Μη σας παραξενέψει ο τίτλος. Το «καλές εκλογές» πρέπει να καθιερωθεί ως ευχή. Όπως λέμε «καλή χρονιά», «καλή σαρακοστή», «καλό καλοκαίρι» κτλ.

Η ευχή «καλές εκλογές», δηλαδή το αποτέλεσμά τους, πιθανόν να αποδειχθεί σωτήρια για την Ελλάδα. Τη χρειαζόμαστε όπως ο τυφλός το φως του, γιατί στην πατρίδα, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση δε βλέπουμε φως. Μόνο… σκότος βαθύ και τριακόσιους καλοπληρωμένους βουλευτές να απολαμβάνουν μετά βουλιμίας τα πάμπολλα αγαθά που τους προσφέρει ο βουλευτικός θώκος! 

Ίσως η ευχή «καλές εκλογές», λοιπόν, βοηθήσει να εκλεγούν οι άξιοι που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της ευημερίας.

Θα μου πείτε ότι «με ευχολόγια θα ασχολούμεθα τώρα;». Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αφού, όμως, ότι προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα δεν έφερε αποτελέσματα, ας επικαλεστούμε και την «εξ άνωθεν Θεία βοήθεια».

Στα διακόσια περίπου χρόνια από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, οι εκλογές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν απέδωσαν καρπούς για το λαό. Οι εκλεγόμενοι το μόνο που φροντίζουν επιμελώς να πετύχουν, μετά την εκλογή τους, είναι η επανεκλογή τους και όχι το καλύτερο αύριο του λαού. Και είναι τριακόσιοι από δαύτους.

Δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα από κάποιο πολιτικό μια απλή, πολύ απλή, πρόταση που θα βοηθούσε την οικονομία και θα αποτελούσε άριστο παράδειγμα προς μίμηση για το λαό. Και αυτή η πρόταση δεν είναι άλλη από τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και των εξοργιστικών μισθών και ευεργετημάτων που απολαμβάνουν και που φυσικά πληρώνει ο λαός!

Η χώρα μας, δυστυχώς, έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς μελών του κοινοβουλίου σε αναλογία με τον πληθυσμό της!

Όταν λοιπόν οι πολιτικοί μας δεν μπορούν (ή καλύτερα δεν θέλουν) να δουν αυτό το απλό πράγμα και να το διορθώσουν, πώς θα ενδιαφερθούν να λύσουν άλλα πιο πολύπλοκα θέματα που μας ταλανίζουν.

Γλυκό γαρ το… μέλι της εξουσίας!

 

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ

Την ώρα που ο λαός παλεύει με νύχια και με δόντια να τα βγάλει πέρα, οι βουλευτές απολαμβάνουν μισθούς και επιδόματα εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα!

Μια ματιά στα πορτοφόλια τους είναι αρκετή για να αντιληφθούμε πώς φουσκώνουν υπέρμετρα, μέρα με τη μέρα:

 • Μηνιαίος μισθός 5.705 ευρώ.
 • Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα! Με δύο ώρες δουλειά δηλαδή ένας βουλευτής αμείβεται όσο ένας ανειδίκευτος παίρνει σε ένα μήνα!
 • Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο, όσο δηλαδή δύο μισθοί ανειδίκευτου!
 • Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως, δωρεάν, και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
 • Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.
 • Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της σύνταξής τους.
 • Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.
 • Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.
 • Το επίδομα οργάνωσης γραφείου (στο οποίο περιλαμβάνεται και η ταχυδρομική ατέλεια) ανέρχεται για όλους τους βουλευτές στο ποσό των 6.411.000 ευρώ, δηλαδή σε 21.370 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν ή 1.780 ευρώ το μήνα.
 • Κάθε βουλευτής μπορεί να προσλαμβάνει μέχρι δυο επιστημονικούς συνεργάτες (που όχι σπάνια είναι η/ο σύζυγος, ο γιος, ο κουμπάρος…). Ο μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται περίπου στα 1.600 ευρώ.
 • Ένα σωρό άλλα επιδόματα και αποζημιώσεις που χρειάζονται σελίδες για να καταγραφούν.

Για να μην πολυλογώ, το μηνιαίο κόστος ενός βουλευτή στην Ελλαδίτσα είναι πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή πάνω από 180.000 το χρόνο!

Την ίδια ώρα μπορούν να ασκούν παράλληλα το επάγγελμά τους κερδίζοντας και άλλα χρήματα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μετά τέσσερα μόλις χρόνια βουλευτικής θητείας παίρνουν και μια συνταξούλα γύρω στο ενάμιση χιλιαρικάκι για να μπορούν οι άνθρωποι να τα βγάζουν πέρα! Για να πάρει την ίδια σύνταξη ένας μέσος εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει καμιά σαρανταριά χρόνια! 

 

ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Η πλούσια Σουηδία, σε αντίθεση με την φτωχή Ελλάδα, δεν παρέχει πολυτέλειες ή προνόμια στους πολιτικούς της. Ασκούν τα βουλευτικά τους καθήκοντα χωρίς κρατικά αυτοκίνητα και οδηγούς. 

Οι Σουηδοί υπουργοί και βουλευτές ταξιδεύουν με λεωφορεία και τρένα γεμάτα κόσμο, όπως ακριβώς οι πολίτες που εκπροσωπούν. Δεν έχουν επίσης βουλευτική ασυλία, που σημαίνει ότι μπορούν να δικαστούν όπως κάθε άλλος πολίτης. Δεν διαθέτουν προσωπικούς/ές γραμματείς και  τα κοινοβουλευτικά τους γραφεία δεν ξεπερνούν τα οκτώ τετραγωνικά μέτρα!

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που μέσα σε λιγότερο από ένα αιώνα η Σουηδία από μία φτωχή, αγροτική κοινωνία, έχει μεταμορφωθεί σε μια από τις πλουσιότερες, κοινωνικά δίκαιες και λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο! 

Είναι αυτές οι συγκρίσεις που με πληγώνουν αφάνταστα γιατί, πώς να το κάνουμε, λατρεύω τη θαλασσοαγκαλιασμένη χώρα μας, που οι πολιτικοί της, δυστυχώς, τα κάνουν συνεχώς… θάλασσα! 

Κατά τα άλλα, «καλές εκλογές» να’ χουμε… 

Να περνάτε όσο πιο καλά μπορείτε και μετεκλογικά, ας ελπίσουμε, ακόμα καλύτερα.

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Βουλή των Ελλήνων – ο επίγειος παράδεισος των πολιτικών.

 

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: [email protected]

 

 • Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.