Friday, April 19, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Greek CommunityΣτην υπόθεση του Ελληνισμού και της οργανωμένης ομογένειας είμαστε όλοι εθελοντές

Στην υπόθεση του Ελληνισμού και της οργανωμένης ομογένειας είμαστε όλοι εθελοντές

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Νέα Υόρκη, 16 Νοεμβρίου 2014

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, φίλοι και φίλες,

 

Στην υπόθεση του Ελληνισμού και της οργανωμένης ομογένειας είμαστε όλοι εθελοντές. Στον εθελοντισμό, στο ελληνικό φιλότιμο αλλά και στην γνώση ότι ο Ελληνισμός προσέφερε και θα προσφέρει πάλι στην ανθρωπότητα στηρίχθηκε η λαμπρή ιστορία και πορεία της Ελληνο-Αμερικανικής παρουσίας στην χώρα αυτή.

Thanks for reading Hellenic News of America

 

Από τις δεκαετίες που οι περισσότερες οργανώσεις ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα παρήλθε πάνω από μισός αιώνας. Όταν ιδρύθηκε το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο θεωρήθηκε ο εκλιπών κρίκος της Ομογένειας. Και πράγματι η ίδρυσή του και η δράση του ένωσε και ανέδειξε τις δυνάμεις του Ελληνισμού σ’ ολόκληρη την Αμερική διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στα εθνικά μας θέματα στη συνεργασία μας με το AHI-PAC.

 

Σήμερα το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο είναι και πάλι ο εκλιπών κρίκος της Ομογένειας. Και πάλι αντιμετωπίζουμε ως Ελληνισμός μεγάλες προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο γεωπολιτικο-οικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Είναι αναγκαία λοιπόν και πάλι η συσπείρωση των δυνάμεών μας σε ενιαία δράση για το καλό της κοινότητας αλλά και της γενέτειρας και της Κύπρου και της χώρας στην οποία ζούμε.

 

Τα τελευταία χρόνια το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει να παρουσιάσει δράση με συνοχή. Οι λόγοι είναι πολλοί:

Ξεκινώντας με αυτοκριτική θα σας πω ότι δεν κατάφερα να προσελκύσω το ενδιαφέρον των μελών μας σε κοινή δράση. Πιστεύω πως με κατανοείτε γιατί εσείς οι ίδιοι ως ηγεσίες των Ομοσπονδιών έχετε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τα Σωματεία-μέλη σας. Και τα Σωματεία μας έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τα δικά τους μέλη.

Ο αριθμός συρρικνώνεται. Οι μετανάστες γερνάμε. Οι νεότερες γενεές, οι γεννημένες εδώ μένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός οργανωμένης ομογένειας.

 

Τι κάνουμε λοιπόν; Διατηρούμε τους τίτλους μας και εθελοτυφλούμε στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε; Κλέινουμε το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και σιγά σιγά όλες τις οργανώσεις μας;

Ή αντιμετωπίζουμε την αλήθεια κατάματα και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

 

Θα μπορούσα, χειριζόμενος τον λόγο, να σας παρουσιάσω το έργο του Ε.Σ.Ε. των τελευταίων χρόνων και να ξαναθέσω υποψηφιότητα έχοντας διασφαλίσει τις συμμαχίες μου ανάμεσά σας. Θα ήμουν όμως ανέντιμος, έναντι στην ιστορία του, έναντι στα ιδρυτικά του μέλη, έναντι στα ίδια μου τα παιδιά.

 

Με ειλικρίνεια λοιπόν, σας λέω ότι το Ε.Σ.Ε. με τη μορφή και τη λειτουργία του σήμερα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους συστήθηκε.

Κοιτάζοντας στα μάτια τον πρωτεργάτη του Ε.Σ.Ε. Γιάννη Νάθενα, τον πρώην πρόεδρό του Μανώλη Βεληβασάκη και όλους εσάς, ιδρυτικά στελέχη και αγωνιστές της ομογένειας…

…και τιμώντας τη μνήμη του εκλιπώντος Θεόδωρου Σπυρόπουλου που το διατήρησε στη ζωή για 15 χρόνια,

σας δηλώνω ότι η μοναδική μου επιθυμία είναι να παραδώσω ένα Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο στην επόμενη ηγεσία το οποίο θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο για τον Ελληνισμό, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αμερική.

 

Μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Σ.Ε. και με πολλούς από εσάς που συνεργάσθηκε τον τελευταίο καιρό καταλήξαμε σε έμνα χρονοδιάγραμμα με ορισμένες προτάσεις τις οποίες σας καταθέτω σήμερα. Ζητώ από όλους σας συνεργασία να ισχυροποιήσουμε τον θεσμό του.

