Η αειφόρα οικονομία της φιλοξενίας και η σύνδεσή της με την ελληνική διατροφή και τον πολιτισμό, αποτελεί τη βασική θεματική ενότητα των εργασιών του πρώτου συμποσίου «Ελλάδα-Η χώρα του ευ ζην», που διοργανώνει ο ΕΟΤ στην Αθήνα με επίκεντρο την ελληνική διατροφή και θέμα: Η Αειφόρα Οικονομία της Φιλοξενίας σε σύνδεση με την Ελληνική Διατροφή και τον Πολιτισμό.
Στην παρέμβαση της η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, επεσήμανε ότι ο ελληνικός οργανισμός τουρισμού με το συμπόσιο αυτό θέλει να προτάξει την γαστρονομία στο επίκεντρο των δράσεων προβολής του οργανισμού, που σχετίζονται με τις εμπειρίες. Ο νέος ταξιδιώτης, όπως εξήγησε η κ. Γκερέκου, αναζητάει πλέον εμπειρίες. Να έλθει στην Ελλάδα, να ζήσει σαν ντόπιος και να φύγει σαν φίλος πρόσθεσε η κ. Γκερέκου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρείς στους τέσσερις ταξιδιώτες της νέας χρονιάς, με βάση το trip advisor, ενδιαφέρονται για διακοπές βιωματικής εμπειρίας, σε συνάρτηση με την ευεξία και την υγεία. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του ΕΟΤ ανέδειξε τη σημασία του «Ευ Ζην» ως το νέο σύνθημα, που είναι ανώτερο και ουσιαστικότερο από την έννοια του Welbeeing, όπως εξήγησε. Τέλος, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να εργαστούν για την προώθηση της σύνδεσης της γαστρονομίας, της φιλοξενίας και του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο του συμποσίου, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται, έχουν οργανωθεί τρία εξειδικευμένα πάνελ, με «οικοδέσποινα» την κ. Γκερέκου.
Στο 1ο πάνελ, με θέμα «Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία-Διατροφή-Πολιτισμός» εξετάστηκαν οι δράσεις της Πολιτείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ένταξη της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και διατροφής στο αειφόρο τουριστικό μοντέλο, η σύνδεσή της με τον πολιτισμό και τα ενδεχόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Στο 2ο πάνελ με θέμα «Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης» επικεντρώνεται στις δυνατότητες τοποθέτησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στον βαθμό επίδρασης της ένταξης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο πακέτο φιλοξενίας στην τελική επιλογή του επισκέπτη.
Το 3ο πάνελ με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα», έχει ως αντικείμενο τους τρόπους βαθύτερης γνωριμίας των επισκεπτών με όλον τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά και την ανάγκη σύνδεσης της γαστρονομίας με την τοπική ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