Με τον νέο Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Yossi Amrani, συναντήθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα σχετικά με την Διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, θέματα πολιτισμού καθώς και διμερή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

 

Ο κ. Τασούλας υποδεχόμενος τον Πρέσβη του Ισραήλ δήλωσε:

«Καλωσορίζω στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων τον αξιότιμο πρέσβη της φίλης χώρας του Ισραήλ τον κ. Amrani, διακεκριμένο διπλωμάτη του Ισραήλ. Τον καλωσορίζω πάνω σε μία θετική συγκυρία των διμερών σχέσεων των χωρών μας, η οποία έχει περιγράφει εκατέρωθεν ως η συγκυρία που οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους τα τελευταία 70 χρόνια.

Αλλά εμείς δεν είμαστε τόσο μετριοπαθείς ώστε να ικανοποιούμεθα από το γεγονός ότι οι σχέσεις μας είναι στην καλύτερη φάση των τελευταίων 70 ετών και θέλουμε να τις κάνουμε ακόμη καλύτερες. Στο πρόσωπο του κυρίου Amrani βρίσκουμε έναν από τους πιο πρόσφορους συνεργάτες γι’ αυτόν τον φιλόδοξο στόχο. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε βρίσκεται στο Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο κ Παναγιωτόπουλος. Πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στο Ισραήλ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και εμπορίου κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος είχε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για θέματα συνεργασίας στον τουρισμό και στο εμπόριο ενώ θα έχουμε και συνέχεια. Όλα αυτά στολίζονται από την κορωνίδα των τελευταίων εξελίξεων στις σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ. Τελευταία κορωνίδα αυτής της ισχυροποίησης των σχέσεων είναι η υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, της συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα εδώ στην Αθήνα, για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.  Η συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, είναι μία συμφωνία που όχι μόνο εξασφαλίζει στην Ευρώπη περιθώρια περαιτέρω ενεργειακής αυτονομίας και εναλλακτικές πηγές ενεργειακής αυτονομίας από τις υπάρχουσες, που είναι απαραίτητες, αλλά σφυρηλατεί ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ. Εμείς θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την Διακοινοβουλευτική συνεργασία – έχουμε ήδη συστήσει την νέα Κοινοβουλευτική Επιτροπή Φιλίας Ελλάδος Ισραήλ – αλλά θα συζητήσουμε και για θέματα Πολιτισμού.

Νομίζω πως στο πρόσωπο του κ. Amrani ,θα βρούμε έναν εξαίρετο συνεργάτη ο οποίος από τη δική του πλευρά και με το κύρος που έχει και την εμπειρία που έχει, θα βοηθήσει αποφασιστικά ώστε οι ούτως ή άλλως εντυπωσιακές σχέσεις μας να πάνε ακόμη καλύτερα. Συνεπώς τον καλωσορίζω και μαζί του καλωσορίζω όλους τους ευοίωνους  όρους ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του ο νέος Πρέσβης του Ισραήλ Yossi Amrani στην Αθήνα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα για τη συνάντηση λέγοντας: 

«Είναι τιμή για εμένα που βρίσκομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, πόσω μάλλον στο γραφείο σας και έχω τη ευκαιρία να εκφράσω το σεβασμό μου στη Βουλή των Ελλήνων και τον ελληνικό λαό. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της Δημοκρατίας και είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη χώρα μου ως Πρέσβης στην Ελλάδα εδώ και τέσσερις μήνες.

Τους τέσσερις αυτού μήνες, μάλιστα, ήμασταν πολυάσχολοι και πολύ δραστήριοι, υπήρξαν ανταλλαγές επισκέψεων εκατέρωθεν. Συγκεκριμένα οι επισκέψεις που αναφέρατε, από υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ αλλά και από τη δική μας πλευρά ήρθε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός μας και ο  υπουργός Ενέργειας και Ανάπτυξης, και προβλέπονται κι άλλες επισκέψεις από πλευράς Ελλήνων Υπουργών τους επόμενους μήνες.

Μετά από τις 2 Μαρτίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές μας ευελπιστούμε κι εμείς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών και να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες και τα όνειρα που έχουμε για τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.

Η Κοινοβουλευτική σχέση των δύο χωρών αποτελεί πυλώνα και είμαι περήφανος για τη συνεργασία που έχω με την Ομάδα Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου που μάλιστα είναι και πολυάριθμη και ελπίζω κι εμείς, μετά τις εκλογές να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με μία εξίσου πολυάριθμη Ομάδα Φιλίας στο δικό μας Κοινοβούλιο.

Φέτος αναβαθμίζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων και είναι σημαντική αυτή η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων και θα ήταν χρήσιμο να εορτάσουμε αυτά τα 30 χρόνια με μια εκδήλωση, εδώ στη Βουλή.

Είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας η συνεργασία μας με την Ελλάδα τόσο στο στρατιωτικό κομμάτι όσο και στο οικονομικό αλλά και στο πλαίσιο του λαού προς λαό ‘‘people to people’’, όπως λέμε. Μάλιστα παρατηρώ τελευταία ότι όταν κάποιος περπατάει στους δρόμους της Αθήνας ακούει συχνά τα εβραϊκά, εξίσου συχνά με τα ελληνικά, τολμώ να πω και αυτό με ευχαριστεί πάρα πολύ. Σε κάθε περίπτωση χαιρόμαστε πάρα πολύ, που όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι οι διμερείς μας σχέσεις αυτή τη στιγμή είναι τέλειες ‘‘έχουμε μόνο ξύσει την επιφάνεια’’ των σχέσεων μας, όπως είναι και η αντίστοιχη αγγλική έκφραση, και χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω ως Πρέσβης ως προς αυτό και θα το πράξω».