 

ΠΛΑΝΟ/ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ε

Σας παρουσιάζω τις σκέψεις μας:

 

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο ανανέωσης και εκσυγχρονισμού για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ομογένειας

 

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε Επιτροπή η οποία συγκεντρώνει προτάσεις από τις Ομοσπονδίες-μέλη και από ενδιαφερόμενους ομογενείς τις οποίες θα συγκεράσει και θα αποστείλει σε όλα τα προεδρεία των Ομοσπονδιών μέχρι το τέλος του 2014.

 

Μέλη της Επιτροπής είναι:

  • οι πρώην πρόεδροι του Ε.Σ.Ε. (Δρ. Ιωάννης Νάθενας, Μανώλης Βεληβασάκης, Παύλος Κοτρότσιος),
  • οι Νομικοί Σύμβουλοι
  • εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών (προτεινόμενοι από τα προεδρεία τους)
  • Προσωπικότητες της Oμογένειας και στελέχη του που στήριξαν το έργο του
  • Εκπρόσωποι νεότερων γενεών
  • Τεχνοκράτες

 

 

Η επόμενη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2015 κατά την οποία θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και θα επικυρωθεί το Νέο Καταστατικό. Παράλληλα θα εορτασθούν τα 22 χρόνια από την ίδρυση του θεσμού

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • Θα ενεργοποιηθεί η προβλεθείσα 10μελής Διοικούσα Επιτροπή (Board of Trustees), η οποία θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση του (νέου πλέον) Καταστατικού, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία να εισηγείται θέματα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Την Επιτροπή θα στελεχώσουν διακεκριμένες προσωπικότητες της Ομογένειας
  • Θα ενεργοποιηθεί η προληφθείσα απόφαση να εντάσσονται στο Ε.Σ.Ε. φυσικά πρόσωπα (με ετήσια καταβολή συνδρομής).

Μέλη του ΕΣΕ είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Φυσικά πρόσωπα είναι τα Ελληνικής καταγωγής πρόσωπα που διαμένουν στις Η.Π.Α. Νομικά πρόσωπα είναι οι πάσης φύσεως συλλογικής μορφής φορείς του Ελληνισμού εφ’ όσον οι καταστατικοί σκοποί των νομικών προσώπων δεν αντιστρατεύονται τους στόχους του ΕΣΕ. Θα τηρείται ηλεκτρονικό μητρώο μελών.

Κατά το αρχικό διάστημα της λειτουργίας του οι Ομοσπονδίες-μέλη του Ε.Σ.Ε. θα διατηρήσουν αποκλειστικά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σταδιακά θα το αποκτήσουν τα υπόλοιπα Νομικά αλλά και Φυσικά πρόσωπα που θα ενταχθούν σ’ αυτό με την καθοδήγηση των Νομικών μας Συμβούλων.

  • Θα αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία για τις συνεδριάσεις των μελών του Δ.Σ. του Ε.Σ.Ε. αλλά και των Γενικών Συνελεύσεών του ώστε να μπορεί κανείς να τις παρακολουθεί και να συμμετάσχει Online
  • Θα προβλεφθεί διορισμός executive director με ετήσιο μισθό (όπως η AHEPA)
  • Δημιουργία νέου website:

-με δυνατότητα εγγραφής μελών online

-με δυνατότητα αποστολής μηνιαίας ή έκτακτης επικοινωνίας με τα

Μέλη (newsletter)

-Θα περαστεί το αρχείο του Ε.Σ.Ε. από την αρχή σ’αυτό

  • Θα εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα στους τομείς των εδνιαφερόντων μας: Παιδεία, Εθνικά Θέματα, Πολιτισμός, Φιλανθρωπία κοκ
  • Ο ρόλος των Επιτροπών θα ρυθμιστεί με αυστηρό εσωτερικό κανονισμό ώστε να είναι αποτελασματικός.
  • Θα δημιουργηθούν Συντονιστικές Επιτροπές με γεωγραφικά κριτήρια για τον συντονισμό τοπικών δράσεων/ κινητοποιήσεων/ προγραμμάτων

 

Όλοι μαζί, ενωμένοι, με ανιδιοτέλεια και αγνό πατριωτισμό μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Ο καθένας από όποιο μετερίζι κι αν δουλεύει, ας πά΄ρέι και τις ευθύνες για τα καλά αλλά και για όσα δεν έγιναν. Εν κατακλείδι , όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

 

Με βαθιά εκτίμηση,

Παύλος Κοτροτσιος

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img