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας, να φοιτούν στα Ελληνικά Σχοεία όπως και να ταξιδεύουν στην Ελλάδα όποτε μπορούν. Θα μιλούν πολύ καλύτερα όταν γυρίσουν γιατί θα έχουν αγαπήσει τα Ελληνικά που μιλούσαν στην Ελλάδα με τους συγγενείς και τους φίλους τους εκεί.
Ο Δρ. Ιωάννης Σιόλας εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Προμηθέας’’, ο ιστορικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1975, είπε μεταξύ άλλων ότι έχει συνδικαλιστικό χαρακτήρα καθώς προστατεύει τα συμφέροντα των μελών του εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Ελληνικά Σχολεία μας και προσπαθεί για την καλύτερη αμοιβή και συνταξιοδότησή τους καθώς ο “Προμηθέας” διοργανώνει διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.
Εκπληξη της εκδήλωσης ήταν η παρουσία και ο χαιρετισμός του εκδότη Σαμ Τσέκουα, ο οποίος ευχαρίστησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την Ελληνική Παιδεία του, μιλάει άπταιστα Ελληνικά, είναι υπερήφανος για την ελληνικότητά του και τόνισε το ρόλο του σχολείου στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας και την αξία για την ανώτερη παιδεία των μαθητών.
Μετά την διάλεξή ο καθηγητής κ. Καζάζης απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους εκπαιδευτικούς που προετοίμασαν τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την Ελληνομάθεια και συγκεκριμένα στους: Δρα Γεώργιο Μελικόκη, Ανδριάνα Φιλιώτη, Τιμολέοντα Κόκκινο, Βασιλική Φιλιώτη, , Ελευθερία Οίκουτα, Εύα Παναγή, Ελένη Πυλαρινού, Ιωάννη Γιαβάρα, Αναστασία Ετοίμου, Χριστίνα Κοτζαερίδου, Αθηνά Κρομμύδα, Ιωάννη Καβά, Εμμανουέλα Παπαμανώλη, Πέπη Βολίκα, Ρίτα Συντήλα, Μαριάνθη Μουζάκη, Ειρήνη Δήμα και Απόστολο Φούντα.
Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Καζάζης απάντησε σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν από εκπαιδευτικούς και άλλους παράγοντες, οι οποίοι άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του για τη Διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.
Στη σπουδαία αυτή εκδήλωση – ομιλία εκτός των άλλων παρευρέθηκαν και: ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Νίκος Παπακωνσταντίνου, η πρώην σύμβουλος εκπαίδευσης και αντιπρόωπος στα Ηνωμένα Έθνη για εκπαιδευτικά θέματα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα Γεωργία Φιλιώτη, η Διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Νέα Υόρκη κα Γρηγορία Καματερού, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Καζάζης, γιος του ομιλητή καθηγητή, που καλωσορίστηκε από αρκετούς επισήμους ομιλητές, οι καθηγητές Ιωάννης Αντωνόπουλος και Σπύρος Κατσίφης, οι εκπαιδευτικοί Αιμιλία Αντωνοπούλου, Μαρί Αθανασούλη, Τάνια Λαλουδάκη, Μαίρη Βασιλάκου, η ζωγράφος Μαριάνθη Ράπτη, οι ποιήτριες Μαρία Βλάχου-Κόχυλα, Δέσποινα Βλάχου φιλόλογος, Χαρά Σπήλιου, πολλοί γονείς κι άλλοι παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων.
Ακολούθησε ωραίο μουσικό πρόγραμμα με τον Κωνσταντίνο Στεργιούλη και δεξίωση για όλους.
Το πρόγραμμα της ωραίας αυτής Εκδήλωσης-διαλεξης συντόνισε η κα Νάνσυ Μπίσκα.
Βασιλική Φιλιώτη