Thursday, April 25, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΣημεία ομιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Συναντήσεις με...

Σημεία ομιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – Συναντήσεις με Bob Menendez, Geoffrey Pyatt και George Tsounis

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Στο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, στο περιθώριο του συνεδρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε συνάντηση με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey R. Pyatt και τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα George Tsounis.

“Απέναντι σε αυτή την κρίση είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο με ένα νέο σύστημα αξιών. Των αξιών που προτάσσονται απέναντι σε κάθε αναθεωρητική δύναμη, που θέλει να αλλάξει το σύστημα ασφαλείας” διεμήνυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο του Delphi Economic Forum παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Bob Menendez, στο πλαίσιο του «3ου Συνεδρίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός, στη θεματική «Το εταιρικό σχήμα 3+1 της Ανατολικής Μεσογείου: μια οπτική από τα εθνικά κοινοβούλια», τόνισε ότι «το μήνυμά μας πρέπει να είναι καθαρό: Καμιά ανοχή σε αυταρχικούς ηγέτες, που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα. Θα καταλήξουν απομονωμένοι. Σε αυτή τη μάχη είμαστε ενωμένοι». Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρισκόταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και σε αυτή την κρίση τάσσεται αποφασιστικά στο πλευρό της Δύσης, όπως είπε ξεκάθαρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα μας, είπε, συντάσσεται με τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και πήρε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, πληρώνοντας για τη στάση της το τίμημα, με φραστικές επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης και Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και με πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, από τον τουρισμό μέχρι την ενέργεια.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνδέεται με την Ουκρανία για τον επιπρόσθετο λόγο ότι στην Μαριούπολη και την Οδησσό υπάρχει ιστορική ελληνική ομογένεια και απηύθυνε έκκληση στην ευαισθητοποίηση των Αμερικανών Γερουσιαστών απέναντι στους Έλληνες ομογενείς που παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, καθώς και απέναντι στους Έλληνες διπλωμάτες που βρίσκονται ακόμη στην περιοχή και κρατούν ψηλά τις σημαίες της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η ουκρανική κρίση αφύπνισε την Ευρώπη, η οποία αντέδρασε με πρωτοφανή ενότητα και συνειδητοποίησε ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικοί για τη συνοχή της, ότι πρέπει να επενδύσει στην ασφάλειά της και ότι πρέπει ακόμη να επενδύσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το σχήμα 3+1 μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Αν. Μεσογείου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον αγωγό EastMed, λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Ελλάδας προς τον κ. Menendez για τον καθοριστικό του ρόλο στη θέσπιση νόμου που αναγνωρίζει τη σημασία της Αν. Μεσογείου και προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή. Χαρακτήρισε τον νόμο ως τομή στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, οι οποίες δεν συνηθίζουν να δημιουργούν τέτοιου είδους δεσμούς με άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img