Sunday, July 14, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣεπτεμβριάτικο «Όνειρο Θερινής Νυκτός”: Αναβάθμιση της Δημοκρατίας!..

Σεπτεμβριάτικο «Όνειρο Θερινής Νυκτός”: Αναβάθμιση της Δημοκρατίας!..

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος      

     Το ανατρεπτικό περιεχόμενο του συγκεκριμένου ονείρου μου το είχα δημοσιοποιήσει εδώ στο αγαπημένο Blog ένα μήνα πριν αλλά το φέρνω και πάλι στην διαδικτυακή επικαιρότητα επειδή το ξαναείδα βλέποντας στις τηλεοπτικές ειδήσεις γνωστά πρόσωπα ως επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη … 

     Ζήτησα τη βοήθεια φίλων γιατρών της παρέας μου καθώς εύλογα προβληματίστηκα βλέποντας το όνειρο για δεύτερη φορά σε ένα μήνα και με διαβεβαίωσαν ότι χαίρω άκρας σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας, παρά την ηλικία μου, και το σημερινό μου άρθρο είναι αποτέλεσμα διαταραχής ύπνου εποχή 85ης ΔΕΘ, Σεπτέμβριο του 2021…

     Βιώνουμε μια χρονιά στην οποία τη συνεχιζόμενη καταστροφική πανδημία covid-19  επιβάρυναν δραματικά ο παρατεταμένος καύσωνας και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και άλλα μέρη της τόσο ταλαιπωρημένης Ελλάδος και των Ελλήνων!..

     Επέλεξα, στο άρθρο μου που φιλοξενεί το αγαπημένο Blog να χρησιμοποιήσω στο δεύτερο συνθετικό του τίτλου μου τον τίτλο της εντυπωσιακά επιτυχημένης στο πέρασμα των αιώνων κωμωδίας του Βρετανού Σαίξπηρ η οποία όπως θυμούνται όσο διάβασαν το βιβλίο ή παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση εξελίσσεται στην Αρχαία Αθήνα…

Thanks for reading Hellenic News of America

     Φυσικά και το πρώτο συνθετικό του τίτλου μου, όπως γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες και μαζί μας ολάκερη η ανθρωπότητα, έχει επίκεντρό του την Αθήνα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά πριν 26 αιώνες…

   Το Δημοκρατικό πολίτευμα, από τον πέμπτο π.Χ. αιώνα μέχρι και σήμερα, είναι αυτό στο οποίο η εξουσία:

πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό, και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού!     

     Ο χαρακτηριστικά καθοριστικός πυρήνας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι η λήψη αποφάσεων με την ψήφο ΟΛΩΝ των πολιτών και το συγκεκριμένο πολίτευμα θεσπίστηκε για πρώτη φορά από τον Κλεισθένη το 508 π. Χ. και εδραιώθηκε από τον Περικλή την περίοδο από 461-429 π.Χ. στο διάστημα που αυτός διοίκησε την Αθηναϊκή Δημοκρατία (εποχή που έμεινε στην ιστορία της Ανθρωπότητας γνωστή ως «ο Χρυσός Αιώνας» του Περικλή).

     Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το πολίτευμα στο οποίο επικρατούν οι απόψεις της πλειοψηφίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες της μειοψηφίας δεν έχουν και αυτοί τα ίδια δικαιώματα.

     Στα γνήσια Δημοκρατικά Πολιτεύματα εξυπακούεται ότι οι ενέργειες όλων των πολιτών περιορίζονται μέσα σε ορισμένα όρια τα οποία δεν πρέπει να τα υπερβαίνει κανείς επειδή η υπέρμετρη δραστηριότητα του ενός περιορίζει την ελευθερία του άλλου.

