Friday, July 12, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΘεσσαλονίκη: Οι διατλαντικές σχέσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία στο 3ο Thessaloniki...

Θεσσαλονίκη: Οι διατλαντικές σχέσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία στο 3ο Thessaloniki Helexpo Forum.

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Οι διατλαντικές σχέσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτέλεσαν το αντικείμενο του post forum πάνελ, που διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα από το Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο του 3ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαριλένα Κοππά, τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε το τέλος των ψευδαισθήσεων και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. “Η Ε.Ε. δεν δείχνει ακόμη να βρίσκει τον βηματισμό της. Η παρουσία των Αμερικανών στην Ευρώπη είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει, είναι εάν εντός του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός πυρήνας” είπε η κ. Κοππά και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει πολύ σοβαρό θέμα ηγεσίας και στην ‘καρδιά’ της εκδηλώνονται διαλυτικά φαινόμενα αυταρχισμού σε συγκεκριμένες χώρες.

Ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Καλπαδάκης, υπογράμμισε ότι “είναι σαφές πως στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άλλαξαν τα πράγματα. Υπάρχει ξανά ρόλος για το ΝΑΤΟ, τώρα έχει έναν ρόλο που μοιάζει με αυτόν που είχε στον Ψυχρό Πόλεμο. Η Ε.Ε. επίσης πρέπει να απαντήσει στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία”. “Υπάρχουν πολλά σοβαρά διδάγματα για το πώς η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμάζεται για στιγμές που τα συμφέροντα της δεν συγκλίνουν με αυτά των ΗΠΑ” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, έκανε λόγο για τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια σφαίρα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Η διάρκεια του πολέμου, αλλά και η έκβασή του, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Οι παρενέργειες του πολέμου έχουν να κάνουν με την ενέργεια, αλλά και με την επισιτιστική κρίση, που έχει ακόμη μπροστά της πολλά επεισόδια” ανέφερε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι “η Δύση αυτή τη στιγμή, και δημογραφικά και οικονομικά, είναι σε υποχώρηση σε σχέση με τις αναδυόμενες δυνάμεις της ανατολής”.

Ο καθηγητής Στρατηγικής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αθανάσιος Πλατιάς, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, που είναι η ανερχόμενη δύναμη. “Βρισκόμαστε πλέον, σε μία καινούργιας μορφής σύγκρουση. Μπαίνουμε σε μία περίοδο τρομακτικής αντιπαράθεσης και ανακατατάξεων και σε μία περίοδο Ψυχρού Πολέμου, που θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Όμως τώρα, οι διατλαντικές σχέσεις είναι διαφορετικές” επισήμανε ο κ. Πλατιάς και συνέχισε λέγοντας ότι “ο παγκόσμιος ανταγωνισμός θα είναι πλέον πολύ μεγάλος σε όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτών των γεωπολιτικών ανακατατάξεων”.

Thanks for reading Hellenic News of America

Συντονιστής του συγκεκριμένου πάνελ ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img