Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
GreeceCultureΤαξιδεύοντας στη Σάμο μέσα από τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση

Ταξιδεύοντας στη Σάμο μέσα από τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση

Hellenic News
Hellenic Newshttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Τα 17 θαύματα της Σάμου

Αφορμή να γνωρίσω τις ομορφιές της Σάμου υπήρξε η κυρία Λουτράρη ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου ARAMIS  που βρίσκεται στο Βαθύ και στο Πυθαγόρειο. και την οποία ευχαριστώ από καρδιάς για την ευγενική διάθεση του αυτοκίνητου με το οποίο  ευθύς αμέσως θα σας ξεναγήσω σε όσα είδαν τα μάτια μου σε αυτό το πανέμορφο καταπράσινο νησί που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών.
Όταν ξεκίνησα τη ξενάγηση ση μου στο νησί, σε κάθε μου διαδρομή η εικόνα ήταν μαγική.

Ο συνδυασμός δέντρων και θάλασσας μοναδικός.

Χάζευα τις Παραλίες με  την άμμο ή με τα βότσαλα, τις τουριστικές και οργανωμένες ή έρημες και ήσυχες που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα.

Διαπίστωσα ότι τα νυχτερινά μαγαζιά για ξεφάντωμα ή τα ήρεμα μπαράκια για χαλάρωση αποτελούν τους εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας στη Σάμο.

Thanks for reading Hellenic News of America

Ανακάλυψα στα χωριά υπέροχο φαγητό και μοναδικές διαδρομές στα σοκάκια τους.

Γεύτηκα  τα εξαίρετα κρασιά και ούζα παραγωγής .

Στη Σάμο αγαπητοί μου αναγνώστες  μπορεί κανείς να δει  ότι επιθυμήσει. Το Βαθύ, το Καρλόβασι, το Πυθαγόρειο  είναι οι μεγαλύτερες γραφικές πόλεις που σε μαγεύουν με τη πρώτη ματιά. Η Σάμος είναι το νησί με τις αρκετές αρχαιότητες και ας μη ξεχνάμε ότι είναι η πατρίδα του Πυθαγόρα. Σπουδαία πανέμορφα Μοναστήρια προσκυνούν τον Θεό  στα βουνά , ενώ γραφικά χωριά και υπέροχες παραλίες το «στολίζουν».

Το όμορφο  αυτό νησί έχει εξαιρετική ιστορία, υπέροχες παραλίες όπως του Μαραθόκαμπου , της Τσαμπού , του Ναυαγού και της Χρυσής Άμμου οι οποίες  προσφέρονται για ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας δίπλα στο απέραντο γαλάζιο!

Αξίζει να επισκεφτεί  κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου το οποίο άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009 έπειτα από προσπάθειες 47 χρόνων το οποίο  αναδεικνύει τη θέση της αρχαίας Σάμου στον ελληνικό κόσμο, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους Βυζαντινούς μέσα από 7 εκθεσιακές ενότητες. Στο διατηρητέο Πασχάλειον Αρχαιοφυλάκειον και στο νεότερο κτίριο (δεκαετία ’80) παρουσιάζονται συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, κεραμικά, χάλκινα, ελεφαντοστέινα και ξύλινα αντικείμενα, έργα κοροπλαστικής και μικροτεχνίας. Ξεχωρίζουν ο κολοσικός κούρος (ύψους 5,50 μ.) από το πρώτο τέταρτο 6ου π.Χ. αιώνα και το σύνταγμα αγαλμάτων του γλύπτη Γενέλεω από το Ηραίο.

Τι λέτε να πάμε μαζί τώρα νοητά  στους σημαντικότερους προορισμούς της;
Στάση πρώτη το Βαθύ

Η  όμορφη αυτή πόλις είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις όχθες ενός μεγάλου κόλπου και είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Προσφέρεται για περίπατο σε όμορφες πλατείες κι εμπορικούς πεζόδρομους, ενώ έχει και όμορφα παλιά σπίτια με κεραμοσκεπές (κυρίως στον παραδοσιακό οικισμό στο Άνω Βαθύ).
Στάση δεύτερη οι Βουρλιώτες

Χωριό-μπαλκόνι στο Αιγαίο, με τρεχούμενα νερά και αμπελώνες που βγάζουν το ντόπιο μοσχάτο σταφύλι.
Στάση τρίτη Ευπαλίνειο Όρυγμα

