ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΑΧΘΗΚΕ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΤΟΥ ΔΝΤ

Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Φεστιβάλ Ιδεων στο Ασπεν του Κολοράντο

Αθήνα .1

Του Θανάση Μπολέτη

 

Ηχηρή ήταν παρέμβαση της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ,, ώστε να τελούνται μόνιμα στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

 

Από το ‘Ασπεν του Κολοράντο και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ιδεών η κυρία Λαγκάρντ ερωτηθείσα για την θέση της αναφορικά με την μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα και στον τόπο γέννησής τους τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα σπουδαία και εξαιρετική.

 

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο μαραθώνιος διεξήχθη πρώτη φορά στην Ελλάδα, και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν το όνομα τους από την Ολυμπία η οποία έχει φιλοξενήσει φανταστικούς Αθλητές.

 

Το ερώτημα που υποβλήθηκε στην κυρία Λαγκάρντ ήταν το εξής: «Η ελληνική οικονομία είναι μία καταστροφή, το χρέος σήμερα είναι ένα τεράστιο θέμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίου είναι μία καταστροφή. Ο τρόπος που λαμβάνει αποφάσεις η Ολυμπιακή Επιτροπή είναι πολύπλοκος. Θα μπορούσαμε να φέρουμε μόνιμα τους αγώνες στο σπίτι τους στην Αθήνα, ώστε να ενδυναμωθεί η οικονομία και ο τουρισμός και παράλληλα να υπάρξει μία τοποθεσία περιβαλλοντολογικά ασφαλής;»

 

Η Κυρία Λαγκάρντ απάντησε, ότι είναι εξαιρετική ιδέα, τονίζοντας ότι στο βαθμό που θα δημιουργηθεί η ζήτηση η οποία είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η Ελληνική Οικονομία θα ήταν σπουδαίο. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να μελετηθεί το πώς θα συνδυαστεί η μόνιμη έδρα των αγώνων με την πολυεθνική τους ελκυστικότητα και πρέπει να υπάρξει ένα καλό διοικητικό όργανο που θα αναλάβει την εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφέρει και το αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί»

 

Οι θέσεις αυτές της Κυρίας Λαγκάρντ βρήκαν μεγάλη απήχηση στην Αθήνα και σχολιάστηκαν ευνοικά. Μάλιστα παράγοντες του αθλητισμού τόνιζαν ότι η Ελλάδα

 

έχει το προηγούμενο της άριστης διοργάνωσης των Ολυμπιακών του 2014, και διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις για την μόνιμη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων