Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις κορυφαίες χώρες αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ επισήμανε ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν περιορίζεται στον ηλεκτρισμό αλλά αφορά και τους άλλους τομείς (π.χ. μεταφορές) όπου θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για υποκατάσταση των υδρογονανθράκων. Σημείωσε τον ρόλο του φυσικού αερίου που προσδίδει στο σύστημα την απαιτούμενη ευελιξία ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των διασυνδέσεων τόσο για την εξισορρόπηση των τιμών όσο και για να μετουσιωθεί σε πράξη το επενδυτικό ενδισφέρον στις ΑΠΕ.
Η διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ Έλενα Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από δύο κυρίως παράγοντες, την κλιματική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια. Το δυναμικό ΑΠΕ της ΔΕΗ είναι σήμερα 4,7 γιγαβάτ και προβλέπεται να διπλασιαστεί ως το 2026 και να τριπλασιαστεί ως το 2030.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, είπε ότι ο τελικός στόχος της απανθρακοποίησης είναι ξεκάθαρος αλλά το ερώτημα είναι πότε θα επιτευχθεί. Ανέφερε ακόμη ότι ο Διαχειριστής εξετάζει όλες τις εναλλακτικές τεχνολογίες (υδρογόνο, βιομεθάνιο, αποθήκευση άνθρακα).
Ο CFO (οικονομικός διευθυντής) της Cenergy Holdings, Αλέξανδρος Μπένος σημείωσε ότι η εμπειρία της εταιρείας από έργα σε άλλες χώρες του κόσμου μπορεί να βοηθήσει την ενεργειακή μετάβαση η οποία -όπως υποστήριξε- αν θέλουμε να επιταχυνθεί θα πρέπει να υποστηριχθεί από κίνητρα.
Ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας Κων/νος Ανδριοσόπουλος ανέφερε ότι οι μακροχρόνιες συμβάσεις καταναλωτών με παραγωγούς ΑΠΕ αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και μια λύση θα ήταν ο περιορισμός της διάρκειάς τους σε 2-3 χρόνια όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