Εγκλωβισμένα οχήματα κάτω από γέφυρες, φερτά υλικά και τόνους λάσπης σε  κατοικίες, καταστήματα και οδικά δίκτυα, είναι ορισμένα από τα κατάλοιπα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Άνδρο, που ενέσκηψε την Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 και κορυφώθηκε τις βραδυνές ώρες.

Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρέθηκε η περιοχή από το Νειμποριό μέχρι την Βουρκωτή και τ’ Άχλα. Χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα, φερτά υλικά και λάσπη προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις Στενιές, στ’ Αποίκια, σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου μέχρι την Βουρκωτή, καθώς και στην οδική πρόσβαση στην Ιερά Μονή. Η καταιγίδα έπληξε και μεγάλο τμήμα αγροτικής οδοποιίας στ’ Άχλα, ενώ προκάλεσε προβλήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε κοινότητες του νησιού.

Προληπτικά, κλειστό για την κυκλοφορία, χθες βράδυ, αποφασίστηκε να μείνει το επαρχιακό οδικό δίκτυο από Αποίκια έως Βουρκωτή και από Σταυροπέδα έως Παλαιόπολη. Το πρωί της Τρίτης το τμήμα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. 

Από χθες συνεργεία του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και εθελοντές του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Σ.Ε.Δ.Α.) συνεχίζουν και επιχειρούν για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, την διάνοιξη και διασύνδεση τμημάτων δρόμων με τα κεντρικά οδικά δίκτυα του νησιού. Τις πληγείσες περιοχές επισκέπτεται από το πρωί ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτριος Λοτσάρης μαζί με τον  Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Μπακέλα και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, γι’ αυτοψία και επιτόπιους ελέγχους. Από χθες μέχρι σήμερα σε οικήματα και άλλους χώρους έχουν επιχειρήσει και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου, καθώς και ο Σ.Ε.Δ.Α, ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα και κλήσεις απάντλησης υδάτων.

Την συμπαράστασή του προς τις Αρχές και τους κατοίκους της Άνδρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε προσωπική τηλεφωνική συνομιλία με τον Δήμαρχο Άνδρου. Την στήριξή του εξέφρασε στον κ. Λοτσάρη και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.  

Ο Δήμος Άνδρου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιδιώξει να εξασφαλίσει  μέσα και χρηματοδοτήσεις, που θα επιτρέψουν την άμεση και έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών. 

Στο μεταξύ, ήδη εκδόθηκε ανακοίνωση για τα τηλέφωνα επικοινωνίας, στα οποία μπορούν να καλούν οι δημότες, προκειμένου ν’ αναφέρουν -εντός 48 ωρών- τυχόν ζημιές. Ανάλογα με την περίπτωση, θα καλούν στα 2282360243,  2282360244 (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Άνδρου), 2282360200 και 228230235 και στο 2282042199 (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου).