Το συνέδριο “Litter Free Eastern Mediterranean Forum” διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αθήνα, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ, θα μεταδοθεί και ψηφιακά και επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική θαλάσσια ρύπανση της Μεσογείου με τους συμμετέχοντες ομιλητές να αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι άξονες που θα απασχολήσουν το συνέδριο, με στόχο την εκκίνηση δημιουργικού διαλόγου είναι οι εξής:
* Η Ανατολική Μεσόγειος σήμερα
* Βιώσιμο θαλάσσιο περιβάλλον
* H πρόκληση “των πλαστικών”
* Η υπεραλίευση ως απειλή στη βιώσιμη οικονομία του ωκεανού
* Βιώσιμη γαλάζια οικονομία (blue economy)
* Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για την υιοθέτηση της πολιτικής κυκλικής οικονομίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος, δηλώνει: «Τα πλαστικά μίας χρήσης δημιουργούν μια αυξανόμενη ανησυχία και προβληματισμό για τον αντίκτυπο που δημιουργούν στη βιοποικιλότητα, καθώς επίσης και στο πώς επιδρούν στην κλιματική αλλαγή. Το οικοσύστημα, μπορεί να οδηγηθεί σε ένα επικίνδυνο σημείο, καθώς μέσα από τη διάσπασή τους σε μικροσκοπικά κομμάτια, διεισδύουν παντού εισχωρώντας και στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν. Σε αυτή τη συνθήκη είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση και διαμόρφωση μιας κουλτούρας που επιτρέπει την αναστροφή αυτής της πορείας. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τα Αμερικανικά Επιμελητήρια της Κύπρου και του Ισραήλ, πρωτοστατεί τόσο στον διάλογο όσο και στις πρωτοβουλίες εκείνες που συμβάλλουν σε μια νέα βιώσιμη πορεία».
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, αναφέρει: «Η Ανατολική Μεσόγειος, η θάλασσά μας που θεωρείται από όλους μας πηγή ζωής, ελπίδας και ανάπτυξης, αλλά και σύμβολο της ιστορικής μας διαδρομής, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της διαχρονικής μας συμβίωσης, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εκβιομηχάνιση, την εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη και τον άκρατο καταναλωτισμό, οδηγεί σε περιβαλλοντική ρύπανση με τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό το υπέροχο εδώ και αιώνες μεσογειακό οικοσύστημα και καθίσταται επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν συνεργατικές πρωτοβουλίες και να διαμορφωθούν τα κατάλληλα κοινά πλαίσια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το “Litter Free Eastern Mediterranean Forum” αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με τα Αμερικανικά Επιμελητήρια της Κύπρου και του Ισραήλ. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι μόνο να ενδυναμώσει μία συνεργασία υπέρ του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου, αλλά να θέσει τα θεμέλια για ένα πλαίσιο που θα ενισχύσει την περιβαλλοντική ευελιξία, θα δημιουργήσει στρατηγικές επιχειρηματικές συνεργασίες και θα προωθήσει πολιτικές, δράσεις και βέλτιστες πρακτικές για μία καθαρή Μεσόγειο Θάλασσα με την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων χωρών, επιχειρήσεων και πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλικής Οικονομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Κρεμλής, δηλώνει: «Η Μεσόγειος έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά από τη ρύπανση που προκαλείται από τα πλαστικά μίας χρήσης αλλά και αυτά που μεταφέρονται στη θάλασσα από τη ρύπανση των ποταμών ή τις πλημμύρες. Η θαλάσσια επίσης ρύπανση από τη ναυσιπλοΐα συμβάλλει και αυτή στην εξάπλωση των πλαστικών αποβλήτων. Τα πλαστικά απόβλητα επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και έχουν διεισδύσει μέσω των μικροπλαστικών και στην τροφική αλυσίδα. Επιπρόσθετα η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την αύξηση της θερμοκρασίας που έχουν συμβάλει στην είσοδο στη Μεσόγειο «τροπικών εισβολέων» και που επηρεάζουν τους αλιευτικούς πόρους. Το συνέδριο αντιμετωπίζει τα ανωτέρω θέματα υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας, σε μία ολιστική προσέγγιση για τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών μείωσης της ρύπανσης, ανακύκλωσης/αξιοποίησης των πλαστικών των θαλασσών, κυκλικής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Δημιουργεί παράλληλα ένα δίκτυο περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των AmChams της Ανατολικής Μεσογείου και όλων των stakeholders της περιοχής που προωθεί νέες μορφές συνεργασίας, την ευημερία και την ειρήνη στην τόσο ευαίσθητη αυτή γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά περιοχή του πλανήτη»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