Τα μέλη του Συλλόγου Κερκυραίων Ρόδου γιόρτασαν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στις 11 Αυγούστου 1716 με τη βοήθεια του οποίου διασώθηκε η Κέρκυρα από την πολιορκία των Αγαρηνών Τούρκων.
Με πρωτοβουλία του νέου Προέδρου του Συλλόγου κ. Σέργιου Πάγκαλη και τη συμβολή του αιδεσιμολογιότατου πατρός Κάλλιστου οργανώθηκε -για πρώτη φορά στη Ρόδο – αυτή η σημαντική για τους απανταχού Κερκυραίους εορτή η οποία βασίστηκε σε μια ιδέα του Συντηρητή έργων Τέχνης Κερκυραίου Ιάκωβου Μαστροζάνε.
Να επισημανθεί ότι την 11η Αυγούστου σε ανάμνηση του θαύματος τελείται στην Κέρκυρα μεγαλειώδης και κατανυκτική λιτανεία του Σεπτού και Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατέρας Κάλλιστος αναφέρθηκε συνοπτικά στη σημασία της εορτής και στη συνέχεια παραχώρησε το λόγο στο ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Δρ. Ναπολέοντα Θ. Βλάσση, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο του Αγίου καθώς και στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος βρίσκεται στην Κέρκυρα από το έτος 1456 οπότε μεταφέρθηκε μαζί με το Σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας από την Κωνσταντινούπολη, από τον Ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη. Η παρουσία του Αγίου στην Κέρκυρα έχει συνδεθεί με διάσωση από σιτοδεία (πείνα) το έτος 1553, από την πανώλη τα έτη 1630 και 1673 και από την πολιορκία των Τούρκων 1716.
Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες οι Τούρκοι επιχειρούσαν από το έτος 1431 -με κάθε τρόπο- να καταλάβουν την Κέρκυρα χωρίς αποτέλεσμα. Το 1716 επειδή συνέχιζαν να κινούνται εκ νέου απειλητικά, στάλθηκε στην Κέρκυρα ο Στρατηγός Σάξωνας Βαρόνος Johann Matthias von der Schulenburg. Αρχηγός του Στόλου ήταν ο Andrea Pisani. Η πολιορκία ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου διήρκεσε περίπου 50 ημέρες και έληξε με θαυμαστό τρόπο στις 11 Αύγουστο όταν ξέσπασε αιφνιδίως καταιγίδα η οποία επέφερε καταστροφικές συνέπειες στις τάξεις του τουρκικού στόλου και στρατού. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.
Αναφέρεται σε κείμενα (Δ. Μανάτος – Schulenburg) ότι πολλοί στρατιώτες είδαν το Άγιο Σπυρίδωνα με την μορφή καλόγερου, πλαισιωμένο από αγγελικές ουράνιες δυνάμεις να βγαίνει από τον Ναό με αναμμένο πυρσό και ξίφος στο χέρι. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον πανικό στους επιδρομείς Τούρκους
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου κος Γιώργος Πάττας, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σέργιος Πάγκαλης, οι αντιπρόεδροι του συλλόγου Δρ. Θεόφιλος Βλάσσης και κ. Κωνσταντίνος Βλάσσης, ο πρώην πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Σκιαδόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Πάγκαλης, τα μέλη: ο κ. Χρήστος Ζουπάνος, η κα. Ελένη Σκιαδόπουλου, η κα. Βασιλική Πάγκαλη, η κα. Παναγιώτα – Λίζα Θολοενού, η κα. Στέλλα Κεφάλα, ο κος και η κα Μποζίκη, ο διακεκριμένος Αγιογράφος κ. Αναστάσιος (Τάσος) Παπαγεωργίου. Επίσης συμμετείχε ο συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιάκωβος Μαστροζάνες και πλήθος πιστών.
Μετά το τέλος της εορτής προσφέρθηκαν παραδοσιακά κερυραικά καλλούδια.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαριστεί τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ Κύριλο τον Αιδεσιμολογιώτατο πατέρα Κάλλιστο τα μέλη και όλους όσους παραβρέθηκαν στην εορταστκή εκδήλωση και δήλωσε ότι ο Σύλλογος θα τιμήσει και την εορτή του “Πρωτοκύριακου” την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όπου λαμβάνει χώρα η Δ Λιτανεία του Αγίου και θαυματουργού Σπυρίδωνα.