Tuesday, April 23, 2024

      Subscribe Now!

 

spot_img
spot_img
Ακλόνητη Οικογένεια   Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια...

Ακλόνητη Οικογένεια   Ένα εβδομαδιαίο άρθρο για την Ελληνική οικογένεια που δίνει πρακτικές συμβουλές για το γάμο, για τις οικογενειακές σχέσεις, και για την ανατροφή των παιδιών  

Hellenic News
Hellenic News
The copyrights for these articles are owned by HNA. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of HNA and its representatives.

Latest articles

 

Μην Προσπαθείς να Πετύχεις την Ισορροπία της Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής

Για πολλούς, η ιδέα της ισορροπίας της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι ανώφελη. Μια γενική αρχή που θα έπρεπε να είναι ενθαρρυντική έγινε ένας σκληρός κανόνας που συχνά κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν απογοητευμένοι, αποτυχημένοι, ένοχοι, ή ανεπαρκείς. Μπορεί ακόμη να βάλει μία σφήνα ανάμεσα στα ζευγάρια που νιώθουν ότι ο άλλος δε σηκώνει το βάρος του όπως θα έπρεπε.

Ακόμα και τα σοφά λόγια από το Βιβλίο του Εκκλησιαστή μας υπενθυμίζουν ότι δεν μπορούμε πάντα να διατηρούμε τα πράγματα σε τέλεια ισορροπία. “Καιρός παντί πράγματι,” διακηρύττει. “Καιρός να φυτεύεις, και καιρός να ξεριζώνεις αυτό που φύτεψες…καιρός να θεραπεύεις, καιρός να χαλνάς, και καιρός να χτίζεις…καιρός να σκορπάς πέτρες και καιρός να τις μαζεύεις…καιρός να κερδίζεις, και καιρός να χάνεις.” Μπορούμε λοιπόν να ζούμε μία ζωή χωρίς να υπάρχει ισορροπία.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει να είμαστε καλοί στη δουλειά μας, ή καλοί σύζυγοι, ή καλοί γονείς. Μερικές φορές όμως αυτές οι απαιτήσεις δεν μπαίνουν στην ίδια ευθεία. Ας θυμόμαστε πέντε πράγματα καθώς ζούμε χωρίς αυτήν την ισορροπία:

Thanks for reading Hellenic News of America

Να προσέχεις

Πολλοί από μας έχουμε απομακρυνθεί τόσο πολύ από την αγροτική ζωή που δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές εποχές. Υπάρχει όμως μία φυσική τάξη και ρυθμός στα πράγματα. Ίσως η δουλειά σου να απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσοχή αυτόν τον καιρό. Είναι εύκολο να τα βολέψεις αν ξέρεις ότι αυτή η περίοδος θα τελειώσει. Αν όμως πρόκειται για κάτι μακροχρόνιο κι ίσως χωρίς τελειωμό, ίσως χρειάζεται να το επανεκτιμήσεις. Ίσως θέματα υγείας ή προβλήματα με τα παιδιά σε χρειάζονται περισσότερο στο σπίτι κάποια συγκεκριμένη περίοδο. Να έχεις υπόψη σου ότι διαφορετικές εποχές απαιτούν διαφορετική αφιέρωση χρόνου σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σου.

Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της ζωής όταν υπάρχει ενότητα ανάμεσα στους συζύγους. Για παράδειγμα, αν συμφωνήσετε κι οι δυο ότι οι ευκαιρίες στη δουλειά πρέπει να πάρουν δεύτερη θέση για λίγο μπροστά στις απαιτήσεις της οικογένειας, δε θάχεις υπερένταση αν ο/η σύζυγος έχασε μια ευκαιρία προαγωγής στη δουλειά. Μην ξεχνάς ότι πετυχημένοι γάμοι είναι εκείνοι που και οι δυο σύζυγοι λειτουργούν σαν ομάδα με ίδιους στόχους και όνειρα για το γάμο τους.

