Του Φώτη Καλιαμπάκου – Special to the Hellenic News of America
Με προτάσεις αλλά και κριτική διάθεση προς τη διεθνή κοινότητα για την κλιματική αλλαγή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να ξεκινήσει την ετήσια καθιερωμένη ομιλία του στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Με αυτοπεποίθηση και στιβαρότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε αρκετά κριτικός προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και ειδικότερα προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αδράνεια, τις καθυστερήσεις, την αναποφασιστικότητα αλλά και την έλλειψη κονδυλίων για την αντιμέτωπιση του τεράστιου προβλήματος: «Οι διακηρύξεις μας δεν είναι ποτέ απόλυτα εφάμιλλες των ενεργειών μας και τα επιτεύγματά μας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Είναι σαν, σε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη να μην είναι αρκετά Ηνωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Θέλοντας να τονίσει την επικαιρότητα, τον διεθνή αλλά και τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε το παράδειγμα του φετινού, πιο θερμού στην ιστορία, από την εποχή που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, καλοκαιριού και στις φυσικές καταστροφές που επηρέασαν πολλές περιοχές του πλανήτη, κατά κόρον όμως τη Μεσόγειο, την Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνες πρωθυπουργός στην καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο που έκαψε όπως είπε την έκταση καλύπτει η πόλη της Νέας Υόρκης, όντας ενεργή επί δύο σχεδόν εβδομάδες, χωρίς μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής από την Ελλάδα αλλά και φιλικές ευρωπαικές χώρες να μην μπορούν να τη δαμάσουν. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε και τις καταστροφικές πλημμύρες και τα ανθρώπινα θύματα της Θεσσαλίας. Και ενώ η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί πάντα να αποτελεί δικαιολογία, σημείωσε ο κύριος Μητσοτάκης, η άμεση δράση είναι επιβεβλημένη καθώς και η χρηματοδότηση για τη σύνταξη μελετών και μοντέλων ή την επικαιροποίησή τους για την πρόβλεψη της ύπαρξης ή και της πορείας της εξέλιξης τέτοιων φαινομένων.

“Ψίχουλα” τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της
Η κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού στράφηκε και ειδικότερα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» τα κονδύλια για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Και ενώ η Ελλάδα διαθέτει μεγάλα ποσά στους πληγέντες των καταστροφών αυτών, οι πόροι των συγκεκριμένων ταμείων της ΕΕ έχουν ήδη εξαντληθεί. Οι δράσεις πρέπει να ξεκινήσουν, όχι αύριο αλλά σήμερα, ενώ πρωταρχική υποχρέωση είναι η προστασία της ανθρώπινη ζωής!
«Χιλιάδες ζωές έχει σώσει το ελληνικό Λιμενικό»
Με την προστασία της ανθρώπινης ζωής ξεκίνησε και η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στο μεταναστευτικό: «Η χώρα μου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει παράσχει καταφύγιο και προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο»
Επειδή το καλοκαίρι η ελληνική ακτοφυλακή είχε βρεθεί στο στόχαστρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης με θέλησε από αυτό το κορυφαίο κατά κάποιο τρόπο, να περάσει, αν μας επιτρέπεται η έκφραση στην αντεπίθεση, και να υπερασπιστεί το ελληνικό Λιμενικό, τονίζοντας την προσφορά των στελεχών του στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων τα τελευταία χρόνια.
«Αυστηρός» στο μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και αυτό το θέμα η κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στράφηκε προς τη διεθνή κοινότητα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στρέφεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα εναντίον των κυκλωμάτων-συμμοριών των διακινητών και να περιγράφει μια εξίσου αυστηρή προσέγγιση της ελληνικής πολιτικής στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα όπως είπε βρίσκεται λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο επίκεντρο του προβλήματος ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάπτυξης, συνέχισε, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης μια αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και έχει ανάγκη εργατών. Όμως το ποιοι θα είναι αυτοί δε θα το καθορίσουν οι εγκληματικές συμμορίες των διακινητών. Ήδη έχουν συναφθεί δύο συμφωνίες, με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για νόμιμους εργαζόμενους, όταν αυτοί χρειάζονται σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να χτυπηθούν αμείλικτα τα οι συμμορίες των διακινητών, να εμποδίζονται οι αναχωρήσεις αυτών των μοιραίων πλοίων, να εντοπιστούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και να κατασχεθούν τα χρήματα αυτών των συμμοριών, να κυνηγηθεί το έγκλημα. Επίσης, περνώντας στα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, συνέχισε ο κύριος Μητσοτάκης, πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες προέλευσης να αναπτυχθούν οικονομικά και κοινωνικά, να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα, ώστε οι άνθρωποι, που από τη φύση τους δεν επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, να μείνουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους.