     Ολοκληρώνω την αναφορά στο πρώτο συνθετικό του τίτλου μου μνημονεύοντας το κλασικό απόφθεγμα-συμβουλή του Αγάθωνα (450-400 π.Χ.) σε εν ενεργεία και επίδοξους πολιτικούς «Άρχοντες»:

     «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει, Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει, Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.» 

     Ή, πιο απλά, « Ο άρχων πρέπει να έχει κατά νουν τρία πράγματα: πρώτον, ότι διοικεί ανθρώπους, δεύτερον, ότι διοικεί σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους της πολιτείας, και, αρέσειτρίτον, ότι δεν είναι αιώνιος άρχων.»

     Βέβαια όπως εύκολα διαπιστώνουμε τόσο στα Ελληνικά όσο και στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα και δεδομένα ελάχιστοι «Άρχοντες» δείχνουν να έχουν κατανοήσει και να έχουν ενσωματώσει στην ψυχοσύνθεση και στις συμπεριφορές τους τις συμβουλές του Αγάθωνα…

     Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο κάποιοι «Άρχοντες» παίρνοντας σοβαρά την θέση του Αγάθωνα ότι ΔΕΝ θα είναι εσαεί – και – επ΄ άπειρον σε θέσεις εξουσίας φροντίζουν να απολαμβάνουν και να εισπράττουν τα αγαθά που αυτή προσφέρει όσο είναι ακόμα καθισμένοι σε θώκους εξουσίας…

    Χωρίς, φυσικά, ίχνος κακεντρέχειας εκ μέρους μου, «ο νοών, νοείτω!»  

    Επιστρέφω στο περιεχόμενο του «ονείρου θερινής νυκτός» που βίωσα για δεύτερη φορά!.

     Για να αναβαθμισθεί στον 21ο αιώνα η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και να εκσυγχρονισθούν προς όφελος των Λαών τα Δημοκρατικά Πολιτεύματα προτείνω:

     Πρώτονγια να τελειώσουμε με την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ να ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ στα Πολιτικά Κόμματα να προτείνουν και να στηρίζουν για εκλογή σε επίπεδο Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Εξουσίας πρόσωπα που συνδέονται με συγγένεια πρώτου και δεύτερου βαθμού με άτομα που θήτευσαν σε θώκους εξουσίας σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο..

     Δεύτερον, για να τελειώσουμε με το παγκοσμίως γνωστό και διαιωνιζόμενο φαινόμενο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ της Πολιτικής ζωής να ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ σε όσους θήτευσαν σε θώκο εξουσίας σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο να συνεχίσουν την πολιτική τους «καριέρα» μετά από δύο θητείες!

     (Στο σημείο αυτό όχι μόνο οι επιτήδειοι και πονηροί αλλά δυστυχώς μαζί τους και κάποιοι απονήρευτοι συμπολίτες θα αντιτάξουν το επιχείρημα ότι με τέτοιες προτάσεις καταργείται η ισονομία των πολιτών και προφανώς θα χαθεί και πολύτιμη πολιτική εμπειρία που κατέχουν οι «επαγγελματίες πολιτικοί»…Η ιστορία, εάν δεν κάνω λάθος, διδάσκει ότι  η μακρόχρονη κατοχή θώκων εξουσίας ΔΕΝ ωφελεί τους Λαούς αλλά τους «Κατέχοντες- Άρχοντες»…)

     Τρίτον, να χάνουν το δικαίωμα ψήφου τα άτομα άνω των 25 ετών που δεν κόλλησαν ένσημα εργασίας τα τελευταία 5 χρόνια (εξαιρουμένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και όσων αποδεδειγμένα ψάχνουν αλλά ΔΕΝ βρίσκουν επικερδή απασχόληση εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που χαρακτηρίζει την Πατρίδα μας από την στιγμή που υποταχθήκαμε στα περιβόητα Μνημόνια και τώρα με covid-19 ολάκερη την Υφήλιο).

     Μου αρέσει πολύ το «Όνειρο Θερινής Νυκτός!..»

     Εσάς; 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img