Tuesday, April 16, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceΗ πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος Στο επίκεντρο Διεθνούς Ενδιαφέροντος.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος Στο επίκεντρο Διεθνούς Ενδιαφέροντος.

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η Αμφίπολη, και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

«Ομφαλοσκοπούνται» από επιστήμονες όλου του κόσμου

=========================================

Αθήνα.-   Του Θανάση Μπολέτη

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος, φαίνεται να μη έχει… τέλος. Το υπουργείο Πολιτισμού, που χειρίζεται, ανασκαφές, και ενάλιες έρευνες, στο βυθό της θάλασσας, έχει αναλάβει τεράστια ευθύνη, απέναντι στην Ελληνική, και Διεθνή επιστημονική κοινότητα, οι οποίες παρακολουθούν, με αμείωτο ενδιαφέρον, τις αρχαιολογικές έρευνες τόσο στην Αμφίπολη, όσο και στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ο αρχαιολογικός πλούτος της Ελλάδος για μία ακόμη φορά, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Τα ευρήματα στο ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη, προκαλούν δέος, και σεβασμό, σε έναν πολιτισμό που χρονολογείται, μεταξύ 250-350 ετών π.χ. Ασφαλώς, όπως υποστηρίζουν ειδικοί πρόκειται περί μνημείου ανυπολόγιστης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Οι Αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στις έρευνες, κάθε μέρα βρίσκονται μπροστά σε νέα ευρήματα, που καθιστούν, την όλη έρευνα, όχι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά το κυριότερο ανατρεπτική, πολλών θεωριών, που είχαν δει, το φως της δημοσιότητας. Οι καρυάτιδες και οι σφίγγες που κοσμούν το μνημείο, αναδεικνύουν με σαφή τρόπο, την συνάφεια του Μακεδονικού και Αθηναίκού πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν τις έρευνες στον εν λόγω μνημείο, ομιλούν για κάτι ξεχωριστό που συντόμως, θα αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιου θαυμασμού. Το Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που ηγείται των αρχαιολογικών ερευνών, ενημερώνει σε καθημερινή βάση, την Ελληνική και Διεθνή κοινότητα για τα ευρήματα στην Αμφίπολη. Ειδικοί εκτιμούν ότι σε έναν μήνα περίπου, θα έχουμε εικόνα σε ποίον ή σε ποία ανήκει,το εν λόγω μνημείο. Ιστορικοί της Ελλάδος ομιλούν ότι το μνημείο αυτό κτίστηκε, προς τιμή μεγάλων προσώπων. Ο γνωστός ιστορικός κ. Καργάκος, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, το ταφικό μνημείο να ανήκει ακόμη και στον Μεγάλο Αλέξανδρο. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες απόψεις, έγκριτων αρχαιολόγων, που ομιλούν, για ταφικό μνημείο του Ηφαιστίωνα, της Ρωξάνης, του Νέαρχου, της Ολυμπιάδας, κ.ά. Η ΗΝΑ, όπως έχει γράψει και σε παλιότερο άρθρο της, αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις, των ερευνητών αρχαιολόγων. Οι επιστήμονες θα μας ενημερώσουν για τα μυστικά του μνημείου της Αμφίπολης. Δεν είναι μόνο τα ευρήματα της Αμφίπολης που συνεγείρουν το ενδιαφέρον της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Εξίσου, ενδιαφέρον προκαλούν, και τα ευρήματα του ναυαγίου, των Αντικυθήρων. Εκτός των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων του ναυαγίου, που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους, στον λεγόμενο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο μηχανισμός αυτός, που τον αποκαλούν, και αστρολάβο, είχε την δυναμική ενός σύγχρονου υπολογιστή της εποχής εκείνης. Οι αρχαιολόγοι ομιλούν για το 120 π.χ. Τώρα για ποίο λόγο τον χρησιμοποιούσαν, οι απόψεις των ειδικών είναι διύστάμενες. Πολλοί ομιλούν, ότι ήταν ένας μηχανισμός που έδινε πληροφορίες για τα καιρικά και αστρικά φαινόμενα.

Δεν είμαστε εδικοί ώστε να εκτιμήσουμε την δυναμική αυτού του μηχανισμού. Καταγράφουμε απλώς τις θεωρίες που αναπτύσσονται από τους επιστήμονες. Είναι γεγονός πάντως ότι ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της Ελλάδος, αποκτά διεθνές ενδιαφέρον. Είναι ευκαιρία μείζονος σημασίας, ο πλούτος αυτός, να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Το όφελος για την Ελλάδα, και την επιστημονική κοινότητα, θα ήταν τεράστιο.

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img