Στην περιοχή μεταξύ Πυθαγορείου και αεροδρομίου, το υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα της αρχαίας τεχνολογίας με μια εντυπωσιακή (μήκους 1.036 μ.) σήραγγα.
Στάση τέταρτη το Ηραίο
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε πεδιάδα στη Νότια Σάμο, στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου. Σώζονται ερείπια από τις θέρμες και το ναό της Ήρας με τη μοναδική όρθια κολόνα.
Στάση πέμπτη το Καρλόβασι
Υπήρξε το παλιό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νησιού, η δεύτερη πόλη και λιμάνι της Σάμου που απλώνεται σε τρεις συνοικίες στα βορειοδυτικά παράλια. Διαθέτει αρχοντικά, μεγάλες εκκλησίες και παλιά εργοστάσια, ενώ φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Σάμου και το Μουσείο Βυρσοδεψίας.
Στάση έκτη  το Μουσείο Βυρσοδεψίας
Στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο στο Καρλόβασι και παρουσιάζει εργαλεία, μηχανήματα, κατεργασμένα δέρματα  και πολλά σχετικά εκθέματα.
Στάση έβδομη το Κοκκάρι
Πρόκειται για ένα μαγικό γραφικό ψαρολίμανο, το οποίο εξελίχτηκε σε τουριστικό θέρετρο, το οποίο απλώνεται σε μια χερσόνησο στα βορειοανατολικά της Σάμου, σε απόσταση 10 χλμ. από την πρωτεύουσα.
Το Κοκκάρι είναι το πιο γραφικό μέρος της Σάμου. Όμορφο και γραφικό μέρος με το βράχο να το χωρίζει στα δύο, τους ωραίους κόλπους, τα μαγαζάκια, τη παραλία. Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός του νησιώτικου στοιχείου της Σάμου. Βρίσκεται σε ακμάζουσα τουριστική ανάπτυξη, η οποία όμως δεν έχει αλλοιώσει την ομορφιά και γραφικότητα του τοπίου. Πληθώρα καταστημάτων εστίασης για να διαλέξετε ή καφέ μπαρ για να δροσιστείτε μετά το μπάνιο. Αξίζει να αφιερώσετε ένα μεσημέρι (για μπάνιο και φαγητό) ή ένα βραδάκι (για ένα γραφικό και ρομαντικό δείπνο).

 

Στάση όγδοη οι Κοσμαδαίοι
Γαληνεύεις σε αυτό το ήσυχο ορεινό χωριό με τα  πέτρινα σπίτια στις πράσινες πλαγιές του Κέρκη. Από εδώ συνεχίζει χωματόδρομος για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Κακοπέρατο, σε κατάφυτη χαράδρα.
Στάση ένατη οι Κουμαραδαίοι
Είναι το χωριό με παράδοση στην αγγειοπλαστική. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Σάμου, της Μεγάλης Παναγιάς (με αξιόλογες εικόνες) και του Τιμίου ή Μεγάλου Σταυρού (με ενδιαφέρον τέμπλο του 1845).
Στάση δέκατη τα Κουμέικα
Ημιορεινό χωριό κοντά στον Μαραθόκαμπο, με γραφική πλατεία και λαογραφικό μουσείο.
Στάση ενδέκατη οι Μανωλάτες
Θα  έλεγα  ότι είναι από τα πιο  γραφικά ορεινά χωριά της Σάμου. Βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ. Πανέμορφα τα παλιά πέτρινα σπίτια, οι καλές ταβέρνες και ο  ανοιχτός ορίζοντας στους αμπελώνες της βόρειας πλευράς και τα μικρασιατικά παράλια. Κλασικό πέρασμα για τους πεζοπόρους το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τους γειτονικούς Σταυρινήδες.
Στάση δωδέκατη ο Μαραθόκαμπος
Από τα κεφαλοχώρια του νησιού, χτισμένο στις πλαγιές του ηφαιστειακού όρους Κέρκη, στα νοτιοδυτικά. Σημειώστε το για τα πασχαλινά έθιμα αλλά και για την απλόχωρη ακτογραμμή του (όρμος Μαραθοκάμπου και Βοτσαλάκια), η οποία το καλοκαίρι γίνεται βάση για οικογενειακές διακοπές.
Στάση δεκάτη τρίτη Μυτιληνιοί
Κλασικά σημεία συνάντησης η πλατεία με τα πλατάνια και τις ταβέρνες καθώς και το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Απέχει 12 χλμ. από το Βαθύ και 5 χλμ. από το Πυθαγόρειο.

Στάση δέκατη τέταρτη το Πυθαγόρειο
Γραφική και τουριστικά αναπτυγμένη παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας της εποχής του Πολυκράτη. Ιδανικό για περαντζάδα το πλακόστρωτο λιμάνι με τα cafes και τα εστιατόρια, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη. Το Πυθαγόρειο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Αγαθονήσι και την Πάτμο, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές στη Σαμιοπούλα και στο Κουσάντασι.
Στάση δέκατη πέμπτη η Ρεματιά Αηδονιών
Στα οπωσδήποτε της επίσκεψής σας η διαδρομή που ανηφορίζει (με ασφαλτόδρομο) στη ρεματιά από την παραλιακή τοποθεσία Πλατανάκια προς τις Μανωλάτες, μέσα από πλατάνια, μυρτιές, πικροδάφνες, τρεχούμενα νερά και… κελαηδήματα.
Στάση δέκατη έκτη η Υδρούσα
Γαλήνιο ορεινό χωριό, χωρίς τουριστικές υποδομές, στις βόρειες πλαγιές του όρους Κέρκη, μέσα στους αμπελώνες.

Στάση δέκατη έβδομη η Παραλία Λιβαδάκι

Η παραλία είναι απίστευτη με γαλαζοπράσινα νερά, φοίνικες και ομπρέλες ψάθινες, δίνουν την αίσθηση ό,τι βρίσκεσαι κάπου εξωτικά, ακόμη και εκτός Ελλάδας!

 

Αν και η Σάμος βρίσκεται μακριά από την Αθήνα, υπάρχει εύκολη πρόσβαση με πολλές καθημερινές πτήσεις αλλά και με καράβι από τον Πειραιά.

Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται προορισμός με ποιότητα ζωής, ηρεμία, χαλάρωση αλλά και αγαπητός στους τουρίστες. Η Σάμος είναι μια και μοναδική αρκεί να την επισπευτείς για να την ερωτευτείς!

Κείμενα φωτογραφίες: Άννα Μπιθικώτση

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

1 COMMENT

Get Access Now!

spot_img
spot_img