ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΣΤΟ “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ” ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ-ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΣΥΝΟΧΗ” ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΏΝΗΣ
Αθήνα.
Του Θανάση Μπολέτη
Δημοσιογράφου-Οικονομικού Αναλυτού
Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται στο “μεταίχμιο’ μίας απρόσμενης διαιώνισης της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει εδώ και μία εξαετία την κοινωνία.
Οι “κόντρες” και οι καραμπόλες, μεταξύ των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, και ειδικά του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, με τους δανειστές της χώρας, έχουν προσλάβει εκατέρωθεν έναν ιδιότυπο, χαρακτήρα που οδηγεί πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές, να ομιλούν πλέον για σοβαρή εξέλιξη που μπορεί να στοιχίσει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολοκληρη την ευρωζώνη.
Οι τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές καταγράφονται, έχουν να κάνουν για μία ανευ “συγκερασμού” απόψεων κόντρα μεταξύ Ελλάδος-Γερμανίας.
Πρωταγωνιστές φέρονται οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών κ.κ Σοίμπλε της Γερμανίας, και Βαρουφάκης της Ελλάδος.
¨Ολα αυτά γίνονται μετά την άρνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης να δεχθεί κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα με αρμοδιότητες που έιχαν κατά το παρελθόν. Ο κ. Βαρουφάκης εμμένει στην ‘αποψή του ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει επαφές απευθείας μόνο με τους θεσμικούς δανειστές μας και όχι με υπαλλήλλους κάποιων υπηρεσιών του ΔΝΤ, της Κομισσιόν και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι πιέσεις όμως του Γερμανικού παράγοντα στο περασμένο Eurogroup, ήταν έντονες με αποτέλεσμα ό Ελληνας υπουργός Οικονομικών να υπαναχωρήσει και να δεχθεί σε πρώτη φάση την σύσταση του Brussel Group.
Πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών των δανειστών της Ελλάδος που θα συνεδριάζει συνήθως στις Βρυξέλες ώστε να αξιολογεί την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Ωστόσο, όπως φαίνεται ό η Ελληνική πλευρά δέχθηκε, και την επίσκεψη στην Ελλάδα κάποιων τεχνοκρατών οι οποίοι θα ομιλούν μόνο με ισόβαθμους υπαλλήλους των Ελληνικών υπουργείων.
Και ενώ ολά αυτά συμβαίνουν σε διαδικαστικό επίπεδο, για τον έλεγχο και αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, μετέωρο παραμένει το ερώτημα τι θα κάνουν οι δανειστές μας μπροστά στο μείζον πρόβλημα ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Η άρνηση των δανειστών και ειδικά της Γερμανίας να μη υπάρξει νέα χρηματοδότηση, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί και δεν προχωρήσει σε νέες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, ολοένα και λαμβάνει ανησυχητικό χαρακτήρα.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι υποχρεώσεις της χώρας το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλες.’Ετσι αν δεν ληφθεί σύντομα απόφαση από τους δανειστές για την εκταμίευση μεγάλων χρηματοδοτικών δόσεων η χώρα κινδυνεύει να μείνει στο “κενό”, με ολέθριες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία.
Στο “παιχνίδι”της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδος σε αυτή την κρίσιμη περίοδο μπαίνει ενεργά και ο Διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τράγκι,υπεραμυνόμενος της πολιτικής του Βερολίνου και ειδικά του κ. Σόιπλε.Ενώ θέττει σε εφαρμογή την ποσοτική χαλάρωση προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των χωρών της ευρωζώνης, βγάζει απέξω την Ελλάδα. Προφανώς για να αποθαρρύνει άλλες χώρες που θα ενστερνιστούν το παραδειγμα της Ελλάδος.Και ενω όλα αυτά συμβάινουν σε Ευρωπαικό έδαφος, φάινεται ότι υπάρχει κινητικότητα από τρίτες χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς για την εξομάλυνση των σχέσων Ελλάδος -Γερμανίας.
Η συνάντηση του ¨Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικαφαλής του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι έχει μεγάλη σημασία, και τα αποτελέσματά της θα είναι συντόμως εμφανή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.Οι εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη εκτιμούν διεθνή ισντιτούτα και οργανισμοί είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και αν δεν βρεθεί σύντομα λύση τότε ουδείς αποκλείει το απρόβλεπτο.
Ασφαλώς το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος και η επιμονή της Γερμανικής πλευράς να εφαρμοστούν τα μνημόνια που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις,έχει και παράπλευρες συνέπειες που εντείνουν την δυστοκία για εξεύρεση λύσης. Η ελληνική πλευρά, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης επανέφερε το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων στην Ελλάδα και μάλιστα απείλησε ότι μπορεί να υπογράψει απόφαση με την οποία θα κατασχεθεί το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε στην Ελλάδα. Η δήλωση αυτή του Έλληνα υπουργού άναψε “φωτιές ‘ στη Γερμανία, όπου μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι επιθετικές δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων της χώρας.
Εν κατακλείδι μπορούμε να αναφέρουμε, ότι το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο.
Ας ελπίσουμε ότι το κλίμα αυτό θα υποκατασταθεί από υψηλή οικονομική διπλωματία που αρμόζει σε ανάλογες περιπτώσεις.