Sunday, July 14, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Featured Greek NewsΜε τη βαλίτσα στο χέρι...               ΜΕΡΟΣ  11ον ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ...

Με τη βαλίτσα στο χέρι…               ΜΕΡΟΣ  11ον ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Από τη Μελβούρνη θα φεύγαμε την επομένη και θέλαμε να απολαύσουμε την τελευταία μας μέρα στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Βικτώριας. Γι’ αυτό φρόντισε ο καλός φίλος Δημήτρης Τσολάκης που μάς  περιήγησε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Ανάμεσα σε αυτά και στο νέο προάστιο Ντόκλαντς όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι απίστευτη. Στην όλη περιοχή κατασκευάζονται πολυώροφα όμορφα κτίρια με διαμερίσματα ενώ στα ισόγεια δημιουργούνται καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα κάθε λογής. Η θέα από τα κτίρια αυτά είναι καταπληκτική.

Ένα πράγμα που παρατήρησα είναι ότι ενώ στην Ελλάδα δεν νοείται καφετέρια ή εστιατόριο χωρίς WiFi στη Μελβούρνη αλλά και γενικά στην Αυστραλία ο κανόνας αυτός δεν τηρείται!

Η Μελβούρνη είναι η πρωτεύουσα των τραμ της Αυστραλίας. Διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο ενώ στο Σίδνεϊ μόλις τώρα ξανακατασκευάζουν δύο γραμμές τραμ. Πριν 50 χρόνια αρκετές γραμμές τραμ διέθετε και το Σίδνεϊ που για κάποιο λόγο ξηλώθηκαν.

Την τελευταία βραδιά στη Μελβούρνη μας φιλοξένησαν σε γνωστό εστιατόριο της πόλης, ο βετεράνος της δημοσιογραφίας και συγγραφέας, Τάκης Ευστρατιάδης και η σύζυγός του Φρόσω. Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε συναντηθεί γι’ αυτό και είχαμε πολλά να πούμε ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα πολιτικά της πατρίδας, ένα πολύ αγαπημένο θέμα για τον Τάκη. Η συζήτηση λοιπόν περιστράφηκε κυρίως γύρω από τον εκλογικό νόμο.

Thanks for reading Hellenic News of America

«Θα μπορούσε, μου είπε ο Τάκης, να αλλάξει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, με δυο απλές κινήσεις που ήδη προβλέπονται από το Σύνταγμα.

»Πρώτα να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος, για να σταματήσει το ρεζιλίκι να υποχρεώνονται να τρέχουν όλοι στα χωριά τους να ψηφίσουν και να το χρησιμοποιούν αυτό οι περισσότεροι σαν δικαιολογία να μην ψηφίζουν.

»Το Σύνταγμα, στο άρθρο 51, παράγραφος 4, προβλέπει ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος μπορεί να γίνεται με επιστολική ψήφο, εφόσον οι εκλογείς βρίσκονται έξω από την Επικράτεια». Αφού λοιπόν υπάρχουν περιπτώσεις που επιτρέπεται η επιστολική ψήφος γιατί να μη γενικευθεί;» τόνισε ο Τάκης και συνέχισε:

«Το δεύτερο είναι να βρεθεί τρόπος να επιβάλλονται ποινές για τη  μη άσκηση της εκλογικής υποχρέωσης (σ.σ. όπως συμβαίνει και στην Αυστραλία). Το ίδιο άρθρο, 51, στην επόμενη παράγραφο, 5, αναφέρει ξεκάθαρα  ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, επειδή όμως δεν αναφέρεται η ποινή της παράβασης, οι Έλληνες την έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια και δεν σηκώνονται από τον καναπέ να πάνε να ψηφίσουν…»

Συμφωνώ απόλυτα με το θέμα της επιστολικής ψήφου και θέλω να προσθέσω ότι ένα ακόμα αναγκαίο μέτρο είναι να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών. Δεν μπορεί μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Ελλάδα, να έχει 300 βουλευτές όταν:

  • Η Γερμανία των 82 εκατομμυρίων έχει 690 βουλευτές.
  • Η Γαλλία των 66 εκατ. έχει 920.
  • Η Ιταλία των 61 εκατ. έχει 945.
  • Η Ολλανδία των 17 εκατ. έχει 225 αλλά και χώρες με τον ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 230 και 221 βουλευτές αντίστοιχα.

Τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των Ελλήνων βουλευτών είναι τεράστια, αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθω σύντομα.

Στη Μελβούρνη είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και τα στούντιο της SBS, του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου όπου εργάστηκα για πολλά χρόνια. Αντί, όμως, να υποβάλλω εγώ τις ερωτήσεις τις δεχόμουνα από το συνάδελφο Βάϊο Αναστασόπουλο.

Όταν περνάς όμορφα ο χρόνος παίρνει χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Αντίθετα όταν το «όμορφα» δώσει τη θέση του στο «άσχημα», ο χρόνος βγαίνει τελευταίος στα 10.000 βάδην!

Και εμείς στο ταξίδι μας στην Αυστραλία περνούσαμε πολύ όμορφα γι’ αυτό οι διακοπές μας πέρασαν σαν αστραπή!

Η ώρα για επιστροφή στη βάση μας, στην Κεφαλλονιά, είχε έρθει. Καθώς το αεροσκάφος απογειωνόταν από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, δίναμε μια υπόσχεση: «Εις το επανιδείν…»

  • Η στήλη θα απουσιάσει για λίγο καιρό λόγω ταξιδιού του γράφοντος στην απέραντη Ρωσία. Μέχρι τότε να περνάτε καλά και μην ξεχνάτε ότι εσείς κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας…

Στις φωτογραφίες: 1. Στα στούντιο της SBS στη Μελβούρνη με το Βάϊο Αναστασόπουλο. 2. Ενώ στην Ελλάδα «δουλέψαμε» σκληρά για να αντικαταστήσουμε τα νεοκλασικά κτίρια με τσιμεντένια τερατουργήματα, στη Μελβούρνη (αλλά και σε όλες τις αυστραλιανές μεγαλουπόλεις) τα νεοκλασικά προστατεύθηκαν από τις μπουλντόζες! 3. Ο Τάκης και η Φρόσω Ευστρατιάδη, η Νάταλη Μεσσάρη και ο υπογράφων σε γνωστό εστιατόριο της Μελβούρνης.

 

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση [email protected] και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • www.omegadocumentaries.com (Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας).
  • 161010-teleia-kai-pavla-51-a-1

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img