Οι απόδημοι Έλληνες, που έχουν ελληνικό διαβατήριο και είναι εγγεγραμμένοι σε Δήμο στην Ελλάδα, έχουν βεβαίως το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα, είτε αυτές είναι βουλευτικές για την εκλογή κυβέρνησης και πρωθυπουργού, είτε δημοτικές / περιφερειακές, είτε ευρωπαϊκές για το ευρωκοινοβούλιο. Άλλο όμως να υποχρεώνεται ο απόδημος να πληρώσει για να πάρει το αεροπλάνο και να χάσει μέρες ή εβδομάδες από την εργασία του, για να μεταβεί στην Ελλάδα και να ψηφίσει και άλλο να αρκεί μία επίσκεψη στο Προξενείο της Ελλάδας στην χώρα κατοικίας του. Πρόκεται για την ισότητα, που το Σύνταγμα της Ελλάδος ορίζει ως μία από τις θεμελιώδεις αρχές της λειτουργίας τους κράτους και της αντιμετώπισης των πολιτών.
Στην περίπτωση των αποδήμων, πρόκειται για την ανισότητα εις βάρος τους. Ενώ είναι Έλληνες πολίτες, με πλήρη δικαιώματα, όπως ακριβώς και οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, ουσιαστικώς εδώ και πολλές δεκαετίες στερούνται του δικαιώματος να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, αφού για να ψηφίσουν πρέπει να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα όταν γίνονται εκλογές. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου παρέχουν την δυνατότητα στους πολίτες τους που κατοικούν εκτός των συνόρων της χώρας τους, να ψηφίζουν στο Προξενείο, ή διά της επιστολικής ψήφου.
Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο πριν από 18 μήνες περίπου ψηφίστηκε μετά πολλών κόπων ως προϊόν πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης, που επιθυμεί οι ομογενείς να ψηφίζουν και της μείζονος αντιπολίτευσης, που φοβάται την ψήφο των ομογενών, για πρώτη φορά οι απόδημοι να μπορούν να ψηφίσουν και στο Προξενείο πλησίον του τόπου διαμονής τους. Όλοι όμως οι ομογενείς που έχουν ελληνικό διαβατήριο, ή κάποιοι ομογενείς; Έτσι όπως ψηφίστηκε ο νόμος, κάποιοι μόνο ομογενείς και δυστιυχώς μία μικρή μειψηφία αυτών.
Ο νόμος σήμερα προβλέπει ότι εκτός του ότι πρέπει να είσαι εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιο, πρέπει και να αποδείξεις ότι κατά τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια είχες παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο έτη, αλλά και ότι την χρονιά των εκλογών ή την προηγούμενη, υπέβαλες φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Με αυτές τις προϋποθέσεις, το μεγαλύτερο μέρος των αποδήμων που έχουν ελληνικό διαβατήριο, στερούνται της δυνατότητος να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων και να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους να εκλέξουν βουλευτές και κυβέρνηση.
Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει πρόταση για τροποποίηση του νόμου, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στο Προξενείο (και ίσως και με επιστολική ψήφο) όλοι οι απόδημοι που είναι Έλληνες πολίτες, χωρίς άλλη προϋπόθεση. Δυστυχώς, το Σύνταγμα προβλέπει ότι για παρόμοια ζητήματα δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία της κυβέρνησης (που έχει 158 βουλευτές επί 300), αλλά απαιτούνται τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών, ήτοι διακόσιοι βουλευτές. Η κυβέρνηση έχει περί τις 158 ψήφους και μαζί με το ΚΙΝΑΛ (22) και την Ελληνική Λύση (10) μπορεί να φθάσει τους 190. Χρειάζονται όμως ψήφοι βουλευτών και από άλλα κόμματα, για να γίνει η υπέρβαση και να δοθεί πραγματικό δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους και όχι ψήφος με περιορισμούς και «δευτέρας κατηγορίας» που προβλέπεται από το νόμο σήμερα.
είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω
Master of Laws.