Saturday, July 20, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
In GreekΥΠΠΟΑ: Η Τήνος αναγεννιέται ως Κέντρο Μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γ. Χαλεπά...

ΥΠΠΟΑ: Η Τήνος αναγεννιέται ως Κέντρο Μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γ. Χαλεπά – Μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο νησί

Hellenic News of America
Hellenic News of Americahttps://www.hellenicnews.com
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

Η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπος άμεσα συνυφασμένος με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων, διατηρώντας και διασώζοντας τον πολυτιμότερο πόρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία της Τήνου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου.

Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση – εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, η κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά. Έπρεπε να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες, δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε ήδη και ο Διευθυντής της Σχολής, γνωρίζοντας τη συγκεκριμένη τέχνη. Βεβαίως, τις ξέραμε. Τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, παρακολουθούσα από πολύ κοντά τη Σχολή, αφενός γιατί υφίσταται σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, έναν τόπο που έχει κρατήσει την πολιτιστική του φυσιογνωμία και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αφετέρου λόγω των μαρμαρογλυπτών, απόφοιτοι της Σχολής, που σμιλεύουν με έναν ξεχωριστό τρόπο το μάρμαρο σε όλα τα αναστηλωτικά έργα στην πατρίδα μας, ξεκινώντας από τα μείζονα έργα της Ακρόπολης μέχρι τα μικρότερα, στην πολιτιστική κληρονομιά. Στη νέα, εκσυγχρονισμένη εποχή της η Σχολή της Μαρμαροτεχνίας, συνολικά, αναβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, συνδυάζοντας την Τέχνη και την ιστορικότητα, την εκπαίδευση και την εξειδίκευση.

Σήμερα, η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 345 τ.μ. Προστίθενται δύο νέα κτήρια, περίπου 2.500 τ.μ., που θα στεγάσουν νέα σύγχρονα εργαστήρια σμίλευσης και επεξεργασίας του μαρμάρου, εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου και βιβλιοθήκη. Οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν νέα, σύγχρονη, δυναμική στη Σχολή, με διεθνή απήχηση, προσφέροντας καταλυτικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών, εξασφαλίζοντας το μέλλον τους. Παράλληλα, με την αποκατάσταση της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά σε πρότυπο μουσειακό χώρο, τιμούμε έναν Έλληνα, στον οποίον οφείλουμε πολλά για την ποιότητα της γλυπτικής του. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, υπό άλλες συνθήκες, θα έχαιρε διεθνώς της αναγνώρισης του Ροντέν. Η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο, θα αναδείξει το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, σε μια νέα, διαφορετική εκθεσιακή προσέγγιση των εκθεμάτων, γλυπτών, σχεδίων, προσωπικών αντικειμένων του, δίνοντας έμφαση στην ξεχωριστή του συμβολή και επίδρασή του, στην τέχνη του μαρμάρου».

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, η έπαρχος Τήνου Νατάσα ‘Ασπρου Δεληγιάννη, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Νικόλαος Χατζής, ο διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, ‘Ανδρου, Κέας, Κύθνου και Μήλου πατέρας Ιάκωβος.

Thanks for reading Hellenic News of America

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img

Από 39 Ευρώ

spot_img