Ανοιχτό πνεύμα απέναντι στην Τουρκία αλλά και η UNCLOS … ολογράφως!
Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά καθώς και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο. «Αντί να κοιτάζω στο παρελθόν, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον. Αυτό ακριβώς είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν στη χθεσινή μας συνάντηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας την επιθυμία της Ελλάδας για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όμως τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και η μία και μόνη διαφορά την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει, η οριοθέτηση της ΑΟΖ, πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας – «United Nations Convention on the Law of the Sea» τόνισε ο Έλληνας ηγέτης, διαβάζοντας μάλιστα για ευνόητους λόγους πλήρες το όνομα της σύμβασης, κάτι που μας έκανε εντύπωση, αφού συνήθως αυτή αναφέρεται χάριν συντομίας, με το ακρωνύμιό της ως UNCLOS.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τουρκία, η οποία δεν την έχει καν υπογράψει, διότι αναγνωρίζει στα νησιά πλήρη δικαιώματα – τα ίδια με την ηπειρωτική χώρα- σε θαλάσσιες ζώνες τόσο όσον αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), όσο και την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα), με το δικαίωμα οριοθέτησης της τελευταίας έως και τα δώδεκα ναυτικά μίλια από την ακτή να αποτελεί μονομερές δικαίωμα.
Επίσης ο κύριος Μητσοτάκης, στον απόηχο της συνάντησής του και με τον Κύπριο Πρόεδρο θέλησε να επιδείξει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου στα να μην συζητήσει καν τη λύση των δύο κρατών, που πλέον, όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη, ανοιχτά επιθυμεί η Τουρκία, αλλά να συνεχίσει τις προσπάθειες για μια κοινά αποδεκτή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Το «στομάχι» μας θα αντέξει… – Από την Κύπρο στην … Ουκρανία!
Με ρητορικά ευφυή τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργό, και ενώ είχε ξεκινήσει την ομιλία του αναφερόμενος στα διεθνή θέματα της κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού προτού περάσει στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, άφησε για το τέλος ένα ακόμα διεθνές ζήτημα, αυτό της Ουκρανίας, με εμφανή στόχευση να συνδεθεί αυτό ευθέως με το Κυπριακό, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περσινή καταδίκη από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας της ρωσικής εισβολής που στοίχισε, όπως είπε τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων και τόνισε ότι ο «υπολογισμός» του Ρώσου προέδρου ότι η Δύση δε θα αντέξει να συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία δεν θα δικαιωθεί και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δικαιωθεί, καθώς αυτό θα σήμαινε όχι μόνο την εγκατάλειψε της Ουκρανίας αλλά την εγκατάλειψη των αρχών του διεθνούς δικαίου, τις ίδιες τις αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέληξε με μία εκ νέου έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα προς του «μεγάλους παίκτες» να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρωτοβουλίες για την επίλυση των κορυφαίων ζητημάτων της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής και κατέληξε: «Φίλες και φίλοι, κλείνοντας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε για τη διαχείριση της μετανάστευσης, είτε για την καταπολέμηση της απειλής για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας, όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Πραγματικές ηγετικές ικανότητες θα απαιτηθούν από όλους μας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να ελπίζουμε σε θαύματα. Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας χώρας μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα τεράστιας πολυπλοκότητας. Όμως, ήρθε η ώρα οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες να αναλάβουν δράση και να φέρουν αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.»