Να είσαι σε επιφυλακή

Να βλέπεις μπροστά, να διακρίνεις τι πρόκειται να συμβεί και να ενεργείς από πριν. Όταν έχεις  καθαρή προοπτική για τον τρόπο που θα τοποθετήσεις σωστά την εποχή που πρόκειται να έρθει στην ευρύτερη εικόνα της οικογενειακής σου ζωής, είναι πιο εύκολο να ελαχιστοποιήσεις την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει στην οικογένειά σου. Για παράδειγμα, αν είσαι λογιστής ή λογίστρια, ξέρεις ότι η εποχή των φορολογικών δηλώσεων προϋποθέτει πολλές ώρες στο γραφείο, γιαυτό φρόντισε να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου όταν μορείς ώστε να καλύψεις αυτήν την απουσία σου. Μετά, να έχεις την ευαισθησία να δεις τυχόν “στεγνά σημεία” που χρειάζεται να ποτίσεις.

Να είσαι “εκεί”

Βάλε όρια στον εαυτό σου ώστε να μπορείς να αντισταθείς στις απαιτήσεις και στους περισπασμούς του έξω κόσμου να μη σου κλέψουν το χρόνο που ανήκει στην οικογένειά σου. Η ισορροπία δουλειάς και ζωής μοιάζει λίγο με την ταχυδακτυλουργική κίνηση να κρατάς όλα τα μπαλάκια στον αέρα. Σαν τους σχοινοβάτες, ακόμα κι οι καλύτεροι ταχυδακτυλουργοί δεν μπορούν να τα καταφέρουν για πολύ. Γιαυτό, ό,τι κάνεις, να έχεις όλη σου την προσοχή σ’ αυτό χωρίς περισπασμούς. Αν είσαι με τα παιδιά σου, άφησε κάτω το κινητό σου και σταμάτα να ελέγχεις τα μηνύματά σου. Αν είσαι “εκεί” εξ ολοκλήρου όταν μπορείς, τότε θα είναι πιο εύκολο γι αυτούς να σε αφήσουν να πας όταν χρειαστεί.

Να είσαι εφευρετικός/ή

Ίσως να μην μπορείς να  αλλάξεις τη μονόπλευρη κατανάλωση του χρόνου σου, αλλά μπορεί να υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις τις επιπτώσεις της. Η Μαρία κι εγώ ξοδέψαμε σχεδόν όλα μας τα χρόνια δουλεύοντας στο οικογενειακό μας εστιατόριο. Τα πρώτα χρόνια του γάμου μας το εστιατόριο ήταν ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα κι ήταν πολύ δύσκολο να ισορροπήσουμε τις ατέλειωτες ώρες της δουλειάς και να έχουμε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια.

Για να βρεθούμε όλοι μαζί , έπαιρνα τα παιδιά και τα πήγαινα στο εστιατόριο να δούμε τη μαμά που δούλευε. Κατά συνέπεια, οι πελάτες και το προσωπικό έγιναν η δεύτερή μας οικογένεια. Μέχρι σήμερα τα παιδιά μας, που έχουν πια ενηλικιωθεί και έχουν κάνει την καριέρα τους εκτός της οικογενειακής επιχείρησης, διατηρούν όμορφες αναμνήσεις από εκείνες τις επισκέψεις. Με το να βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο καλλιέργησαν την κοινωνική τους συμπεριφορά που τους φάνηκε χρήσιμη στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Γιαυτό προσπάθησε να βρεις τρόπους που να συμπεριλαμβάνεις τα παιδιά σου στη δουλειά σου, ή σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Όταν η πρώτη σου προτεραιότητα είναι η οικογένειά σου, τότε είσαι στο σωστό δρόμο, στο δρόμο που οδηγεί σ’ έναν ακλόνητο γάμο και σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

 

 

 

 

 

The copyrights for these articles are owned by the Hellenic News of America. They may not be redistributed without the permission of the owner. The opinions expressed by our authors do not necessarily reflect the opinions of the Hellenic News of America and its representatives.

Get Access Now!

spot_img
spot_img
spot_img