Subscribe Now!

 

Thursday, December 2, 2021

Η Κύπρος αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Διεξαγωγή ημερίδας προώθησης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έργου UMARG

Με επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, η ημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου UMARG- Using Augmented Reality Games to develop key competences...

Pope Francis releases message ahead of visit to Greece, Cyprus

Pope Francis released a video message on November 27 ahead of his visit to Greece and Cyprus on December 2-6, it was reported on...

PM on mandatory vaccination: I’d rather be strict in the short term but quickly proved right

Mandatory vaccination for those over 60 and a decision to extend the e-prescription system to include antiretroviral medication were the two topics on which...

S&P upgrades the credit outlook of Mytilineos to positive

S&P on Wednesday upgraded Mytilineos' credit outlook to positive from stable citing the successful management of the crisis, the group's development and its strategy...

Αισώπειοι Μύθοι: Ταύρος, Λέαινα και Αγριογούρουνο

Νεοελληνική – Ελεύθερη Απόδοση/Διασκευή Ταύρος, Λέαινα και Αγριογούρουνο Κάποτε, σε μία ξένη χώρα, ένα νεαρούτσικο λιοντάρι ξέφυγε από το κοπάδι της μάνας του και κυνήγησε έναν...

First trilateral meeting of Cyprus, Greece and Jordan defence ministers underway

The 1st trilateral meeting of the defence ministers of Cyprus, Greece and Jordan was underway on Wednesday in Nicosia. The meeting was the result of...

Greece proving is willing and able to overcome what has held its economy back, Stathopoulos says

Greece's economic perspective and the changes that will ensure strong growth in the coming years were outlined by Nikos Stathopoulos, one of the most...

Αναμφίβολα η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.  Χωρίς υπερβολή ο τρόπος χειρισμού των εν λόγω προκλήσεων θα επηρεάσει και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τη δημογραφική της σύνθεση.  Συνοπτικά αναφέρονται πιο κάτω οι σοβαρότερες προκλήσεις:

  1. Το Κυπριακό καθώς και οι κίνδυνοι οι οποίοι πηγάζουν από την επεκτατική πολιτικής της Τουρκίας αποτελούν υπαρξιακά ζητήματα.  Δυστυχώς η Κύπρος αντιμετωπίζει εκτός από τα σύγχρονα προβλήματα του 21ου αιώνα και ζητήματα του 19ου και 20ου αιώνα που οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προ πολλού επιλύσει.  Είναι σημαντικό να επαναξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις και να καθορισθεί μια στρατηγική επιβίωσης.  
  2. Ενώ η κυπριακή οικονομία παρά την ανάκαμψη αντιμετώπιζε ακόμα τις συνέπειες της μεγάλης κρίσης του 2013, προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού με πολύ αρνητικές προεκτάσεις.  Η ύφεση για το 2020 θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2013.  Πέραν τούτου οι σαρωτικές εξελίξεις παραπέμπουν στην ανάγκη αλλαγής υποδείγματος.  Ούτως ή άλλως ακόμα και πριν από την κρίση του κορωνοϊού η Κύπρος ήταν σε αναζήτηση νέου υποδείγματος καθώς εκείνο το οποίο είχε καταρρεύσει δεν είχε αντικατασταθεί.  Άμεση προτεραιότητα είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους της κρίσης και η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας.  Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, να μειωθεί η ανισότητα και να ενθαρρυνθούν νέες νοοτροπίες και προσεγγίσεις οι οποίες να οδηγήσουν σε μια νέα ισορροπία μεταξύ ατομικών και συλλογικών στόχων.  
  3. Καθοριστικής σημασίας είναι μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση καθώς και ένα σύστημα υγείας και παιδείας σε όλα τα επίπεδα το οποίο να χαρακτηρίζεται από αριστεία.  Στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται επίσης ο εξορθολογισμός των δαπανών σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες. 
  4. Οι πολίτες είναι προβληματισμένοι από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις που εξακολουθούν να δεσπόζουν σήμερα στον δημόσιο βίο.  Η θλιβερή αυτή κατάσταση έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει στη χώρα να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές της.
  5. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία εξ αιτίας της παράνομης μετανάστευσης.  Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολλές χώρες και κοινωνίες και έχει τροφοδοτήσει ακραίες πολιτικές τάσεις και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.  Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν κάποιες ιδιομορφίες οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.  Μεταξύ άλλων, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα η Κύπρος είναι αναλογικά η χώρα που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο στην ΕΕ.  Επιπρόσθετα, το 75% των παράνομων μεταναστών προέρχεται από τα κατεχόμενα εδάφη και την Τουρκία.

Προφανώς, η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται ένα υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία ο οποίος εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας.  Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιδράσει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.  Ενώ όλοι οι πολίτες τρίτων χωρών που διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας θα πρέπει ισότιμα να απολαμβάνουν τις ατομικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματά τους να είναι σεβαστά, το νόμιμο κράτος επιβάλλεται να έχει μια αποτρεπτική πολιτική για την παράνομη μετανάστευση.  Υπάρχει ένα όριο ξένων μεταναστών που μπορεί η Κύπρος, μια μικρή χώρα με υπαρξιακά ζητήματα, να αντέξει.  

  1. Δια μέσου των αιώνων ο Κυπριακός Ελληνισμός αποτελούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κύπρου.  Στη σημερινή συγκυρία υπάρχει μια αρνητική τάση η οποία αν δεν αναστραφεί θα οδηγήσει σε σοβαρές δημογραφικές ανατροπές με οδυνηρές προεκτάσεις.  Εδώ και χρόνια το ποσοστό γονιμότητας στην ελεύθερη Κύπρο έχει περιορισθεί γύρω στο 1,25.  Υπενθυμίζεται ότι για την αναπλήρωση του πληθυσμού το ποσοστό πρέπει να είναι 2,1.  Τα δεδομένα είναι πιο καταθλιπτικά εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και άλλων παραγόντων ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό Κυπρίων, ιδίως νέοι, μεταναστεύουν.  Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι.  Εάν δεν υπάρξει ριζική διαφοροποίηση αυτής της τάσης πέραν των αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών, στην πορεία του χρόνου οι Ελληνοκύπριοι δεν θα αποτελούν την πλειοψηφία στην Κύπρο.
  2. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος των προκλήσεων, τα ιστορικά δεδομένα καθώς και τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, απαιτείται μια πραγματιστική εξωτερική πολιτική καθώς και μια υπολογίσιμη αμυντική ισχύς.  Είναι σημαντικό επίσης να ενεργήσουμε κατάλληλα ούτως ώστε στην Κύπρο να διακυβεύονται ευρύτερα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.  Μια τέτοια προσέγγιση θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων μια ουσιαστική πολιτική αποτροπής.  

Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων προκλήσεων και διλημμάτων.  Απαιτείται όραμα, πυξίδα, αφήγημα καθώς και ένα αξιακό σύστημα το οποίο θα εμπνεύσει τους πολίτες.  Στην όλη αυτή προσπάθεια ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προβάλλει ως απαραίτητη αν και όχι επαρκής προϋπόθεση.  Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ποικιλόμορφες προκλήσεις.  Ως εκ τούτου προβάλλει ως στρατηγικός μονόδρομος η ουσιαστική αναβάθμιση του για να μπορέσει η Κύπρος να ελπίζει.  

* Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους είναι Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Thanks for reading Hellenic News of America

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!