Subscribe Now!

 

Thursday, October 21, 2021

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΑΣΗ

Latest articles

Σε 341,086 δισ. ευρώ ή 206,3% του ΑΕΠ ανήλθε στο τέλος του 2020 στην Ελλάδα

Σε 341,086 δισ. ευρώ ή 206,3% του ΑΕΠ ανήλθε στο τέλος του 2020 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ το έλλειμμα, σύμφωνα με το...

Greek public debt at 206.3% of GDP in 2020

The general government debt totaled 341.086 billion euros, or 206.3% of GDP, at the end of 2020, while the general government deficit was 16.674...

Navarino Challenge: Promoting Greek classic sports

Navarino Challenge was organized for the 9th year at Costa Navarino and Pylos, Messinia, on October 15-17, 2021, with the participation of people of...

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Yale με το ΕΚΠΑ, για την προώθηση της περιβαλλοντικής επιστήμης και της δημόσιας υγείας

Συμφωνία συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλοντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία έχουν ήδη αναπτύξει αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου Yale...

NKUA partners with Yale to advance environmental science and public health

Officials at Yale and the National Kapodistrian University of Athens (NKUA) in Greece have embarked on a partnership agreement to pursue the development of...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040»

Με τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν χθες (20/10) διαδικτυακά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Forum «Ελλάδα 2040», που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Το Forum, διήρκησε τρεις...

Η Ελλάδα θα επενδύσει σε μια ολιστική προσέγγιση στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της ναυτιλίας

«Η Ελλάδα, ως θαλασσινή χώρα, πρέπει να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο και μπορεί να μετατραπεί σε πυλώνα ευρωπαϊκής γνώσης εξειδικευμένων εφαρμογών στην...

Μέσα στο πανδαιμόνιο τόσων απροσδόκητων νόσων αλλά και τόσων χαροποιών ιάσεων τον τελευταίο καιρό λόγω του κορονοϊού, είναι πιστεύω χρήσιμο να θυμηθούμε και να αναλύσουμε μια θαυματουργική ίαση όπως αυτή περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, Κεφάλαιο Ε 2-14.

Το γεγονός λαμβάνει χώρα μπροστά στην «προβατική κολυμβήθρα», μια λουτροδεξαμενή στην Ιερουσαλήμ με το εβραϊκό όνομα Βηθεσδά (σημ. «οίκος ελέους»).

Λέγεται ότι εκεί κατέβαινε από καιρό σε καιρό άγγελος Κυρίου και τάραζε το νερό, και όσοι εκ των εκεί ασθενούντων πρόφταιναν να μπουν στο νερό θεραπεύονταν.

Ο ήρωας της ιστορίας είναι ένας επί τριάντα οκτώ χρόνια παραλυτικός που περιμένει καρτερικά χωρίς βοήθεια.

Η ιστορία περιέχει ύψιστη σοφία και μας δίνει τη διαχρονική ευκαιρία να καταδυθούμε στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, του πόνου αλλά και της ανθρώπινης θέλησης.

Thanks for reading Hellenic News of America

Το πρώτο πράγμα που ρωτάει τον παράλυτο ο Χριστός είναι αν θέλει να γίνει καλά. («Θέλεις υγιής γενέσθαι;»). Η ερώτηση φαντάζει ρητορική («θέλεις άρρωστε τσορβά;» όπως λέγαμε παλιά) και όμως έχει πολλαπλή σημασία.

Δίνει στον παράλυτο την ευκαιρία να εκφράσει το αυτεξούσιον του ανθρώπου. Η πρώτη προϋπόθεση για να ιαθεί είναι να το επιθυμεί ο ίδιος. Να μη ξεχνάμε ότι κάποιοι εγκλωβίζονται και συνηθίζουν στην αναπηρία με ο, τι αυτό συνεπάγεται από οικονομικής πλευράς και από θέμα κοινωνικής εξάρτησης.

Η απάντηση του παραλυτικού περιγράφει ένα άλλο σύνηθες δράμα:

«Κύριε, άνθρωπον ουκ έχω …»

Και βέβαια κάποιον άνθρωπο για τα απολύτως χρειώδη να υποθέσουμε ότι είχε, όμως δεν είχε κάποιον να αποθέσει τις ελπίδες του.

Τελικά θεραπεύεται από τον Χριστό, ο οποίος  του δίνει την εντολή να σηκώσει το κρεβάτι του και να περπατήσει, βάζοντάς τον έτσι κατευθείαν στις καθημερινές του υποχρεώσεις, και εξοργίζοντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους Ιουδαίους που δεν θεώρησαν θρησκευτικά σωστό να περπατάει με το κρεβάτι στον ώμο ημέρα Σάββατο! Ήταν πράγματι μια ανατροπή του κατεστημένου.

Παρακάτω θα βρούμε μια διαπίστωση του Χριστού που καθορίζει άπαξ και διαπαντός την άρρηκτη σχέση τής αμαρτίας με τη νόσο.

Τον ξανασυναντά λίγο μετά και του λέει: «ίδε υγιής γέγονας, μηκέτι αμάρτανε».

Πιστεύω ότι συνηγορεί και η ιατρική επιστήμη και είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι όλα σχεδόν τα νοσήματα συνδέονται  είτε άμεσα είτε έμμεσα με την ανθρώπινη αμαρτία, την αμαρτία και με την στενή και με την ευρεία έννοια, δηλαδή ως σφάλμα και αστοχία.

Αυτό σημαίνει με όρους της σημερινής προληπτικής ιατρικής ότι αν εξαλείψουμε την αμαρτία περιορίζουμε δραστικά τη νόσο, ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία των ανθρώπων και εξοικονομώντας δημόσιους πόρους. Και αμαρτία εν προκειμένω είναι η απληστία, ο τύφος, η ακηδία, η λαγνεία, η απραξία, η μνησικακία, η απρονοησία  και τόσα άλλα, και πάνω απ’ όλα η υπερβολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική γλώσσα μάς έχει κληροδοτήσει αμέτρητες λέξεις με παραπλήσια έννοια:

λάθος: αυτό που ξέχασα.

σφάλμα: η πλάνη που έπεσα.

αστοχία: αυτό που δεν κατάφερα.

αμαρτία: αυτό στο οποίο απέτυχα.

αμπλάκημα: αυτό στο οποίο έσφαλα.

Μπορεί όλη αυτή η ιστορία να θεωρείται ως θαύμα (με την έννοια που το αντιλαμβανόμαστε όλοι) το σπουδαίο εντούτοις είναι ότι τονίζεται η πίστη (ακόμα και του ίδιου του Χριστού!) στη θέληση του ανθρώπου και στο αυτεξούσιόν του.

Να γιατί κάποιος σοφός, ερωτηθείς, όπως λένε, ποια δύο πράγματα  θα έπαιρνε μαζί του αν θα’ πρεπε να εγκαταλείψει τη Γη, απάντησε: Μια γκαστρωμένη γίδα και την Αγία Γραφή!….

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!